Μάθημα σολφέζ σε βάθος χρόνου

21/05/2024 - 11:30

Επέστρεφα στο σπίτι μου απ' το χωριό μου το Κάτω Τρίτος και έψαχνα στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου να βρω κάτι που να μου αρέσει. Συνήθως προτιμώ το Δεύτερο Πρόγραμμα που παίζει τραγούδια του γούστου μου. Έπιασα ένα σταθμό που έπαιζε κλασική μουσική. Σταμάτησα να ψάχνω και αφέθηκα στους εξαίσιους ήχους, αλλά ο νους μου γύρισε εξήντα τόσα χρόνια πίσω. Υπηρετούσα τη θητεία μου σε μονάδα της Κατερίνης και έμεινα μαζί με άλλους σε ένα σπίτι στον Συνοικισμό. Μαζί μας έμενε σε άλλο δωμάτιο ένας Ίλαρχος εργένης. Φημολογείτο τότε ότι ίσως αυτός εκπαίδευσε στα τανκς τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο Ίλαρχος λοιπόν όταν ερχόταν στο δωμάτιο του έβαζε το πικάπ δίσκους κλασικής μουσικής και σταματούσε μόνο όταν κοιμόταν... Εμείς στην αρχή γελούσαμε με την άγνωστη σε εμάς μουσική, μας ενοχλούσε, αλλά δεν τολμούσαμε να διαμαρτυρηθούμε στον ανώτερο... Σιγά- σιγά τη συνηθίσαμε, με τον καιρό την ανεχόμασταν, αφού επί ένα χρόνο την ακούγαμε και στο τέλος την αναζητούσαμε, όταν ο Ίλαρχος ήταν υπηρεσία και έμενε στο στρατόπεδο. Μέχρι σήμερα δεν καταλαβαίνω... την κλασική μουσική ούτε μπορώ να την ερμηνεύσω, αλλά όταν την συναντήσω τυχαία, όπως καλή ώρα και σήμερα, την απολαμβάνω ασμένως. Να πω η συνήθεια απ' τα παλιά, τι να πω άλλο.

Βιβλίο που έλαβα

Απ' τον αγαπητό Γιάννη Κακαρώνη, τον πάλαι ποτέ "ΚΑΚ" έλαβα το βιβλίο «Λεξικό Ιδιωματικού Λόγου Άγρας Λέσβου». Γιαννάκη θα το διαβάσω και θα το "παρουσιάσω" στο ΕΜΠΡΟΣ για να εκτιμήσει το κοινό την προσπάθεια σου.

Της Ανδρονίκης

Παλαιότερα ο Μανώλης ως ο παλαιότερος όλων μας στο ΕΜΠΡΟΣ, να θυμάται ότι μεταξύ των συνεργατών υπήρχαν αντεγκλήσεις, ενίοτε ισχυρές κόντρες για σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Αλλά μέχρι ένα σημείο. Σήμερα όμως θέλω να ασχοληθώ με τη δημοσιογράφο και συντάκτρια του ΕΜΠΡΟΣ Ανδρονίκη Κουτσαβλή.

Εντυπωσιάστηκα από το ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του νέου χώρου στέγασης του ΕΚΑΒ, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, τη δρομολόγηση του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου και όσα επακολούθησαν. Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με το λόγο που δόθηκε στην κ. Κακναβάτου ν' αναπτύξει τις δικές της θέσεις και απόψεις. Το να ακούγονται όλες οι απόψεις είναι υποχρέωση και χρέος του δημοσιογράφου και η αντικειμενικότητα προσδίδει εγκυρότητα στον ίδιο και στην εφημερίδα που εργάζεται. Μπράβο Ανδρονίκη! Μανωλάκη θυμάσαι πριν μερικά χρόνια τι σου έλεγα για το κορίτσι; Τέλος.

Για τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Πρέπει κ. Υπουργέ να συγκρατείτε τα νεύρα σας και να μην χρησιμοποιείτε τοξικές λέξεις. Κάφροι δεν είναι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν την ημέρα των εγκαινίων. Εξέφρασαν τις πολιτικές τους απόψεις με έντονο τρόπο και ενοχλητικό αν θέλετε. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν το αναβάθμισε ο κ. Καμπούρης, ένας απόστρατος αξιωματικός, αλλά οι άοκνες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών. Διέκρινα κ. Υπουργέ, κάποια αλαζονεία στην εκφορά του λόγου σας και τις αναφορές σας στα «δραστήρια παιδιά» σας. Με κάτι τέτοιες αστοχίες χάσατε στη Λέσβο το Δήμο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια.

ΤΟ ΚΚΕ έχει τον πολιτικό του λόγο και πρέπει να τον εκφέρει όπου νομίζει. Αλλά όχι με φωνασκίες και προκλήσεις. Ο κόσμος βλέπει, ακούει και αποφασίζει. Ούτε τα συνθήματα, ούτε τα πανό, ούτε ο τοξικός λόγος τον επηρεάζει. Έχω την άποψή μου και την καταθέτω.

Λάδι: ελαιοπαραγωγικές χώρες

Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως είναι η Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Τυνησία. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ελαιολάδου παγκοσμίως με στοιχεία του 2022 είναι Ιταλία 23% της παγκόσμιας παραγωγής, ΗΠΑ 18,5%, Ισπανία 7,4%, Γαλλία 6,01% και Βραζιλία 5,56%. Η Ιταλία, η δεύτερη χώρα στην παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως, είναι και η χώρα που ελέγχει το παγκόσμιο εμπόριο του προϊόντος. Αγοράζει από την Ελλάδα χύμα μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, το τυποποιεί και το εξάγει σε όλο τον κόσμο με τη δική της φίρμα. Το ίδιο κάνει και με την αγορά ελαιολάδου από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του περιορισμού των βροχοπτώσεων περισσότερο θα πληγούν η Ευρώπη και ειδικότερα οι νότιες περιοχές της ηπείρου μας. Αυτή η κλιματική αλλαγή θα έχει ως συνέπεια τη μείωση αισθητά της παραγωγής ελαιολάδου και κατά συνέπεια της αύξησης της τιμής του.

Κρίση στο έντυπο μέσον

Σήμερα οι άνθρωποι που εξακολουθούν να διαβάζουν εφημερίδες και περιοδικά αποτελούν το 10% του αναγνωστικού κοινού και είναι το πλείστον ηλικιωμένοι. Η νεολαία και οι άνθρωποι μεσαίας ηλικίας προτιμούν να ενημερώνονται από τον ηλεκτρονικό Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα από το Τικ Τοκ, Τουίτερ, Ίσταγκραμ κλπ. Ο ηλεκτρονικός Τύπος πλεονεκτεί του εντύπου διότι οι ειδήσεις του είναι πιο «φρέσκιες», τα σχόλια συνοπτικά, σχεδόν τηλεγραφικά και το κυριότερο μπορείς να ενημερωθείς για οποιοδήποτε θέμα σε ελάχιστο χρόνο.

Επιπλέον μπορείς να γράφεις στον ηλεκτρονικό Τύπο ανωνύμως και να βγάζεις τα εσώψυχά σου, τα πρωτόγονα ένστικτά και τις κακιούλες σου με ευκολία! Ενίοτε χωρίς συνέπειες!

Οι νέοι βαριούνται τα μακρόσυρτα άρθρα και ρεπορτάζ των εφημερίδων προφανώς γιατί ζούμε στην εποχής της ταχύτητας και ακόμα γιατί το μορφωτικό επίπεδο της νεολαίας είναι επίπεδο μέτριου στην πλειοψηφία.



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey