Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

01/07/2012 - 05:56
To HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναμένεται να αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου.
To HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναμένεται να αντικαταστήσει τα προσεχή χρόνια το τεστ Παπανικολάου, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικότερο.

Μάλιστα, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν οι ίδιες από τον εαυτό τους το κολπικό επίχρισμα για το HPV DNA τεστ.
Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV σε συνδυασμό με το HPV DNA τεστ είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματικότερη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επεσήμανε ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ. Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «HPV - λοίμωξη - testing - εμβολιασμός», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 5ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Θυμίζουμε ότι μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, γίνεται δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο πλαίσιο της Εβδομάδα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Τραχήλου.
«Οι μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από την ηλικία των 12 ετών, με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων του ιού 16 και 18 προσφέρει προστασία η οποία ξεπερνά το 70%, που είχε υποτεθεί αρχικά, και μπορεί να φθάσει μέχρι και 85%. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφόρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ιός HPV, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ευθύνεται σε μικρότερο βαθμό και για άλλους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες, όπως π.χ. του πρωκτού και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.
«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επταπλασιαστεί τα κρούσματα στοματοφαρυγγικού καρκίνου, για τον οποίο σε ποσοστό 92% ευθύνεται ο ιός HPV», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Σήμερα, αν και υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οδηγεί κάθε χρόνο σε θάνατο περίπου 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, τα ποσοστά θανάτου από αυτήν τη νόσο δεν έχουν ελαττωθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο το 20 - 25% των Ελληνίδων κάνει προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.
Το HPV DNA τεστ, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, προσφέρει κάλυψη για πέντε χρόνια στις γυναίκες στις οποίες τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Όσον αφορά στις γυναίκες που είναι θετικές στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, θα πρέπει να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος “Λυσιστράτη” ελέγχθηκαν 4.800 Ελληνίδες με HPV DNA τεστ. Από αυτές, το 94,1% ήταν αρνητικές και επομένως δε θα εκδηλώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις για τα επόμενα τέσσερα - πέντε χρόνια, ενώ το 5,9% που ήταν θετικές θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που αποδείχτηκαν θετικές θα προσβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου. Δηλαδή, από το 5,9% των θετικών στο HPV DNA τεστ μόνο μια - δυο θα προσβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», εξήγησε ο κ. Αγοραστός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey