Πάσχει στη Λέσβο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Χωρίς προσωπικό και υλικό...

15/11/2013 - 20:34

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται τόσο στα αγροτικά ιατρεία όσο και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) του νησιού μας, τα οποία αποτελούν τους πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ελλείψεις που εντοπίζονται και στις δύο περιπτώσεις έχουν να κάνουν αφενός με τη στελέχωση των μονάδων και αφετέρου με τα υλικά που είναι απαραίτητα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται τόσο στα αγροτικά ιατρεία όσο και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) του νησιού μας, τα οποία αποτελούν τους πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ελλείψεις που εντοπίζονται και στις δύο περιπτώσεις έχουν να κάνουν αφενός με τη στελέχωση των μονάδων και αφετέρου με τα υλικά που είναι απαραίτητα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Αναλυτικότερα στα μισά σχεδόν αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχουν γιατροί. Το πρόβλημα αυτό άρχισε να παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και οξύνεται όλο και περισσότερο. Η βασική του αιτία, σύμφωνα με τους αρμόδιους, οφείλεται στο ότι οι αμοιβές των γιατρών έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι, βλέποντας ότι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, παύουν πλέον να εκδηλώνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την πλήρωση των κενών θέσεων. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη προκήρυξη για 30 θέσεις αγροτικών γιατρών στη Λέσβο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο στις 5 από αυτές.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, στην προσπάθειά τους να δώσουν κίνητρο στους γιατρούς, έχουν φτιάξει σπίτι, για να μένουν οι τελευταίοι, αποδεσμεύοντας τους με αυτόν τον τρόπο από το έξοδο του ενοικίου. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Άγρα, που δεν έχει γιατρό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εκεί οι κάτοικοι του χωριού κατάφεραν να επισκευάσουν κτήριο, που ανήκε στην κοινότητα, εντούτοις η θέση αυτή ακόμη δεν καλύφθηκε.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι ελάχιστοι αγροτικοί γιατροί να τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες στα χωριά που παρουσιάζεται πρόβλημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και στα χωριά που υπάρχει γιατρός, αυτός δε βρίσκεται εκεί όλες τις μέρες. Από την άλλη οι ασφαλισμένοι περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από την πόρτα του ιατρείου, για να γράψουν τα φάρμακά τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα ή, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, πηγαίνουν στην πλησιέστερη μονάδα υγείας γι’ αυτό τον σκοπό.

Το πρόβλημα με τους αγροτικούς ιατρούς, παρά τις όποιες επισημάνσεις και από τους τοπικούς εκπροσώπους, δεν έχει λυθεί ακόμη. Τα τελευταία νέα θέλουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να κατεβάζουν νομοσχέδιο, βάσει του οποίου το αγροτικό γίνεται και πάλι υποχρεωτικό. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς, αν δε λυθεί το οικονομικό πρόβλημα, το φαινόμενο αυτό θα συνεχίζει να παρουσιάζεται με πολλούς νέους επιστήμονες να στρέφονται στο εξωτερικό.

Τα Κέντρα Υγείας...

Τα Κέντρα Υγείας του νησιού μας είναι τέσσερα και βρίσκονται στην Άντισσα, στην Καλλονή, στο Πλωμάρι και στον Πολιχνίτο. Στα περισσότερα από αυτά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, γιατρούς -και όχι μόνο- που δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα.

Με εξαίρεση την Καλλονή, όπου εκεί δεν υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις όσον αφορά στη στελέχωση, τα υπόλοιπα Κ.Υ. πάσχουν, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Ωστόσο στο πρώτο, κατά γενική ομολογία, χρειάζεται μια επανεξέταση των οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, λόγω της περιοχής και του αριθμού των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί, απαιτείται αύξηση των θέσεων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών.

Και οι ελλείψεις όμως που υπάρχουν στους οδηγούς των ασθενοφόρων αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα πρέπει να εξεταστεί. Οι οδηγοί που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας δεν επαρκούν, σύμφωνα με τους αρμόδιους, για να βγουν όλες τις βάρδιες, για να βρίσκεται δηλαδή ένας οδηγός 24 ώρες το 24ωρο στο Κ.Υ. Όπου υπάρχει κενό, έρχονται να το καλύψουν τα στελέχη του παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο έχει βάση στη Μυτιλήνη. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι, όταν συμβεί ένα ατύχημα στην περιοχή της Καλλονής και την ώρα εκείνη δεν υπάρχει οδηγός, για να καλύψει την βάρδια, θα πρέπει να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη. Αυτό μεταφράζεται σε χαμένο χρόνο, λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, χρόνος ο οποίος χαρακτηρίζεται αρκετά σημαντικός, όταν η κατάσταση του ασθενούς είναι κρίσιμη.

Υγειονομικό υλικό...

Στον τομέα αυτό το τελευταίο χρόνο σημειώνονται σοβαρά προβλήματα. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου ασθενείς αναγκάστηκαν να προμηθευτούν από φαρμακεία γάζες ή κάποια άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων, καθώς δεν υπήρχαν στις μονάδες υγείας ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι διευθύνσεις των μονάδων. Έτσι, απευθύνθηκαν σε ιδιώτες, ζητώντας τους βοήθεια, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Η πηγή αυτού του «κακού» βρίσκεται στο ότι ο αριθμός των υλικών που ζητούν οι διευθυντές των Κ.Υ. από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στο οποίο υπάγονται, διαφέρει από εκείνον που φτάνουν τελικά στις μονάδες και ο οποίος είναι μικρότερος.

Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει με το σχέδιο δράσης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Βάσει αυτού και των πληθυσμιακών κριτηρίων που τίθενται, ένα μόνο Κ.Υ. θα μείνει στο νησί, σε περίπτωση βέβαια που εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Πηγή: View υγεία

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey