Σταράτες Κουβέντες 21-1-2025

21/01/2025 - 10:45 Ενημερώθηκε 23/01/2025 - 11:10

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Είχα γράψει στο "Εμπρός" κάποιο σχόλιο θετικό για τον κ. Τασούλα, όσον αφορά τον τρόπο που διευθύνει τις συζητήσεις στη βουλή, αλλά περισσότερο για την ιδιαίτερη αγάπη του για τον ποιητή Καβάφη. Γνωρίζει από μνήμης όλα τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή. Με πήρε τηλέφωνο και κουβεντιάσαμε λίγη ώρα.

Μου άφησε την εντύπωση ότι είναι ένας άνθρωπος ευγενής, πράος και σφαιρικά μορφωμένος. Αιχμηρός όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν αλλά μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας. Ήταν η καλύτερη επιλογή του Πρωθυπουργού γιατί το κόμμα του δεν διαθέτει τόσο άξια στελέχη όπως ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της βουλής (2)

Η επιλογή του κ. Τασούλα έχει σκοπό να ηρεμήσει την «βαθιά εθνικοφροσύνη» του κόμματος της ΝΔ και να την επαναφέρει στην τάξη, εν όψει των εθνικών εκλογών, όποτε και αν προκηρυχτούν.

Θα γίνουν τέσσερις ψηφοφορίες χρονικά η μια σε απόσταση από την άλλη. Στην πρώτη το όριο είναι να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην τέταρτη ψηφοφορία να ξεπεράσει το όριο των 150 θετικών ψήφων. Έχω τη γνώμη ότι θα πάρει όλους τους ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα ψηφιστεί και από βουλευτές των άλλων κομμάτων γιατί είναι πολύ αγαπητός ευρύτερα.

Δεν θα το πιστέψετε το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί ο κ. Τασούλας προσωπικά, αξίζει κάτω από 100 ευρώ....

Από τα ονόματα που ακούστηκαν ως υποψήφιοι εκείνον που δεν θα πρότεινε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης είναι τον Ευάγγελου Βενιζέλο. Αν κατέληγε σε διαπαραταξιακό υποψήφιο πιθανόν θα ήταν η νυν πρόεδρος και ο κ. Στουρνάρας. Ο κ. Τασούλας είναι Ηπειρώτης και διδάχτηκε πολιτική στο περιβάλλον του συμπατριώτη του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου

Λόγω της παρατεταμένης περσινής ανομβρίας τα ελαιόδεντρα του νησιού δίψασαν και σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης ξεράθηκαν ελαιώνες. Από την ξηρασία ο καρπός των ελαιόδεντρων δεν πρόλαβε να ωριμάσει στην ώρα του με αποτέλεσμα στην περιοχή της Γέρας οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου ανά μόδι (640 κιλά ελιές) ανέρχονται από 40-120 το ανώτερο κιλά λάδι ποικιλία κολοβή. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά από προηγούμενες χρονιές οι αποδόσεις ανά μόδι ξεκινούσαν από 140-180 κιλά λάδι. Με αυτές τις αποδόσεις και με τα ημερομίσθια να κυμαίνονται από 60-70 ευρώ θα μείνουν αρκετά ελαιοκτήματα αμάζευτα, των κτηματιών που δεν μπορούν οι ίδιοι να συγκεντρώσουν το βιος τους. Οι τιμές πέρυσι κυμάνθηκαν από 7-9 ευρώ το κιλό 0,3 οξέα, φέτος επειδή έπεσε στην αγορά μεγάλη ποσότητα λαδιού οι τιμές κατρακύλησαν κάτω των 5 ευρώ ανά κιλό. Στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται στα ράφια περσινά λάδια με αυξημένες τιμές ανά λίτρο.

Κώστας Σημίτης. Άξιον τέκνο της πατρίδας

Τον πρωτογνώρισα ως καθηγητή στην Πάντειο Σχολή αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά τη δικτατορία. Τον ξανασυνάντησα λίγο αργότερα ως συνιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Πάντοτε εκ του μακρόθεν. Τον παρακολούθησα ως πρωθυπουργό την 8ετία που άρχισε τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ο Σημίτης δεν επεδίωξε να γίνει αγαπητός γι' αυτό δεν αγαπήθηκε ούτε από το ίδιο του το κόμμα. Τον ψήφιζαν όμως επί σειρά ετών ως βουλευτή, τον έκαναν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό γιατί μόνο αυτός μπορούσε να κρατήσει το κόμμα στην εξουσία. Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν συνδέσει την επιβίωση τους με το Κράτος και δεν ήθελαν να χάσουν τη μάσα. Για αυτό τον ψήφιζαν. Η ιστορία θ' ασχοληθεί με ενδιαφέρον με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (μετά το 1974) τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη και θα αποτελέσουν συνέχεια μετά τον Καποδίστρια, τον Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Προσωπικά, αν εξαιρέσω την πρώτη τετραετία του Ανδρέα, ο Σημίτης παρουσίασε πολλαπλάσιο έργο στην 8ετία που κυβέρνησε χωρίς να γίνει λαϊκιστής. Υπερέχει ακόμα του Καραμανλή και Παπανδρέου διότι υπήρξε αντιστασιακός και μαχητής, σε δύσκολους καιρούς. Τελικά πάντα τον θαύμαζα αλλά δεν είχα την τύχη να τον δω από κοντά. Αλλά θα επανέλθω για να σχολιάσω το χρηματιστήριο, τα Ίμια, τις μίζες και λίγα ακόμα.

Η ελληνική και κινέζικη ναυτιλία

Ο λαός της Κίνας μας σέβεται για τον αρχαίο πολιτισμό μας γιατί και εκείνοι έχουν τον δικό τους. Επιπλέον είναι ευχαριστημένοι γιατί οι έλληνες εφοπλιστές τους βοήθησαν ν' αναπτύξουν την ναυτιλία τους δίνοντας την τεχνογνωσία που απεκόμισαν ως λαός θαλασσινός.

Η Κίνα άρχεται δεύτερη παγκοσμίως στην ναυτιλία μετά τους Έλληνες με 9.428 πλοία χωρητικότητας 309.870.897 τόνων, η Ελλάδα με μόνον 4.992 πλοία αλλά με χωρητικότητα 394.977.181 τόνους. Οι Κινέζοι επείγονται ν' αναπτύξουν ακόμα παραπάνω τον εμπορικό τους στόλο για να γίνουν αυτάρκεις στη μεταφορά των πάσης φύσεως προϊόντων τους, τεχνολογίας και βιομηχανίας, στις διεθνείς αγορές και να εισάγουν πρώτες ύλες για το εμπόριο και τα εργοστάσιά τους. Τρίτη στην κατάταξη στην παγκόσμια ναυτιλία έρχεται η Ιαπωνία και ακολουθεί η Σιγκαπούρη.

(Τα στοιχεία για τη ναυτιλία προέρχονται από άρθρου του κ. Μπελάστου που δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Οικονομία της Καθημερινής").

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey