Κυτταρίτιδα: Ο αιώνιος εχθρός των γυναικών…

01/07/2012 - 05:56
Αποτελεί πρόβλημα, σχεδόν αποκλειστικά, γένους θηλυκού και ταλαιπωρεί πάνω από το 80% του λευκού γυναικείου πληθυσμού. Προσβάλλει από νεαρές μέχρι μεγαλύτερες ηλικίες κι ενώ μπορεί να συναντάται πιο συχνά σε υπέρβαρα άτομα, δεν παύει να απασχολεί και τις γυναίκες που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος.
Αποτελεί πρόβλημα, σχεδόν αποκλειστικά, γένους θηλυκού και ταλαιπωρεί πάνω από το 80% του λευκού γυναικείου πληθυσμού. Προσβάλλει από νεαρές μέχρι μεγαλύτερες ηλικίες κι ενώ μπορεί να συναντάται πιο συχνά σε υπέρβαρα άτομα, δεν παύει να απασχολεί και τις γυναίκες που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος. Η προέλευσή της είναι πολυπαραγοντική, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της είναι πολύπλευρη.
Τι είναι: Η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα και συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση (κακή κυκλοφορία του αίματος), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή τροφοδοσία των λιποκυττάρων της περιοχής. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.
Η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται εξωτερικά με το σχηματισμό της λεγόμενης «φλούδας πορτοκαλιού», εσωτερικά με την τροποποίηση του λιπώδους ιστού και με τη διαταραχή του περιφερικού κυκλοφορικού συστήματος και ιδιαίτερα του φλεβικού και του λεμφικού (η λέμφος είναι ένα υγρό που συγκεντρώνει όλα τα άχρηστα υλικά - τοξίνες του οργανισμού). Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος και την κατακράτηση υγρών στους ιστούς.
Πού εντοπίζεται: Σε όλα τα σημεία του σώματος που υπάρχει συσσώρευση λίπους, με τα πιο συνηθισμένα να είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά, τα γόνατα και οι γάμπες.
Παράγοντες ανάπτυξης: α) Πρωταρχικοί: φύλο, ράτσα, κληρονομικότητα, β) Δευτερεύοντες: κλινικές παθήσεις (ενδοκρινολογικές διαταραχές) ή χρήση φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικών), γ) Επιβαρυντικοί: κακή διατροφή, καθιστική ζωή, κάπνισμα, δυσκοιλιότητα, εσφαλμένες συνήθειες (ντυσίματος, στάσης σώματος) κ.ά..
Τύποι κυτταρίτιδας: α) Συμπαγής, πιο εύκολη στην αντιμετώπιση, παρουσιάζεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση, σπάνια προκαλεί πόνο, β) Χαλαρή, συναντάται σε άτομα με υποτονικό μυϊκό ιστό ή άτομα με συχνές διακυμάνσεις βάρους, γ) Οιδηματική, εκδηλώνεται πόνος με ή χωρίς πίεση, συνδέεται με κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία των κάτω άκρων.

Μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά από αυτή;

Η κυτταρίτιδα είναι μια πάθηση ευαίσθητη στην ύπαρξη των οιστρογόνων (των θηλυκών ορμονών). Επομένως, δεν μπορεί να εξαφανιστεί, μπορεί όμως να μειωθεί ή να μη γίνεται ορατή.
Όσο περισσότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες διορθωθούν, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.
- Βελτιώστε τη διατροφή σας: Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (περιέχουν νερό, ανάπλαση δέρματος) και των προϊόντων ολικής άλεσης (αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας). Μειώστε την κατανάλωση λίπους και κυρίως του κορεσμένου (ζωικού λίπους). Αποφύγετε τα μεγάλα και μη συχνά γεύματα και μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδα κ.ά.), καθώς αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και προωθούν την αποθήκευση λίπους.
- Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα για να επιτύχετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, τόνωση της μυϊκής μάζας και καύση του λίπους (στα σημεία που υπάρχει πιο έντονο το πρόβλημα).
- Αποφύγετε τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια (αλλά και τα εντελώς επίπεδα παπούτσια), καθώς επιβαρύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Για τον ίδιο λόγο, να αποφεύγετε να σταυρώνετε συχνά τα πόδια σας και να στέκεστε σε όρθια στάση για αρκετή ώρα.
- Πίνετε πολύ νερό. Το νερό είναι σημαντικό για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και για την αποβολή των τοξινών.
- Αποφύγετε το κάπνισμα και τον καφέ. Η νικοτίνη και η καφεΐνη αυξάνουν την κατακράτηση υγρών.
- Αποφύγετε το αλκοόλ. Παρέχει στον οργανισμό «κενές» θερμίδες (χωρίς θρεπτική αξία) και συντελεί στην αφυδάτωσή του. Επιπλέον, αποθηκεύεται ως λίπος.
- Περιορίστε το αλάτι και τις κρυφές πηγές νατρίου (μουστάρδα, κέτσαπ, έτοιμα dressing, αλλαντικά, παστά κ.ά.), καθώς αυξάνουν την κατακράτηση υγρών.
- Μειώστε το άγχος. Η έκκριση της κορτιζόλης αυξάνει τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας.
Και επειδή η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας παίρνει χρόνο, ξεκινήστε από τώρα για να προλάβετε το καλοκαίρι. Και πριν καταφύγετε σε «θαυματουργά» σκευάσματα (φάρμακα ή κρέμες) απέναντι στο μισητό εχθρό, συμβουλευτείτε το γιατρό και τον αισθητικό σας.

* Η Χαρά Κουτρολού είναι κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey