Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις είναι η αντίδραση του δέρματος των ποδιών κατά της συνεχούς πίεσης και καταπόνησης, που οφείλεται κυρίως στα ακατάλληλα παπούτσια. Ως άμυνα, σχηματίζεται σκληρό δέρμα, το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά, σε κωνικό σχήμα, δημιουργώντας ένα σκληρό πυρήνα και εμφανίζεται συνήθως στα σημεία των αρθρώσεων με μορφή σκληρού εξογκώματος.
Έχει χαρακτηριστικό έντονο πόνο, ο οποίος προκαλείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.
Η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις ενός ειδικού και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.
Συμβουλές:
- Προτιμάτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια. Επιλέγετε φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος. Εξετάστε αν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, το απαραίτητο ύψος και πλάτος στο εσωτερικό του υποδήματος για να μπορεί να χωρέσει το πόδι σας. Τα υποδήματα να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, έτσι ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία.
- Χρησιμοποιήστε φυσική ελαφρόπετρα για απολέπιση.
- Χαρίστε στα πόδια σας ένα ευεργετικό ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό.
- Ενυδατώστε καθημερινά τα πόδια σας με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος.
- Για την ασφαλή αφαίρεση των κάλων, εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας. Είναι ασφαλέστερο ειδικά για τους διαβητικούς και άλλες ευπαθείς ομάδες. Ο ρόλος του ποδολόγου είναι να συντηρεί το δέρμα υγιές στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης και να μειώσει τις αιτίες που δύνανται να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές.
- Να αποφεύγετε τα καυστικά υγρά για τους τύλους, διότι είναι πολύ επικίνδυνα.
- Σε προχωρημένες καταστάσεις, εξεταστείτε με πελματογράφο για την καταγραφή πιέσεων και την κατασκευή ορθοπαιδικού βοηθήματος, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι πιέσεις.
- Μην παραμελήσετε τις σκληρύνσεις σας και τις αφήσετε να δημιουργήσουν εσωτερικό αιμάτωμα.
- Περιποιηθείτε τα πόδια σας όπως περιποιείστε το υπόλοιπο σώμα σας.
Ο Μάιος είναι μήνας παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την υγεία των ποδιών.
Ευαισθητοποιηθείτε και εσείς και δώστε στα πόδια σας την ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα που τους αξίζει. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι υγεία!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ποδολογία είναι ένας τομέας της Παραϊατρικής, ο οποίος ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Η εμφάνιση των επαγγελματιών του θεραπευτικού πεντικιούρ ανάγεται από πολύ παλαιά.
Ήδη ο Ιπποκράτης (περίπου 400 π.Χ.) ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών (κάλους, τύλους, υπερκεράτωση).
Το 12ο αιώνα μ.Χ. εμφανίστηκαν τα επαγγελματικά μπάνια και στη συνέχεια εξελίχθηκε το επάγγελμα του πεντικιουρίστα.
Από το επάγγελμα της περιποίησης των ποδιών, προέκυψε με την πάροδο του χρόνου αυτό του ποδολόγου-ποδοθεραπευτή.
Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Ενισχύει τους δερματολόγους, διαβητολόγους, ορθοπαιδικούς κ.λπ. στις ειδικότητές τους και συνεργάζεται στενά με όμοια επαγγέλματα· έτσι έχει μία περίοπτη θέση ως προς την υγεία των κάτω άκρων.
Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ασχολείται με τη φροντίδα των ποδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία. Έτσι λειτουργεί σα σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς - ιατρού - κατασκευαστού ορθοπαιδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών.
Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων.
Ένα από τα πολύ συνηθισμένα προβλήματα που συναντάμε, είναι αυτό των κάλων και των υπερκερατώσεων, δηλαδή σκληρύνσεων.