Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την μια μονότονη ημέραν άλλη
μονότονη, απαράλλαχτη ακολουθεί. Θα γίνουν
τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι-
οι όμοιες στιγμές μας βρίσκουν και μας αφήνουν.
Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα.
Αυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει
είναι τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα.
Και καταντά πια σαν αύριο να μη μοιάζει.
(Ακολουθήθηκε η ορθογραφία και το ύφος του ποιητή)
Κωνσταντίνος Καβάφης
Βαρέθηκα φίλοι! Αυτός ο εγκλεισμός λόγω Covid 19 μ’ έκανε να προστρέξω στην ποίηση μήπως βρω παρηγοριά.
Ο παππούς του Καρόλου της Ουαλίας (Ιστορία)
Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν γιος του Γεωργίου Α΄ και της Ρωσίδας Όλγας Ρομανώφ. Γεννήθηκε στην Αθήνα και πέθανε στο Μόντε Κάρλο σε ηλικία 62 ετών εξόριστος. Μιλούσε Ελληνικά, Δανέζικα, Ρωσικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία με το βαθμό του αντιστράτηγου, διοικητής του Β΄ Σώματος στρατού. Πήρε από τους στρατιώτες την προσωνυμία «καψοκαλύβα» γιατί κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο διέταξε να καίγονται όλα τα σπίτια και οι καλύβες των Τούρκων που συναντούσαν. Επειδή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αυτονομήθηκε διοικητικά και έκανε του κεφαλιού του παραπέμφθηκε μετά την καταστροφή στο στρατοδικείο.
Πάγκαλος Θεόδωρος, πρόεδρος στρατοδικείου: Πόσα παιδιά έχετε κατηγορούμενε;
Ανδρέας: Τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι.
Πάγκαλος: Λυπάμαι που θα μείνουν ορφανά.
Το στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον πρίγκιπα Ανδρέα σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και θα εκτελείτο, αν δεν μεσολαβούσε ο βασιλιάς της Αγγλίας να τον φυγαδεύσει στο εξωτερικό.
Ο γιος του Ανδρέα, Φίλιππος είναι ο σύζυγος της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ και πατέρας του Καρόλου πρίγκιπα της Ουαλίας και διαδόχου του θρόνου της Αγγλίας. Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας το 1921 και ζει ακόμα.
Αποταμιεύσεις
Λόγω Covid 19 οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια, οι έξοδοι περιορίστηκαν στο ελάχιστο, τα προσωπικά έξοδα μειώθηκαν και αυτά στο ελάχιστο. Ο μισθωτός και συνταξιούχος, ακόμα και αυτός των 450-600 ευρώ μηνιαίως όταν πηγαίνει στην Τράπεζα να πάρει τη σύνταξη του να βιοποριστεί αφήνει στο λογαριασμό του ένα ελάχιστο υπόλοιπο. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι των 1000-1500 ευρώ και άνω αποταμιεύουν υποχρεωτικά, μεγαλύτερα ποσά, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις στις τράπεζες και Ταμιευτήρια να φτάσουν τα δισεκατομμύρια. Από μια άποψη μπορεί να χαίρονται μερικοί, αλλά το χρήμα πρέπει να κινείται για να ανθεί η οικονομία.
Πολιτικές σκέψεις
Θα έλεγα ότι η πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ και η διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ήταν πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας την οποία πρεσβεύω, επιθυμώ δε κάποτε η χώρα μας να γίνει η Δανία του νότου ή αν δεν το μπορεί για την ώρα τουλάχιστον να τη μοιάσει στο ελάχιστο. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ν’ αλλάξει νοοτροπία ο λαός και ν’ αποκτήσει κοινωνική συνείδηση. Δεν είναι εύκολο, γιατί παρ’ όλο που πέρασαν 200 χρόνια από την απελευθέρωση δεν έχουμε ακόμα αποστασιοποιηθεί από το Κράτος πατερούλη, τις πελατειακές σχέσεις, τη φοροδιαφυγή, τον καπιταλισμό ως το απόλυτο κακό κλπ.
Η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει να ελπίζω ότι θα το δω. Τα πέντε εγγόνια μου ίσως κάνουν το όνειρο του παππού τους πραγματικότητα. Τι σου είναι και τούτο! Όταν άκουσα τη σοπράνο να ψάλλει τον εθνικό ύμνο στο βράχο της ακροπόλεως και να υψώνεται η σημαία στον ιστό της παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, θάμπωσαν τα γέρικα μάτια μου από τα δάκρυα. Λέτε να με αφορίσουν πολιτικά ο Λάμπρου, η Σία, ο Δρίτσας, ο Κουρουπλής, ο Πολάκης και το υπόλοιποι σινάφι τους;
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Έρνα Σόλμπερκ γιόρτασε τα γενέθλια της με 13 συγγενείς της σε εστιατόριο, εν όψει εγκλεισμού λόγω Covid 19. Έγινε όμως αντιληπτή και άρχισε αμέσως αστυνομική έρευνα. Παρ’ όλο που ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι καθόταν σε τρία ξεχωριστά τραπέζια κλήθηκε για ανάκριση, όπως κάθε Νορβηγός πολίτης. Αν κριθεί ένοχη θα πληρώσει 10.000 νορβηγικές κορόνες (986 ευρώ περίπου). Αφιερώνεται εξαιρετικά στους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Δυστυχώς η εξουσία όπου γης θέλει να διακρίνεται προκλητικά…
Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄(Ιστορία)
Ηταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως όταν άρχισε η επανάσταση του 1821. Αποκήρυξε την επανάσταση στη Βλαχία και Μολδοβλαχία και αφόρισε τον αρχηγό της Αλέξανδρο Υψηλάντη, αξιωματικό του Τσάρου της Ρωσίας. Αποκήρυξε και την επανάσταση του 1821 του Μοριά. Λέχτηκε εκ μέρους της εκκλησίας ότι το έκανε για να μην εξαγριωθεί ο τουρκικός όχλος και αρχίσει τις σφαγές. Τελικά ο ίδιος κρεμάστηκε από τον όχλο, διαπομπεύτηκε και ρίχτηκε στη θάλασσα και οι σφαγές του άμαχου ελληνικού στοιχείου δεν αποφεύχθηκαν.
Μετά την άλωση της Πόλης από τον Μεχμέτ Β΄ το 1453 διορίστηκε Πατριάρχης ο Γενάδιος Σχολάριος φοβερός ανθενωτικός. «Έκτοτε γράφει ο Βερέμης η κορυφή της Ορθοδόξου εκκλησίας απέφυγε τις σχέσεις με τους Λατίνους και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι πατριάρχες αποδέχτηκαν τον αλλόθρησκο ηγεμόνα ως θέλημα του Θεού και τιμωρία για την αμαρτία της ένωσης των εκκλησιών που είχε διαπράξει ο Ιωάννης Παλαιολόγος». Θέλω να πιστεύω ότι τα 200 χρόνια ελεύθερου βίου θα μας βοηθήσουν να δούμε τα τότε γεγονότα στην ορθή ιστορική τους διάσταση.