Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σοβαρότατο πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία της Λέσβου, όπως και τα φαρμακεία ολόκληρης της χώρας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα ασθενών, τα οποία μάλιστα έχουν και υψηλές τιμές, καθώς είναι σκευάσματα νέας τεχνολογίας, πρωτότυπα και έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη, όπου και στέλνονται τελικά. Οι εταιρείες δεν τροφοδοτούν σωστά τα φαρμακεία της Ελλάδας, καθώς προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα σε φαρμακαποθήκες στην Ευρώπη, από όπου κερδίζουν περισσότερα χρήματα, δημιουργώντας έτσι σοβαρότατο πρόβλημα στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς.
Όπως τονίζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, η μοναδική λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, θα ήταν να επέμβει ο ΕΟΦ, ο οποίος θα ελέγχει πρώτα αν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία και μετά θα δίνει την άδεια στις εταιρείες να στέλνουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε δε, γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί η ομαλή κίνηση της τροφοδοσίας των φαρμακείων.
Συναντήσεις με αρμοδίους
Ο κ. Βαλτάς βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, όπου με άλλα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν όλο τον κλάδο, αλλά και τους πολίτες της χώρας. Συγκεκριμένα, για ακόμη μια φορά συζητήθηκε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μέχρι τις 23 Ιουλίου θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς της χώρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση - όπως ξεκαθάρισαν οι ίδιοι - θα προχωρήσουν εκ νέου σε κινητοποιήσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Βαλτάς, για να προλάβουν καταστάσεις, στη συνάντηση με τον κ. Βουδούρη τονίστηκε για ακόμη μια φορά πως πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν την αποζημίωση των οφειλών, ενώ επιπροσθέτως θα πρέπει να γίνει και μια αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού, καθώς τα χρήματα, τα οποία δόθηκαν για ένα χρόνο, έχουν ήδη τελειώσει. «Βρισκόμαστε στη μέση του χρόνου και έχει τελειώσει ο προϋπολογισμός. Αν δε βρεθεί άμεση λύση, θα ακολουθήσουν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών της χώρας», σημείωσε ο κ. Βαλτάς.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στη συνάντησή του με τον υπουργό, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέτρο που έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τόσο στους γιατρούς, όσο στους φαρμακοποιούς και στους ασφαλισμένους. Ιδιαίτερο πρόβλημα τόνισε ο κ. Βαλτάς πως υπάρχει και στη Λέσβο με το εν λόγω ζήτημα, καθώς προκύπτει και έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο ίδιος θέλησε να διαβεβαιώσει τους γιατρούς του νησιού πως δε θα υπάρξει καμμία επιβάρυνση του ενός ευρώ από τους φαρμακοποιούς, παρ’ όλο που ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα να μετατρέπουν τη χειρόγραφη συνταγή σε ηλεκτρονική και να παίρνουν το ένα ευρώ του προστίμου των γιατρών. «Η λεγόμενη ηλεκτρονική συνταγογράφηση μόνο ηλεκτρονική δεν είναι.
Δεν ελέγχεται από κανέναν, έχει βασιστεί σε λάθος υποδομή και δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε», καταλήγει μιλώντας στο «Ε» ο κ. Βαλτάς.