Μία σημαντική μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Αναπτυξιακής Προέλευσης Υγείας και Ασθενειών για τα παιδιά γυναικών που είχαν προσβληθεί από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,
Μία σημαντική μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Αναπτυξιακής Προέλευσης Υγείας και Ασθενειών.
Σύμφωνα με αυτήν, τα παιδιά γυναικών που είχαν προσβληθεί από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η έρευνα αυτή δείχνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυοι από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, ή από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της γρίπης, και αποδεικνύει πως αυτά που συμβαίνουν στη μήτρα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία ενός ατόμου πολλές δεκαετίες αργότερα.
Ο Κάλεμπ Φιντς και συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν αρχεία από την πανδημία γρίπης του 1918 και διαπίστωσαν ότι τα αγόρια, των οποίων οι μητέρες είχαν προσβληθεί κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις μετά τα 60 τους, από τα αγόρια των οποίων οι μητέρες δεν είχαν προσβληθεί.
Τα δε κορίτσια που οι μητέρες τους είχαν προσβληθεί κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, δεν παρουσίασαν μεγαλύτερα προβλήματα καρδιάς από τα άλλα. Τα κορίτσια, όμως, που οι μητέρες τους είχαν προσβληθεί κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες από τα άλλα να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις.
Κρίσεις άσθματος λόγω αλλαγών καιρού!
Τα άτομα που υποστηρίζουν ότι το άσθμα τους επιδεινώνεται όταν αλλάζει ο καιρός, τελικά μάλλον έχουν δίκιο, όπως προκύπτει και από αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Allergy, Asthma and Immunology».
Ο δρ Άλαν Μπάπτιστ και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων για κρίσεις άσθματος αυξάνονταν κατακόρυφα μετά τις αυξήσεις ή μειώσεις της υγρασίας, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας έστελνε επίσης περισσότερα παιδιά με άσθμα, στα ΤΕΠ.
Όταν οι ασθενείς ερωτούνταν από τους ιατρούς ποια ήταν η αιτία της κρίσης, απαντούσαν, η αλλαγή του καιρού. Κι ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ περιλαμβάνει τις αλλαγές του καιρού στους παράγοντες κινδύνου επιδείνωσης των ασθματικών συμπτωμάτων, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε διερευνήσει κατά πόσο αυτό ισχύει ανεξαρτήτως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αερόβιων αλλεργιογόνων.
Αυτό έκανε το δρα Μπάπτιστ και τους συνεργάτες του να μελετήσουν όλα τα αρχεία ιατρικών επισκέψεων σε ΤΕΠ από το Νοσοκομείο Παίδων του Ντιτρόιτ για κρίσεις άσθματος, σε περίοδο δύο ετών. Συμπεριλήφθησαν 25.401 τέτοιες επισκέψεις και επρόκειτο για 25 επισκέψεις κάθε μέρα.
Μελέτησαν επίσης την καθημερινή και την εντός της ημέρας αλλαγή του καιρού ως προς τη θερμοκρασία και την υγρασία, ελέγχοντας και τα επίπεδα διαφόρων ρυπογόνων ουσιών και τις μετρήσεις των εποχικών αλλεργιογόνων, όπως η μούχλα και η γύρη.
Διαπίστωσαν ότι κάθε 10% μείωση στη σχετική υγρασία από τη μια μέρα στην επόμενη, καταγράφονταν 1,3 επιπλέον επισκέψεις στα ΤΕΠ για κρίσεις άσθματος δύο ημέρες αργότερα. Και για κάθε 10% αύξηση της υγρασίας εντός μιας ημέρας, καταγράφονταν 1,1 περισσότερες επισκέψεις την επόμενη. Την ημέρα που ακολουθούσε μια άνοδος θερμοκρασίας, καταγράφονταν 1,8 επισκέψεις για κάθε 10 μονάδες Fahrenheit (-12 Κελσίου).
Ο χρόνος και το εύρος της αλλαγής στην υγρασία, και όχι η κατεύθυνση, μπορεί να ασκούν σημαντικότερη επιρροή στις κρίσεις άσθματος.
Δεν είναι ξεκάθαρο, πάντως, γιατί οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία προκαλούν κρίσεις άσθματος, αν και μπορεί να επιδεινώνουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων, χαρακτηριστικό στοιχείο του άσθματος.
Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός, τα ασθματικά άτομα θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή τα συμπτώματά τους και να παρατηρούν αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας και να χρησιμοποιούν την ειδική συσκευή μέτρησης της πνευμονικής λειτουργίας τακτικά.