Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Περιλαμβάνεται σε αυτές που «βράζουν»
Ανάμεσα στις 7 περιοχές που «βράζουν» είναι η Λέσβος καθώς συγκαταλέγεται σε αυτές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίου, που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα αποτελούν πηγή ανησυχίας αφού εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.
Σε ό,τι αφορά για το τι ακριβώς θα κρίνει την άρση του lockdown και το άνοιγμα, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί».
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Βατόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάποιες περιοχές.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες, με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», απάντησε.
Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών απάντησε πως «θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό. «Προς το παρόν, όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που ανέφερα και είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown», συμπλήρωσε.
Δήλωσε επίσης πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», σε ερώτηση αν θα παραμείνει η υποχρέωση των μετακινήσεων με SMS.
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει ενίσχυση των ελεγκτικών δυνάμεων και πως θα ανέβει και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον συντονισμό τους. «Έχει μεγάλη σημασία οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα να μη νιώθουν κορόιδα όταν λίγοι τα παραβαίνουν. Γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι εκεί που υπάρχει διασπορά, ιδίως στους χώρους εργασίας», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι στο δεύτερο lockdown δεν έχουμε την ίδια συμπεριφορά των πολιτών με το πρώτο, καθώς υπάρχει ζήτημα κόπωσης. «Αν εξαιρέσουμε την πρώτη εβδομάδα, βλέπουμε καλύτερη συμμόρφωση και σημαντική μείωση της κινητικότητας, κάτι στο οποίο βοήθησε και η απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Αν συνεχίσουμε έτσι θα πηγαίνουμε συνεχώς προς το καλύτερο, αλλά ακόμα και οι λίγοι παραβατικοί είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών», υπογράμμισε.