Αντιδρούν οι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Κατάληψη σε περίπτωση αξιολόγησης

09/07/2014 - 14:52

Με κατάληψη στο γραφείο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης «προειδοποιούν» οι εργαζόμενοι του Βοστάνειου σε περίπτωση εφαρμογής της αξιολόγησης και επίδοσης των φύλλων αξιολόγησης στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου και το Υπουργείο Υγείας από το διοικητή, Βασίλη Μουζάλα.

Με κατάληψη στο γραφείο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης «προειδοποιούν» οι εργαζόμενοι του Βοστάνειου σε περίπτωση εφαρμογής της αξιολόγησης και επίδοσης των φύλλων αξιολόγησης στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου και το Υπουργείο Υγείας από το διοικητή, Βασίλη Μουζάλα.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι στο γραφείο του διοικητή το διοικητικό συμβούλιο των Εργαζομένων. Νομικό κώλυμα επικαλείται ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο «Ε» για την εφαρμογή της αξιολόγησης από την πλευρά του.

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς το προσωπικό ετοιμάζει κινητοποιήσεις για το σύστημα αξιολόγησης που επιχειρεί να εφαρμόσει στο ΕΣΥ η κυβέρνηση.

Με γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τη συλλογή 400 υπογραφών από τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Βοστανείου επιχειρεί να μπλοκάρει την αξιολόγηση, ενώ έχει αποφασίσει και συγκεκριμένες δράσεις.

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Ξενοφών Αυγερινός, δηλώνει στο «Ε» ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης θα ακολουθηθεί μόνο και μόνο για να γίνουν απολύσεις στα νοσοκομεία, γι’ αυτό και η βαθμολόγηση βγάζει προαποφασισμένα αποτελέσματα».

Παράλληλα επισημαίνει, βάσει των αποφάσεων του Συλλόγου: «Θα απέχουμε από το καθήκον του εισηγητή και του αξιολογητή, καθώς και του αξιολογούμενου. Αν μας επιδοθούν φύλλα αξιολόγησης, θα τα επιδώσουμε στο σωματείο μας.

Όλοι οι εργαζόμενοι, που είμαστε πάνω από 400 που υπογράφουμε, έχουμε επίσης πάρει απόφαση να μη συμπληρώσουμε το φύλλο αξιολόγησης». Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κατάληψη της Διοίκησης του Νοσοκομείου σε περίπτωση εφαρμογής της αξιολόγησης, ανακοίνωσαν στο διοικητή, Βασίλη Μουζάλα, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων.

«Δεν μπορώ να αξιολογήσω»
Με βάση τη νομοθεσία που έχει προκύψει και προβλέπει την αξιολόγηση των νοσοκομείων, ο Βασίλης Μουζάλας αναφέρει στο «Ε» ότι δεν μπορεί να την εφαρμόσει. «Ο νόμος προβλέπει ότι όταν ο διοικητής του Νοσοκομείου βρίσκεται στην εν λόγω θέση για λίγους μήνες, δεν μπορεί να προχωρήσει στην αξιολόγηση. Γι’ αυτόν το λόγο έχω αποστείλει επιστολή στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, το 75% των υπαλλήλων θα πρέπει, όπως και να ‘χει, να βαθμολογηθούν ως «μέτριοι» ή «κακοί» υπάλληλοι, με βάση το σύστημα που θα ακολουθηθεί. Αυτό άλλωστε προβλέπει ο σχετικός νόμος με τα άρθρα 20 - 32 του συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων.

Γι’ αυτό και στους εργαζομένους έχει προκληθεί κύμα αντιδράσεων, με τις τελευταίες ημέρες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το τι ακριβώς θα γίνει, ενώ στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται και η σημερινή 24ωρη απεργία τής ΑΔΕΔΥ.


Απεργούν οι Γιατροί του Νοσοκομείου

Στη συγκέντρωση που έχει καλέσει το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου τής ΑΔΕΔΥ, συμμετέχει σήμερα και η Ένωση Γιατρών Λέσβου τού ΕΣΥ, στις 11 το πρωί στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης.
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας (Κ.Υ.), είναι αφόρητη για τους εργαζόμενους υγειονομικούς και για τους χρήστες υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών, επισημαίνοντας: «Ενώ η προσέλευση ασθενών στο Βοστάνειο καθημερινά αυξάνεται, γιατροί μετακινούνται από το Βοστάνειο στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα, γιατροί εφημερεύουν σε τρία διαφορετικά Κ.Υ. και μετακινούνται στη Λήμνο για να καλύψουν τις ελλείψεις».

Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα της αξιολόγησης, προσθέτει: «Η εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή ποσοστώσεων κατά υπηρεσία θα προωθήσει το κλείσιμο συγκεκριμένων τμημάτων, εργαστηρίων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όπως η σίτιση, η φύλαξη, η διοικητική μέριμνα, ο εργαστηριακός τομέας κ.τ.λ..

Με την αναγκαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων με βαθμούς κάτω τού 6 σε ποσοστά κατά μέσο όρο 15%, θα δημιουργήσει δεξαμενή υπό απόλυση εργαζομένων, κατ’ εφαρμογή των συμφωνιών με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ..

Με τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό και υπό το φόβο της αρνητικής αξιολόγησης, θα παραγάγει μια γενιά υποταγμένων εργαζόμενων, που δε θα τολμούν να αμφισβητήσουν όχι μόνο την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις αυθαιρεσίες των προϊσταμένων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey