Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σοβαρό πρόβλημα με τη συνταγογράφηση έχει προκύψει σε κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία του νησιού, εξ αιτίας της κάλυψης του ανώτατου ορίου συνταγών για το Φεβρουάριο από αρκετούς γιατρούς.
Αναγνωρίζει το πρόβλημα το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εξετάζει αύξηση του πλαφόν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας, από την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου.
Το ακόμα χαμηλότερο πλαφόν για συνταγογραφήσεις σε σχέση με πέρυσι, σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας των ιατρείων τού ΕΟΠΥΥ, είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη του αριθμού των επιτρεπόμενων συνταγών από τα μέσα του μήνα. Συγκεκριμένα, η αγροτική γιατρός της Άγρας και του Μεσοτόπου, ο αγροτικός γιατρός που εξυπηρετεί τη Στύψη και η μία γιατρός από τους τρεις του Κέντρου Υγείας Άντισσας δεν έχουν δικαίωμα άλλης συνταγογράφησης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Πράγμα που συνεπάγεται στην περίπτωση της Άγρας, του Μεσοτόπου και της Στύψης ότι οι κάτοικοι πρέπει να αποταθούν στο κοντινότερο κέντρο υγείας για να γράψουν τα απαιτούμενα για τη θεραπεία τους φάρμακα. Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα εντονότερο λόγω της αναστολής της λειτουργίας τού ΕΟΠΥΥ. Το Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας πλέον θα αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερο όγκο συνταγογράφησης λόγω των περισσότερων ασθενών που θα δέχονται.
Διευκρινίσεις
Επιστολή στη διοίκηση του Βοστάνειου είχε στείλει πριν από δύο μήνες περίπου ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, αναφορικά με το θέμα, ζητώντας διευκρινίσεις σε περίπτωση που ένας γιατρός εξαντλήσει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί νωρίτερα από το τέλος του μήνα. Η απάντηση που ήρθε πριν από μερικές μέρες, αναφέρει πως απλά ο γιατρός σταματά να δίνει φαρμακευτικές συνταγές.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Είναι τελείως παράλογο το μέτρο τού πλαφόν, και σκεφτείτε ότι αυτή την περίοδο τα ιατρεία και τα κέντρα υγείας δεν έχουν την κίνηση που υπάρχει το καλοκαίρι. Είμαστε μόλις στα μισά του μήνα και κάποιοι συνάδελφοι αγροτικοί ιατροί δεν μπορούν να δώσουν φάρμακα στους ασθενείς. Ο κόσμος στα χωριά αυτά, τι θα κάνει;», τόνισε στο «Ε» ο κ. Παυλής.
«Η ενημέρωση που έχουμε από την ΥΠΕ, αναφέρει ότι το Υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλαφόν, που αναμένεται να εφαρμοστεί ακόμα και εντός της εβδομάδος», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας: «Ο σχεδιασμός προβλέπει την αύξηση του πλαφόν για όλες τις ειδικότητες και ελπίζουμε τα όποια προβλήματα, να σταματήσουν μετά την παρέμβαση αυτή».