Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Για ακόμη μία φορά, οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων δεν πληρώνονται στην ώρα τους, παρ’ ότι για το μεγαλύτερο μέρος τους τα επιδόματα αυτά είναι και ο μόνος βιοποριστικός πόρος που έχουν. Τώρα το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εγκρίνει την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων αλλά και των επιδομάτων για τους νεφροπαθείς, ζητά απ’ τις αρμόδιες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τους απογραφέντες στην αρχή του χρόνου, και μάλιστα μέσω ενός ψηφιακού συστήματος που δεν ευνοεί την όλη διαδικασία που διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.
Η ταλαιπωρία της επιβεβαίωσης αφορά στο Νομό Λέσβου 1.748 δικαιούχους, 1.618 για προνοιακά επιδόματα και 130 νεφροπαθείς, και φυσικά τους υπαλλήλους, αντίστοιχα Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που μέχρι στιγμής, απ’ τις 22 Μαΐου που ξεκίνησε η διαδικασία, έχουν επιβεβαιώσει τους μισούς και πλέον δικαιούχους.
666 λιγότεροι
Πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ήταν σε επίπεδο Νομού Λέσβου (σημ.: ο Δήμος Λέσβου είναι αρμόδιος και για τα επιδόματα των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου) 2.284. Στις αρχές τού 2012, το Φεβρουάριο, κι ενώ δεν είχαν εξαχθεί τα στοιχεία της απογραφής, ο αριθμός των δικαιούχων μειώθηκε στους 1.912.
Στο πλαίσιο της απογραφής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές Τετάρτη απ’ το Υπουργείο Υγείας, σε επίπεδο Νομού Λέσβου απογράφηκαν 1.618 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, αλλά υπάρχει κι ένας άγνωστος αριθμός πασχόντων, δυνητικών δικαιούχων, που περιμένει να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές για να περιληφθεί, αν κριθεί αναλόγως, στη λίστα των δικαιούχων.
Αυτήν τη στιγμή, μέσα σε 13 μήνες έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών που λαμβάνουν το επίδομα κατά 666, ή κατά το ένα τρίτο περίπου. Όμως, ακόμη και αυτοί που έχουν απογραφεί, πολλοί εκ των οποίων έχουν περάσει και απ’ τον έλεγχο των υγειονομικών επιτροπών, προκειμένου να πάρουν τώρα το επίδομα για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2012 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιβεβαίωσης που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες.
«Τις πρώτες μέρες, το σύστημα της καταχώρησης των στοιχείων όσων είχαν απογραφεί, μετά από διασταύρωση απ’ τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μας, λειτουργούσε σχετικά καλά και έτσι καταφέραμε παράλληλα με τις άλλες υποχρεώσεις, να επιβεβαιώσουμε σημαντικό αριθμό δικαιούχων. Στη συνέχεια, όμως, κι όσο όλοι οι δήμοι επιχειρούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά, η κατάσταση χειροτέρευε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε εξ αιτίας του φορτωμένου συστήματος να καταχωρούμε παρά ελάχιστους δικαιούχους σε καθημερινή βάση», ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου, Γιώργος Μαΐστρέλλης.
Δεν πληρώνει…
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, για να καταβληθεί το επίδομα για το προηγούμενο δίμηνο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η επιβεβαίωση των απογραφέντων, κάτι που είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.
Ο Δήμος Λέσβου, βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου, έχει μέχρι τώρα - όπως φαίνεται στον πίνακα - καταχωρήσει τους μισούς περίπου δικαιούχους, ενώ ανάλογη διαδικασία γίνεται και απ’ την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου για τους 130 νεφροπαθείς του Νομού.
Πολλοί απ’ τους δικαιούχους που διαμαρτύρονται, υποστηρίζουν πως όλα αυτά, όπως και η εξάμηνη περίπου καθυστέρηση που παρατηρείται προκειμένου να περάσουν απ’ τις υγειονομικές επιτροπές, γίνονται γιατί το κράτος δεν έχει χρήματα να ανταποκριθεί στις προνοιακές του υποχρεώσεις. Για αυτό και για να μην πληρώσει, εφευρίσκει διάφορες μεθόδους - απογραφή, επιβεβαίωση - για να καθυστερεί κάθε φορά τις πληρωμές. Όση αναλγησία και αν υποκρύπτει αυτό απέναντι σε άτομα που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.