Οι «αγγελικές» επισκέψεις του αγγειοχειρουργού Αγγ. Μεγαλόπουλου από τη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ο αγγειοχειρουργός Αγγ. Μεγαλόπουλος, ανάμεσα  στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ά. Ζερβού και το δ/ντή ιατρικών υπηρεσιών Ε. Ζιώγα. Ο αγγειοχειρουργός Αγγ. Μεγαλόπουλος, ανάμεσα  στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ά. Ζερβού και το δ/ντή ιατρικών υπηρεσιών Ε. Ζιώγα.

Πρόταση για αγγειοχειρουργική κάλυψη του Νομού μας

16/11/2017 - 10:30 Ενημερώθηκε 16/11/2017 - 10:41

 

Μακρύς ο απολογισμός, αλλά και ο αριθμός των ασθενών που επωφελήθηκαν από τις μόλις εννέα επισκέψεις που πραγματοποίησε ο διευθυντής του ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, αγγειοχειρουργός, Άγγελος Μεγαλόπουλος -παλιός γνώριμος της Λέσβου αφού υπηρέτησε στο νησί ως αγροτικός ιατρός της Λ.Θερμής πριν μερικές δεκαετίες κρατώντας δεσμούς με αυτό- μέσα σε δύο χρόνια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η πρότασή του χτες στη διοίκηση του Νοσοκομείου και την άμεσα εμπλεκόμενη μονάδα, καθώς και στον Σύλλογο Εργαζομένων και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών βρήκε ευήκοα ώτα και θα μεταφερθεί αρμοδίως προς εξέταση. Συγκεκριμένα ο κ. Μεγαλόπουλος προτείνει πρόγραμμα κάλυψης 365 ημερών τον χρόνο, όλων των επειγόντων περιστατικών του Νομού Λέσβου και επίσκεψη αγγειοχειρουργού στο Βοστάνειο ανά μήνα για μία εβδομάδα, αντί διμήνου, όπως συμβαίνει από τον Νοέμβριο του 2015 έως και σήμερα. Ο αστερίσκος που μπαίνει, εκτός από το πρόγραμμα να γίνει δεκτό από το υπουργείο και τη Διοίκηση, είναι και να ενισχυθεί οικονομικά και με προσωπικό το Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που θα αναλάβει επιπλέον περιοχές. 

Η ενημέρωση αυτή κρίθηκε πολύ σημαντική και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, εκπροσώπους του Συλλόγου Νεφροπαθών που πάγιο αίτημά τους ήταν να δημιουργηθεί μόνιμη θέση αγγειοχειρουργού, όπως οι ίδιοι έχουν τονίσει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ε». Φαίνεται πως η μόνιμη θέση αγγειοχειρουργού έχει αποκλειστεί για την ώρα, ενώ ο κ. Μεγαλόπουλος ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε ότι και να υπήρχε αγγειοχειρουργός, δεν θα μπορούσε να προσφέρει, εφόσον δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το στοίχημα, πάντως, της διοίκησης να καθησυχάσει τα πνεύματα γύρω από το εν λόγω θέμα που προκάλεσε ντόρο λόγω των καταγγελιών του Συλλόγου νεφροπαθών στο «Ε» έχει μέχρι στιγμής κερδηθεί. Και το σημαντικότερο είναι αυτό που τόνισε η διοικήτρια, Άννα Ζερβού στο πέρας της συνέντευξης Τύπου, ότι σκοπεύει να κάνει και άλλες τέτοιου τύπου ενημερωτικές συναντήσεις. Έτσι θα ενημερώνεται πολύ καλύτερα και η κοινή γνώμη.

 

Το πρόβλημα 

Ο Νομός Λέσβου δεν διαθέτει αγγειοχειρουργούς στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μια αξιοσημείωτη ομάδα ασθενών είτε σε αριθμό είτε σε βαρύτητα της νόσου, όπως ανέφερε ο κ. Μεγαλόπουλος, «υποχρεωτικά μετακινείται σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας.» Εξήγησε ότι συνηθέστερες περιπτώσεις ασθενών που υποχρεούνται να μετακινηθούν είναι νεφροπαθείς που χρειάζονται αγγειακή προσπέλαση (φίστουλα) για αιμοκάθαρση από την οποία εξαρτάται η ζωή τους, ασθενείς με ανευρύσματα που αν σπάσουν θα πεθάνουν ακαριαία, ασθενείς με νόσο των καρωτίδων που κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο και ασθενείς με περιφερική αγγειοπάθεια, κυρίως διαβητικοί που κινδυνεύουν να χάσουν το πόδι τους. 

 

Από τη Λήμνο και στη Λέσβο 

Εδώ και 12 χρόνια ο αγγειοχειρουργός, Άγγελος Μεγαλόπουλος επισκέπτεται το Νοσοκομείο Λήμνου ανά τρίμηνο και διεκπεραιώνει τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά που προκύπτουν, εξετάζοντας κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής του 80 ασθενείς, ενώ χειρουργεί πέντε περιστατικά. 

Στο «Βοστάνειο» έρχεται τα τελευταία δύο χρόνια με διάρκεια παραμονής μία εβδομάδα. Λειτουργεί τακτικό εξωτερικό αγγειοχειρουργικό ιατρείο Δευτέρα  - Τετάρτη - Παρασκευή, και χειρουργεί Τρίτη και Πέμπτη ασθενείς μέσης εγχειρητικής βαρύτητας όπως κιρσούς, Fistulae, περιφερικά Bypass. 

