Έχετε ακουστά αυτούς τους μύθους για τους διαιτολόγους; (Μέρος Γ’)

27/09/2019 - 15:04

Κρίνουν οι διαιτολόγοι τι τρώνε οι γύρω τους; Ο διαιτολόγος επιλέγει τι θα φάει ο διαιτώμενος;

Μύθος: Οι διαιτολόγοι είναι οι αστυνομικοί του φαγητού

Ποιός διαιτολόγος δεν έχει πάει σε τραπέζι και του έχουν αναφέρει για το «παχυντικό φαγητό», για το να μην βλέπει τι θα φάνε οι άλλοι, και δεν έχει αντέξει τις ακατάπαυστες ερωτήσεις για το ένα και το άλλο φαγητό, πόσο καλό ή κακό είναι ή πόσες θερμίδες έχει, ενώ παράλληλα ακούει όλα τα στερεότυπα για το επάγγελμα το ένα μετά το άλλο;

Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, η επιστήμη της διαιτολογίας δεν περιορίζεται στην απώλεια βάρους, ενώ οι διαιτολόγοι δεν είναι κινητοί θερμιδομετρητές! Μάλιστα, όταν φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα διατροφής δεν σκεφτόμαστε τις θερμίδες κάθε τροφίμου, αλλά χρησιμοποιούμε άλλη μέθοδο, τα ισοδύναμα τροφίμων. Επίσης, δουλειά μας δεν είναι να βάζουμε στο μικροσκόπιο το κάθε τρόφιμο που θα καταναλώσουμε, ούτε να κρίνουμε τις διατροφικές επιλογές των γύρω μας. Αντιθέτως, δεν δίνουμε σημασία στο πόσο ή τι τρώτε! Θέλουμε να απολαύσουμε την ησυχία μας το φαγητό και το γλυκό που μας αρέσει, χωρίς παρεμβολές και σχόλια.

Παράλληλα, οι έξοδοι και τα τραπέζια με οικογένεια και φίλους δεν είναι κατάλληλες περιστάσεις για τέτοιου είδους συζητήσεις και ερωτήσεις. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ελεύθερος χρόνος για εμάς, σπάνια μπορεί να κινητοποιήσουν κάποιον να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του, μπορεί κάποιος να νιώσει άβολα, ενώ σπάνια καταλήγει η συζήτηση σε κάποιο συμπέρασμα!

Επομένως, στο επόμενο τραπέζι, κάντε σαν να μην είμαστε διαιτολόγοι!

Μύθος: Ο διαιτολόγος θα σου πει τι θα φας

Ο διαιτολόγος δεν θα σου πει τι θα φας. Παλαιότερα, τα προγράμματα διατροφής δεν ήταν εξατομικευμένα, και στόχος ήταν η αυστηρή τήρησή τους. Πλέον, στόχος είναι η σταδιακή βελτίωση του τρόπου ζωής, με την υγιεινή διατροφή να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Ο διαιτολόγος, σε συνεργασία με τον διαιτώμενο φτιάχνει το πρόγραμμα διατροφής, ενώ μπορεί ακόμα αν ο διαιτώμενος το επιθυμεί να μην δοθεί καν διατροφικό πλάνο. Σημαντικά μέρη της συνεργασίας του διαιτολόγου με τον διαιτώμενο αποτελούν η ενημέρωση και εκπαίδευση για τη διατροφή, η επίλυση προβλημάτων και η διατροφική συμβουλευτική.

Επομένως, ο διαιτολόγος δεν θα σας πει τι να φάτε και τι όχι, αλλά θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους διατροφικούς σας στόχους, μέσω της βελτίωσης των διατροφικών σας συνηθειών και συμπεριφορών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey