Αίτημα τριών χρόνων η εξοικονόμηση τεράστιας δαπάνης για το Νοσοκομείο, υπεγράφη από τον αν. υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση

«Ανάσα» με τη μονάδα παραγωγής οξυγόνου στο «Βοστάνειο»!

04/01/2018 - 10:57

Τρία ίσως και περισσότερα χρόνια μετρά το αίτημα δημιουργίας μονάδας παραγωγής οξυγόνου για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης που θα εξοικονομήσει πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως. Το αίτημα χρόνων των προηγούμενων διοικητών του «Βοστανείου» φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί άμεσα. Τη σχετική σύμβαση χρηματοδότησης του έργου «Οξυγόνο» για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου μέσα στα νοσοκομεία των νησιών Λέσβου, Σάμου, Ρόδου και Λέρου υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ με κύριο δικαιούχο την 2η ΔΥΠΕ (Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας) Πειραιώς και Αιγαίου και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020.

Το ετήσιο κόστος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προμήθειας οξυγόνου ιατρικής χρήσης, υπολογίζεται σε περίπου 70.000.000 ευρώ. Από τον Μάιο του 2016 θυμίζουμε ότι είχε γράψει το «Ε» ότι το Νοσοκομείο με εκτελούντα χρέη διοικητή τότε τον Χρίστο Θεοδώρου είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, μαζί με άλλα νοσοκομεία. «Για το νησί μας όμως είναι μια ακόμα σημαντική ενέργεια αυτή η έγκριση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου στην εφημερίδα μας. Στη συνέχεια, η τότε διοίκηση έκανε προσπάθειες να ενταχθεί η δημιουργία μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο έργο αναβάθμισης και επέκτασης του Νοσοκομείου. Ωστόσο, οι προσπάθειες έμειναν στη μέση, καθώς η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, όπου υπάγεται το «Βοστάνειο», πάγωσε τις διαδικασίες και ανέφερε ότι θα τις αναλάβει εκείνη μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Εν τέλει, το πράσινο φως ήρθε λίγες μέρες πριν με την υπογραφή Χαρίτση.

 

Το βάσανο της προμήθειας

Το ζήτημα της προμήθειας του οξυγόνου που προκύπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι μείζον, ειδικά για μια νησιωτική περιοχή όπως τη δική μας, που θα πρέπει πάντα να γίνονται πολύ σωστοί και έγκαιροι υπολογισμοί για να μην ξεμένει ποτέ το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πέραν του οικονομικού θέματος, από τις αρχές του 2016 προέκυπτε ζήτημα χωρητικότητας, καθώς η δεξαμενή των 10 κυβικών που χρησιμοποιούνταν επαρκούσε μόνο για ένα δεκαπενθήμερο, οπότε ο ανεφοδιασμός έπρεπε να γίνεται πολύ συχνά και οι αρμόδιοι του «Βοστανείου» έπρεπε πάντα να προβλέπουν και να φροντίζουν σαν κόρη οφθαλμού ποσότητα αναγκαία για τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά ώστε να ξαναγεμίσει η δεξαμενή. Μάλιστα τον Γενάρη του 2016 είχαν αναβληθεί, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών και της κακοκαιρίας που κράτησαν δεμένα τα πλοία, τα τακτικά χειρουργεία!

 

Το σκεπτικό της υπογραφής Χαρίτση

Σήμερα, το μέσο κόστος παραγωγής οξυγόνου από μονάδες εγκατεστημένες σε Νοσηλευτικές Μονάδες ανέρχεται σε 26 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, σε αντιδιαστολή με την αγορά οξυγόνου που σήμερα ανέρχεται σε 67 λεπτά ανά κυβικό μέτρο πλέον μεταφορικών εξόδων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο μεταφορικό κόστος για τη μεταφορά αερίων στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, κάτι που εκτινάσσει το κόστος απόκτησης ιατρικού οξυγόνου από τις Νοσηλευτικές Μονάδες των νησιών του Αιγαίου.

Για να γίνει μια σύνδεση με τα θέματα ενεργειακού κόστους, η δαπάνη παραγωγής µε γεννήτριες στην Ελλάδα του ενός κυβικού μέτρου ιατρικού οξυγόνου ισούται περίπου µε τη δαπάνη του 1,8-2,0 kwh, ήτοι η δαπάνη παραγωγής οξυγόνου µε γεννήτριες οξυγόνου δεν ξεπερνά το 0,3 ευρώ το κυβικό μέτρο (όλες οι νοσηλευτικές μονάδες διαθέτουν μέση τάση). Αντίθετα, η τιμή μονάδας ανά κυβικό μέτρο του οξυγόνου, µε την οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία οξυγόνο, κυμαίνεται από 2,8-7,0 kwh. Τα νησιά προμηθεύονται με το μέγιστο κόστος από το παρατεθέν εύρος τιμών. Αυτό σημαίνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα εν λόγω δημόσια κτήρια αυξάνει σε σημαντικό βαθμό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προσδιορίσει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα γίνουν στα Γενικά Νοσοκομεία των νησιών: Ρόδος, Λέσβος, Σάμος και Λέρος. Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων που θα εγκατασταθούν θα ακολουθούν το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 7396-1:2007 (Medical Gas Pipeline Systems-Part 1: Pipeline Systems for Compressed medical Gases and Vacuum), ενώ η σύνθεση και η λειτουργία γεννητριών ιατρικού οξυγόνου θα ακολουθεί το πρότυπο ISO 10083:2006 (Oxygen Concentrator Supply Systems for use with Medical Gas Pipeline Systems).

Σημειώνεται πως πριν από πέντε χρόνια η ευρωπαϊκή φαρμακοποιία όρισε τη χρήση οξυγόνου καθαρότητας 93% ως κατάλληλου για ιατρικούς σκοπούς (εγκύκλιος ΕΟΦ 22288/28-3-11). Κατόπιν τούτου και για καθαρά οικονομικούς λόγους υιοθετήθηκε από τις νοσηλευτικές μονάδες της Ε.Ε. να τροφοδοτούνται µε ιατρικό οξυγόνο που παράγεται από συσκευές γεννήτριες (concentrator) οξυγόνου. Οι γεννήτριες οξυγόνου PSA (Pressure Swing Adsorption) παράγουν οξυγόνο υψηλής καθαρότητας (93%) και κατά συνέπεια κατάλληλο για ιατρική χρήση και ως εκ τούτου μπορούν να εγκαθίστανται στις Νοσηλευτικές Μονάδες για κάλυψη των αναγκών σε οξυγόνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey