Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στη Λέσβο με τη θέσπιση οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι θα αποτελούν ουσιαστικά το σκαλοπάτι για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους και για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.
Ο αριθμός των γιατρών που σε πρώτη φάση, και μέχρι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες θέσεις και άλλοι, θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό του νησιού, είναι πολύ μικρός.
Ειδικότερα, στο σώμα των οικογενειακών γιατρών μπορούν να ενταχθούν γιατροί που έχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, παιδίατροι, παθολόγοι και Γενικής Ιατρικής, ο αριθμός των οποίων φτάνει τούς πέντε στη μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στη Λέσβο (δυο παιδίατροι, ένας παθολόγος και δυο γενικοί γιατροί).
Από το σώμα των οικογενειακών γιατρών εξαιρούνται οι γιατροί με την ιδιότητα Γενικής Ιατρικής τού Π.Δ. 38/2004, σε εκείνους δηλαδή που με προεδρικό διάταγμα τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος χωρίς όμως να έχουν πάρει την ιδιότητα και χωρίς να έχουν δώσει εξετάσεις.
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται πέντε γιατροί της μονάδας τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης.
Βάσει του σχεδίου νόμου, σε πληθυσμό 3.000 κατοίκων αντιστοιχεί και ένας οικογενειακός γιατρός. Δεδομένου του πληθυσμού της Λέσβου, οπότε, πρέπει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, να υπάρχουν τουλάχιστον 30 με 35 οικογενειακοί γιατροί.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσες οργανικές θέσεις γιατρών δεν καλυφθούν, θα καταργηθούν και ο υπουργός με απόφασή του θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πόσες θέσεις θα περιλαμβάνονται σε αυτόν. Βέβαια, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου που θα σημάνει την εφαρμογή του θεσμού των οικογενειακών γιατρών, μέχρι την υπογραφή συμβάσεων και δεδομένου του μικρού αριθμού γιατρών που υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ και μπορούν να μπουν στο σώμα, αναμένεται να προκληθεί ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους.
Ακόμη, όπως είπε ο γραμματέας της Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατή Παυλή, πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά στη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία.
«Δεν υπάρχουν όροι»
Οι πέντε γιατροί της μονάδας που μπορούν σε πρώτη φάση να ενταχθούν στο σώμα, είναι αναποφάσιστοι για το αν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, λόγω της ασάφειας του σχεδίου νόμου. «Είναι αδιευκρίνιστοι οι όροι του σχεδίου νόμου. Ο υπουργός βάζει προϋποθέσεις, χωρίς όμως να βάζει τους όρους.
Είναι αδύνατο για μένα να κλείσω το ιατρείο μου και να μείνω μετέωρος για ένα σημαντικό διάστημα, χωρίς να γνωρίζω αν θα με εντάξουν στο σώμα.
Έχω 22 χρόνια στο ΙΚΑ και δεν ξέρω με τι βαθμό θα προσληφθώ στο νέο οργανισμό», είπε ο κ. Νικόλαος Τσάμουρας, γενικός ιατρός της μονάδας τού ΕΟΠΥΥ, που μπορεί να ενταχθεί στο σώμα των οικογενειακών. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της παιδιάτρου της μονάδας Ελένης Αξιώτου, που έκανε λόγο για ασάφεια του σχεδίου νόμου η οποία προβληματίζει τους γιατρούς.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας ΕΟΠΥΥ Λέσβου - Λήμνου, Στρατής Κύτελης, κανένας γιατρός δε θα δεχτεί να κλείσει το ιατρείο του και να συνεργαστεί με τους μισθούς που προτείνονται με το νέο οργανισμό. «Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί αποτελεί την ταφόπλακα για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και αφήνει ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους. Ακόμη πρέπει να αποσυρθεί γιατί οδηγεί σε κλείσιμο τη μονάδα τού ΕΟΠΥΥ, πράγμα που σημαίνει τη συσσώρευση όλο και περισσότερων ασθενών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού μπορεί να φτάσει τους πέντε με έξι μήνες.»
Οικογενειακός γιατρός
Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, βάσει του νομοσχεδίου, είναι να καθοδηγεί και να προσανατολίζει τους ασθενείς μέσα στο σύστημα υγείας και αποτελεί το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του ασθενή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τους ασθενείς σε άλλους ειδικούς γιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης (στη δευτεροβάθμια, δηλαδή στα νοσοκομεία), καθώς και για να κάνουν οι ασθενείς διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.
Τον οικογενειακό γιατρό, όπως ορίζεται από το νόμο, επιλέγει ο κάθε ασφαλισμένος από το σύνολο των οικογενειακών γιατρών που υπάρχουν στο νησί.
Ο Ζερδελής για το σχέδιο νόμου
Θολά σημεία στο νέο σχέδιο νόμου, τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά από τον καθένα, κάνει λόγο ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι το μόνο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, είναι εκείνο που έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα, την αξιολόγηση και την ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ. Επίσης δεν αναφέρεται ο αριθμός των γιατρών, πράγμα για το οποίο θα αποφασίσει ο υπουργός Υγείας, καθώς και για τις υπόλοιπες ειδικότητες που εκτός του οικογενειακού γιατρού θα στελεχώσουν το ΠΕΔΥ.
Όσον αφορά στα κέντρα υγείας, είπε ότι η ίδρυση και η λειτουργία τους απαιτεί την έγκριση σκοπιμότητας από τον υπουργό Υγείας έπειτα από απόφαση της εκάστοτε διοικητικής υγειονομικής περιφέρειας (ΔΥΠΕ) και απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΥΠΕ).
Μάλιστα, επικαλούμενος το σχέδιο νόμου, τόνισε ότι σε αυτό αναφέρεται πως θα υπάρχει ένα τουλάχιστον κέντρο υγείας ανά δήμο, που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα σε δήμους με περισσότερα από ένα Κ.Υ., ο αριθμός τους να περιοριστεί σε ένα.
Εδώ σημειώσουμε πως αυτή η ερμηνεία βρίσκει ανταπόκριση στη Λέσβο για κάποια από τα Κ.Υ. σε Άντισσα, Πολιχνίτο, Πλωμάρι και Καλλονή, που ίσως κλείσουν βάσει αυτού του άρθρου.
Παράλληλα, ο κ. Ζερδελής υποστήριξε ότι δεν εξασφαλίζεται η 24ωρη καθημερινή λειτουργία των Κ.Υ., αλλά αυτό θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.