Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες για τη δημιουργία Κέντρου Αλτσχάιμερ στη Λέσβο, χωρίς όμως να υπάρχει, για την ώρα, κάποια εξέλιξη. Οι αύξηση των αναγκών όσο περνάει ο καιρός είναι αισθητή, καθώς τουλάχιστον 2.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο στο νησί και χρήζουν εξειδικευμένης βοήθειας και παρακολούθησης, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους. Άλλωστε τα στοιχεία κάνουν λόγο για 7,5 εκατομμύρια πάσχοντες στην Ευρώπη και 160.000 στην Ελλάδα, ενώ το 2025 ένας στους 10 ανθρώπους πάνω από τα 60 θα εκδηλώσει τη νόσο.
Στο Αιγαίο γενικότερα, παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά της ασθένειας και η αναγκαιότητα δημιουργίας του Κέντρου είναι έντονη, καθώς θα δώσει ανάσα στους ασθενείς, αλλά και πολύ περισσότερο στους φροντιστές τους. Αγώνας γίνεται τόσο από την πρόεδρο του Συλλόγου Αλτσχάιμερ Λέσβου, Στέλλα Τσορβαδέλλη, όσο και από την πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη.
Όπως η κ. Τσορβαδέλλη τόνισε μιλώντας στο «Ε», τις προηγούμενες ημέρες η ίδια είχε επαφές στην Αθήνα με αρμοδίους στο Υπουργείο Υγείας που χειρίζονται το ζήτημα δημιουργίας του Κέντρου στη Λέσβο και οι οποίοι την διαβεβαίωσαν πως θα παρασχεθεί όλη η βοήθεια που χρειάζεται για να προχωρήσει, και ακόμη περισσότερο για να λειτουργήσει το Κέντρο Αλτσχάιμερ στη Λέσβο.
«Να προχωρήσουμε…»
«Χάσαμε χρόνο με τις διαδικασίες των εκλογών και με τις αλλαγές των προσώπων, ενώ πέφτουν στη μέση και οι διακοπές του καλοκαιριού. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές με τους αρμοδίους, οι οποίοι μού λένε πολύ ενθαρρυντικά πράγματα, ώστε να προχωρήσουμε το θέμα», τονίζει η κ. Τσορβαδέλλη και συνεχίζει:
«Προχωράμε με σταθερά βήματα, όμως το Κέντρο έπρεπε να είχε δημιουργηθεί χθες. Οι ανάγκες είναι αυξημένες και κάνουμε ό,τι μπορούμε, πιέζουμε με όποιον τρόπο γίνεται για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, στα πλαίσια πάντα του εθελοντισμού.»
Ένας άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ χρειάζεται συνεχή φροντίδα και επιτήρηση, κάτι που δυσκολεύει τους συγγενείς του, που συνήθως εργάζονται και αναγκαστικά προσλαμβάνουν βοηθούς για να προσέχουν τους δικούς τους στο σπίτι, με την οικονομική επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται. «Αν δεν υπάρχει κάποιος να προσέχει έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ, τότε πρέπει να προσληφθεί ένας βοηθός, καθώς δεν μπορείς να αφήσεις τον ασθενή ούτε πέντε λεπτά από τα μάτια σου, χρειάζεται συνεχή επίβλεψη. Όλοι μάς λένε πόσο ανάγκη έχουν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο. Ίσως οι φροντιστές να το έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους ασθενείς. Το θέμα πρέπει να λυθεί και οπωσδήποτε εξαρτόμαστε από το Δήμο Λέσβου, του οποίου το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμπλέκεται», σημειώνει η κ. Τσορβαδέλλη.
Από την πλευρά της, η κ. Αντωνέλλη σημείωσε στο «Ε» πως το θέμα προχωρά, ενώ γίνονται και ενέργειες να βρεθεί μια λύση σχετικά με τη στέγαση του Κέντρου, αφού το κτήριο που έχει παραχωρηθεί, χρειάζεται πολλή δουλειά για να φιλοξενήσει μια τέτοια υπηρεσία.