Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σήμα κινδύνου προς γονείς και εκπαιδευτικούς για το σοβαρό πρόβλημα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο εκπέμπουν παιδοψυχίατροι και ψυχοθεραπευτές.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τείνει να πάρει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με μελέτες στην Ασία, το ποσοστό εθισμού είναι πάνω από 10%, στην Αμερική 7,5% και στην Ελλάδα κοντά στο 10%.
«Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που έχει αλλάξει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Διευκολύνει την καθημερινότητά μας, δίνει απίστευτες πληροφορίες, αλλά ουδέν καλό αμιγές κακού», τονίζει η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα, με την ευκαιρία της 11ης Φεβρουαρίου (Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο).
Στοιχείο ζωής, αλλά...
Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλέον στοιχείο της ζωής μας, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται, σχετίζεται κατά πολύ με τις ανάγκες των ατόμων.
Κρύβει δε κινδύνους και παγίδες για τους νέους, που μόνο με την επικοινωνία και την υποστήριξη της οικογένειας μπορούν να αντιμετωπιστούν.
«Σε όλες τις μορφές εθισμού, ό,τι και αν αφορά, όπως το διαδίκτυο ή τη χρήση ουσιών ή τα θέματα διατροφής, έχει διαπιστωθεί ότι είναι καταλυτικός ο παράγοντας "οικογένεια", είτε ως αιτία είτε ως έγκαιρη παρέμβαση», εξηγεί η κ. Αρμενάκα και προσθέτει.
«Στην κλινική παιδοψυχιατρική πρακτική, τα παιδιά που φτάνουν στο σημείο να εθιστούν στο διαδίκτυο, είναι παιδιά με ελλιπή επικοινωνία με τους γονείς τους και δύσκολη-παθολογική καθημερινότητα. Παιδιά που ψάχνουν τρόπο να αποκοπούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να κατευνάσουν τα έντονα αισθήματα που τα κατακλύζουν, μέσω ενός τρόπου που τους αποσυνδέει από την πραγματικότητα.»
Ενδείξεις εθισμού των νέων στο διαδίκτυο
Οι γονείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα όταν το παιδί τους:
- έχει καθημερινή πολύωρη πλοήγηση στο διαδίκτυο,
- παραμελεί τις υποχρεώσεις του λόγω της πλοήγησης,
- έχει μειωμένη απόδοση στο σχολείο,
- προτιμά την πλοήγηση από την επαφή με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειας,
- γίνεται επιθετικό σε ερωτήσεις γύρω από τη χρήση του διαδικτύου
- σκέφτεται ότι η ζωή θα είναι ανιαρή χωρίς το internet
- χάνει ώρες ύπνου εξ αιτίας πολλών ωρών παραμονής στο διαδίκτυο
- προσπαθεί να κρύψει πόσες ώρες είναι on-line
- προτιμά την πλοήγηση από την έξοδο με φίλο από το σπίτι
- έχει μεγάλο εκνευρισμό
- αποτυγχάνει, μετά από συζήτηση, να μειώσει τις ώρες στο ίντερνετ παρά την προσπάθειά του.
Οι πρώτες τους κινήσεις θα πρέπει να είναι ο έλεγχος του e-mail, του Facebook και του Twitter, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη ενός παιδοψυχίατρου.
Η θεραπεία είναι είτε ατομική ψυχοθεραπεία βασισμένη σε γνωσιακού τύπου παρεμβάσεις και ψυχοεκπαίδευση, είτε ομαδική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης του εθισμού στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν και κάποια εγχειρίδια αυτοβοήθειας ξένης βιβλιογραφίας, που βοηθούν σε ηπιότερα προβλήματα ή για αρχική ενημέρωση του ατόμου.
Επίσης υπάρχουν ιστοσελίδες (netaddiction.com, globaladdiction.org, healthyplace.com) για τεστ, τα οποία μπορεί να συμπληρώσει το παιδί για μια αδρή εκτίμηση αν χρειάζεται να γίνει άμεση παραπομπή για αντιμετώπιση του φαινομένου από ειδικούς της ψυχικής υγείας.