Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εκλογικά: το όριο 3%
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ένα κόμμα για να εισέλθει στη βουλή και για να εκλέξει βουλευτές πρέπει πανελλαδικά να συγκεντρώσει 3% των ψηφισάντων. Στην Ευρώπη το όριο 3% το έχουν οκτώ χώρες, έξι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν το όριο 4% και 26 χώρες έχουν το 5%, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2023 πέντε (5) κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από 3% και εισήλθαν στη βουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ). Από 0%-3% 9 κόμματα και από 0%-0,5% 26 κόμματα. Στο 3% και κάτι ήταν τα κόμματα ΝΙΚΗ και η κ. Κωνσταντοπούλου, στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου του 2023. Προς γνώσιν και σκέψιν.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κατά της «Βάστριας»
Αφού η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε τη χρηματοδότηση ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς χωματερή επανέρχονται δριμύτεροι και καταθέτουν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για να μη λειτουργήσει η "Βάστρια" ως κλειστή δομή συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων. Το δρόμο του λαϊκισμού όμως τον χάραξε και τον διεκδικεί επάξια εδώ και δύο θητείες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης.
Ο Καρά Τεπέ με την ανοιχτή δομή στις παρυφές της πόλεως και ανάμεσα στην εμπορική ζώνη είναι καλύτερος από την κλειστή δομή; Ακολουθάτε και εσείς τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού.
Πρώτη η Ελλάδα σε τροχαία στην Ευρώπη
Το 90% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στους κακούς δρόμους, στον κακό φωτισμό, στους σηματοδότες κλπ. κλπ.
Το 2023 είχαμε 68 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι των 53 νεκρών των χωρών της Ευρώπης. Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας σημειώθηκαν το 2023 στην Κρήτη, Ρόδο και Αττική. Η Κρήτη εφέτος θα χαρακτηριστεί μια από τις πέντε (5) περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα, μέθη, προσπεράσματα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, ως επί το πλείστον.
Φεύγουν τα νέα παιδιά από τη χώρα
Το 2023, 76.158 νέοι, το πλείστον επιστήμονες, εγκατέλειψαν τη χώρα που τους γέννησε για να βρουν εργασία και μια καλύτερη ζωή στην αλλοδαπή. Βέβαια από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες εγκατέλειπαν την φτωχή Ελλάδα και έχτιζαν αποικίες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον αιματηρό εμφύλιο, πλήθος πάλι νέων ανθρώπων μετανάστευσαν στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Αφρική και Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ανειδίκευτοι εργάτες με ελάχιστες γραμματικές γνώσεις. Οι σημερινοί νέοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, έχουν κάνει μεταπτυχιακά, μερικοί και διδακτορικά, μιλούν ξένες γλώσσες, γνωρίζουν τη νέα τεχνολογία του ιντερνέτ και δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην πατρίδα τους. Μερικοί για να βιοποριστούν αναγκάζονται να κάνουν τους ντελιβεράδες, τους ταξιτζήδες και δικηγόροι να γίνονται εργάτες γης. Δυστυχώς η εποχή μας είναι κακιά μητριά για τους σημερινούς επιστήμονες.
Των Ενόπλων Δυνάμεων με αγάπη
Υπηρέτησα στο στράτευμα αρχές της δεκαετίας του '60 στο 525 Τάγμα Πεζικού με έδρα την Νεοκαισάρεια Πιερίας. Επί των ημερών μου το Τάγμα μεταστάθμευσε στο Πολύκαστρο Κιλκίς όπου παραμένει υποθέτω μέχρι σήμερα. Το 525 τάγμα Πεζικού των 630 ανδρών διοικείτο από αντισυνταγματάρχη στο βαθμό μιας κάποιας ηλικίας... Αυτή την εποχή οι βαθμοί και οι μισθοί των αξιωματικών ήταν συρρικνωμένοι σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.
Ο Ανθυπολοχαγός έπαιρνε 2.350 δρχ. και ο λοχαγός δεν ξεπερνούσε τις 3.000. Δεν συναντούσες συνταγματάρχη εύκολα κάτω των 60 ετών και στρατηγούς λίγους και ηλικιωμένους. Οι αξιωματικοί πήραν μισθούς και βαθμούς επί δικτατορίας γιατί οι επίορκοι πρωτοστάτες τους είχαν ανάγκη για να διατηρηθούν στην εξουσία.
Των Ενόπλων Δυνάμεων με αγάπη (2)
Έκτοτε και μέχρι σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο. Να συναντάς συνταγματάρχη γύρω στα πενήντα και στρατηγούς κάτω των εξήντα ετών. Φτάσαμε στο σημείο ο στρατός μας να διαθέτει περισσότερους στρατηγούς απ' όσους η Αίγυπτος και το Ισραήλ μαζί. Ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας χρησιμοποίησε ένα συγκριτικό στοιχείο ανάλογο με τον στρατό των ΗΠΑ. Με τις τελευταίες μαζικές αποστρατείες υποστρατήγων προσπάθησε η πολιτική ηγεσία να εξορθολογήσει το στράτευμα καταργώντας οργανικές θέσεις ανώτατων αξιωματικών. Κατά την άποψή μας κ. Δένδια και χωρίς να είμαστε ειδικοί, το πρόβλημα της πληθώρας στρατηγών υπήρχε από το 1974 και δεν το ανακαλύψατε σήμερα. Όμως οι μαζικές αποστρατείες στέρησαν το στράτευμα από ικανά και μορφωμένα στελέχη. Οι αποστρατείες μπορούσαν να γίνουν σταδιακά για να διατηρηθεί η ηρεμία στο στράτευμα. Και κάτι άλλο:
Από το 2007 και μέχρι σήμερα διοίκησαν το στρατό ξηράς 12 Α/ΓΕΣ, με μέσο όρο παραμονής στο βαθμό 1,5 έτος. Θεωρείτε ότι ο χρόνος αυτός είναι αρκετός να ενημερωθεί και ν' αρχίσει να παράγει έργο ο αρχηγός; Στο ναυτικό και αεροπορία ο χρόνος παραμονής για τους Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ είναι μεγαλύτερος. Αυτά με αγάπη για την ώρα.