Τα πιο σύνθετα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο  Νοσοκομείο  Παπανικολάου που πρωτοπορεί στην ενδοαγγειακή/κλασσική αγγειοχειρουργική. Στο σύνολο των 9 επισκέψεών του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν γίνει επεμβάσεις σε 28 νεφροπαθείς σε σύνολο 38 επεμβάσεων. Παράλληλα  569 ασθενείς εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ 16 χειρουργήθηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. 

Τα οφέλη από την πρωτοβουλία αυτή είναι προφανή και μετρήσιμα για τον κ. Μεγαλόπουλο: 

  • Ο Μυτιληνιός εξετάζεται και, αν εφόσον αυτό είναι δυνατό, , χειρουργείται στο νησί του. Δεν μετακινείται, δεν ξοδεύεται και δεν ταλαιπωρείται. 
  • Από την πρωτοβουλία αυτή εξυπηρετούνται σημαντικά οι νεφροπαθείς ασθενείς, μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα, που λύνει με ασφάλεια το ζωτικό πρόβλημα της αγγειακής προσπέλασης χωρίς μετακίνηση σε εξειδικευμένο κέντρο που διαθέτει αγγειοχειρουργό / ΜΤΝ.Η αγγειοχειρουργική, ως γνωστό, είναι απαιτητική σε τεχνολογία  εξειδίκευση και εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο σε κέντρα όπως Αθήνα, Θες/νίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι καλύφθηκε στο διάστημα αυτό πάνω από το 90% των αναγκών για αιμοκάθαρση. Η σύνδεση με ένα κεντρικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο όπως το Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» δίνει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πιο εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. αγγειογραφία) ή εγχειρήσεις (π.χ ανευρυσμάτων, καρωτίδων), η ενδοαγγειακές επεμβάσεις (stent / μπαλόνι αγγειοπλαστική ανάλογη των στεφανιαίων).

 

Οι επισημάνσεις

 

Για τον αγγειοχειρουργό, η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται αποκλειστικά στην ολόπλευρη στήριξη της συνεργασίας από την Διοίκηση του Βοστάνειου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών, (Χειρουργικός τομέας, Αναισθησιολογικό, Προσωπικό χειρουργείου,  Διοικητικές υπηρεσίες), αλλά και την άριστη συνεργασία με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Διαβητολόγο. Η τελευταία επισήμανση, αλλά και τα όσα αναφέρθηκαν από τους επόμενους ομιλητές υπήρξαν επί της ουσίας και μια έμμεση απάντηση στις καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών, ενώ μετά και τις τοποθετήσεις στελεχών του Νοσοκομείου, σχετικά με νεφροπαθείς στους οποίους δεν εντοπίζονταν φλέβες, ο κ. Μεγαλόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά: «οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν από την πάθησή τους».

 

Η πρόταση 

Οι ανωτέρω περιγραφείσες δράσεις λύνουν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα  αυτό των χρόνιων ή  «ψυχρών αγγειοχειρουργικών περιστατικών». Δεν απαντούν όμως σε σημαντικά ερωτήματα όπως το τι γίνεται με τα επείγοντα περιστατικά και αν μπορεί το Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» να υποστηρίξει τα επείγοντα  αγγειοχειρουργικά περιστατικά των νοσοκομείων του νομού  Λέσβου όταν και όσες φορές  χρειαστεί το C 130 να πραγματοποιήσει διακομιδή. «Η απάντηση είναι θετική, εφόσον το νοσοκομείο Παπανικολάου, ενισχυθεί με δύο ακόμη ειδικούς αγγειοχειρουργούς που θα προσληφθούν αποκλειστικά  για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει κάλυψη 365 ημέρες το χρόνο, για όλα τα επείγοντα αγγειοχειρουργικά περιστατικά του νομού Λέσβου. Επιπρόσθετα , θα μπορεί ο αγγειοχειρουργός του Παπανικολάου να πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ανά μήνα  αντί  διμήνου όπως συμβαίνει τώρα.» 

Για την απευθείας πρόσληψη αγγειοχειρουργού στη Μυτιλήνη: «Ένας αγγειοχειρουργός  σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο όπως το Βοστάνειο , ακόμη και εξοπλισμένο  με Μ.Ε.Θ. και «ετοιμοπόλεμο», δεν μπορεί να καλύψει όλη την γκάμα ακόμη και της κλασσικής αγγειοχειρουργικής, δηλαδή  όλες τις ανοικτές επεμβάσεις. Για παράδειγμα για να χειρουργήσει ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής προγραμματισμένα, χρειάζεται πλην του ιδίου και άλλους  τρεις βοηθούς εκ των οποίων ο ένας να έχει εμπειρία. Αυτή η δυνατότητα στο Βοστάνειο δεν υπάρχει . Επιπλέον δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ενδοαυλικές επεμβάσεις. Σήμερα,  το 80% των επεμβάσεων για ανευρύσματα κοιλιακής αορτής ή για στενώσεις καρωτίδων γίνονται ενδοαυλικά δηλαδή με stent και μπαλόνι, εφαρμόζεται δηλαδή η ενδοαγγειακή χειρουργική που αντικαθιστά την κλασσική αγγειοχειρουργική , σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% . Ο αγγειοχειρουργός στη Μυτιλήνη ακόμη και έμπειρος/εκπαιδευμένος στερείται της δυνατότητας να θεραπεύσει τους ασθενείς του με τις νέες μεθόδους προς όφελος των.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey