Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων ντόπιων και αλλοδαπών που καθημερινά γράφονται στο Ιατροκοινωνικό Κέντρου τού Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου. Γεγονός είναι ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το επισκέφτηκαν συνολικά 195 άτομα, όταν σήμερα το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στους ανθρώπους που το επισκέπτονται σε μηνιαία βάση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν εγγραφεί άλλα 135 άτομα, ενώ εκκρεμούν οι εγγραφές επιπλέον ατόμων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και μένει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά.
Η εξομολόγηση…
Ο κ. Ράντι Ντόβρεφ είναι ένας από τους ανθρώπους εκείνους που βρέθηκε χτες το πρωί στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο της οδού Κυδωνιών. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» είπε ότι ζει μαζί με την οικογένειά του 12 χρόνια στο νησί και τα τρία τελευταία χρόνια είναι άνεργος, καθώς όπως εξηγεί απασχολούνταν στην οικοδομή και ο κλάδος αυτός γνωρίζει μεγάλη κρίση. Αποτέλεσμα ήταν να μην έχει ασφάλεια και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πριν δύο μήνες έπαθε έμφραγμα και δεν είχε ούτε ασφάλεια ούτε χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τον φρόντισαν και δε χρειάστηκε να πληρώσει. Όμως πρέπει να κάνει τακτικά εξετάσεις για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του, ενώ έχει υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή.
Έτσι, χτες μάζεψε όλα του τα χαρτιά και πήγε στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο για να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Μάλιστα σήμερα πρόκειται να μεταβεί στο ΙΚΑ για να τον εξετάσει ο καρδιολόγος που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Κέντρο.
Ο κ. Ράντι Ντόβρεφ μιλάει στο «Ε» για τα προβλήματα υγείας του και τη σπουδαιότητα του Ιατροκοινωνικού Κέντρου
Ο κ. Ντόβρεφ δεν παρέλειψε να πει ότι η παρουσία ενός τέτοιου Κέντρου είναι πολύ σπουδαία, ειδικά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και που συνδέονται με εκείνα της υγείας τους.
Αιτιολογώντας αυτή του την άποψη, είπε ότι ο ίδιος είναι σχετικά μικρός για να πάθει το έμφραγμα (μόλις 43 ετών), όμως η στενοχώρια και το άγχος του για το γεγονός ότι δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να προσφέρει όλα όσα θα ήθελε στην οικογένειά του, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα με την καρδιά του.
Ασπίδα για τις ευπαθείς ομάδες
«Στην αρχή η προσέλευση ήταν σχετικά μικρή. Τώρα όσο πάει και αυξάνεται», είπε η κοινωνική λειτουργός Μαρία Βούρου, που παρατηρεί καθημερινά τον κόσμο με τον οποίο έρχεται καθημερινά σε επαφή. Τόνισε, μάλιστα, ότι στην πλειονότητά τους είναι ντόπιοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, κυρίως έμποροι, αλλά και αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ταμεία τους για να έχουν ασφάλεια.
Η φαρμακοποιός Κυριακή Μπάρου, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Βούρου και ο εθελοντής ψυχολόγος Γιάννης Μοσχόβης
«Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη που δίνουμε κατά της φτώχειας και προσπαθεί να αποτελέσει δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας για τους συνδημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και τους απόρους», είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η λειτουργία του θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε η πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών ιδιωτικών γιατρών και συνδημοτών.
Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο εγκαινιάστηκε πριν δυόμισι χρόνια και στην αρχή η λειτουργία του ήταν βασισμένη στους εθελοντές. Το Δεκέμβριο του 2012 στελεχώθηκε με δύο φαρμακοποιούς και έναν κοινωνικό λειτουργό. Η μισθοδοσία των τριών αυτών ατόμων εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χάρη στο οποίο έγινε και η προμήθεια κάποιων φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο που συστεγάζεται.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Ιατροκοινωνικό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Κυδωνιών 39 και είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ., καθώς και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης από τις 6:00 μ.μ. έως τις 8:00μ.μ..