Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι γιατροί ιδιωτικών μικροβιολογικών και απεικονιστικών εργαστηρίων

Πληρώνουν τη… δημόσια υγεία

28/03/2012 - 19:22

Εκατομμύρια ευρώ χρωστά το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες των έξι απεικονιστικών και 16 μικροβιολογικών εργαστηρίων της Λέσβου, οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν αν θα μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πανελλαδικώς ξεκινούν.

Εκατομμύρια ευρώ χρωστά το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες των έξι απεικονιστικών και 16 μικροβιολογικών εργαστηρίων της Λέσβου, οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν αν θα μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πανελλαδικώς ξεκινούν. Αν υπάρξει καταφατική απόφαση, τότε απ’ την 1η Απριλίου αναστέλλεται η εξυπηρέτηση απ’ τα ιδιωτικά εργαστήρια μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή με συμμετοχή 15%, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος των εξετάσεων που θα διενεργούν. Οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνουν πως έχουν επωμιστεί το μεγάλο βάρος της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού έχουν να λαμβάνουν οφειλόμενα ακόμη και απ’ το 2010!

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, απ’ την αρχή τού 2012 με τη λειτουργία τού ΕΟΠΥΥ και την κατάργηση του πλαφόν στις εξετάσεις, ο αριθμός κάποιων εξ αυτών εκτοξεύτηκε στα ύψη, εκτοξεύοντας αναλόγως και τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι το Δημόσιο δε γνωρίζει τι χρωστά στους ιδιώτες για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αφού παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος υποβολής των δικαιολογητικών απ’ τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση
Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε στις δυνατότητες που έχουν οι ασφαλισμένοι, αξιοποιώντας το κρατικό τιμολόγιο, με μικρή σχετικά δαπάνη να κάνουν άμεσα μια σειρά από εξετάσεις υψηλού κόστους. Όμως, όπως μας ενημέρωσε με επιστολή του ο ακτινοδιαγνώστης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Πολύδωρος Αμπατζής, φαίνεται ότι αυτή η δυνατότητα δε θα διαρκέσει για πολύ χρόνο ακόμη αν ο ΕΟΠΥΥ δεν ξεκινήσει να πληρώνει τα χρέη του απέναντι στους γιατρούς ιδιοκτήτες των εργαστηρίων, τα οποία υπολογίζονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ σε τοπικό επίπεδο και πανελλαδικώς αγγίζουν τα 700.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμπατζής στην επιστολή του, που δημοσιεύουμε ακολούθως αυτούσια, ξεκινούν απ’ τους εργαστηριακούς γιατρούς κινητοποιήσεις απ’ την επόμενη Δευτέρα. Μέσα στη βδομάδα οι ιδιοκτήτες των μικροβιολογικών και απεικονιστικών εργαστηρίων της Λέσβου πρόκειται να συνεδριάσουν ώστε να αποφασίσουν αν θα μετάσχουν στη διεκδίκηση των οφειλομένων σταματώντας την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους με συμμετοχή.

«Περιμέναμε απ’ τις 20 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δικαιολογητικών, πήραμε τους κωδικούς, αλλά ακόμη δε λειτούργησε, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Πολλαπλασιάστηκαν ελλείψει πλαφόν οι εξετάσεις των ασφαλισμένων, και ακόμη δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καν εικόνα για το μέγεθος των οφειλομένων που έχουν δημιουργηθεί έναντι των ιδιωτικών εργαστηρίων απ’ την αρχή του χρόνου», εξήγησε ο κ. Αμπατζής, προσθέτοντας ότι με δεδομένες τις πολύ χαμηλές τιμές του κρατικού τιμολογίου - κάποιες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί απ’ το 1990!!! - και το υψηλό κόστος των αναλωσίμων, οι γιατροί ουσιαστικά χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία.
 

Τα υπερβολικά χρέη προς τα ιδιωτικά εργαστήρια θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Η… «φούσκα» τού ΕΟΠΥΥ

Η επιστολή του κ. Αμπατζή προς το «Ε» που έδωσε την αφορμή να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ, έχει ως ακολούθως:
 
«Αξιότιμη κ. Πολλάτου,
Στο πραγματικά σωστά ενημερωμένο άρθρο σας της 22ας/3/2012 “Τσεκ-απ με τέσσερα ευρώ” θέσατε πολύ σωστά τις ευκολίες και δυνατότητες που έχουν οι ασφαλισμένοι τού ΕΟΠΥΥ κάνοντας εργαστηριακές εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε επαυξάνοντας τα γραφόμενά σας ότι ειδικότερα οι ασφαλισμένοι τού ΟΓΑ βελτίωσαν στο έπακρο τις δυνατότητες, μια και προ ΕΟΠΥΥ έπρεπε να απευθύνονται μόνο στο Δημόσιο, ενώ τώρα όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν εξετάσεις με 15% συμμετοχή, δηλαδή μια αξονική με 10 - 20 ευρώ, μια μαγνητική με 30 - 40 ευρώ κ.ά..

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια αρνητικά σημεία, που καλό θα είναι να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας.

1) Παρά το μεγάλο αριθμό εξετάσεων που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός, κυρίως απεικονιστικών εξετάσεων, για τις οποίες επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι. Ενδεικτικά αναφέρω μια ομάδα υπερηχογραφημάτων όπως θυρεοειδούς, μαστών, όλα τα ειδικά υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης, οι ψηφιακές ακτινογραφίες, η ψηφιακή μαστογραφία και μια ομάδα σύγχρονων απεικονιστικών εξετάσεων (αξονικές αγγειογραφίες, αξονική κολονογραφία, τρισδιάστατες αξονικές τομογραφίες κ.ά.).

2) Το όλο σύστημα των παροχών εργαστηριακών εξετάσεων από τα ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί με χρηματοδότηση των εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία από 12 έως και 24 μήνες (συνολικά 700.000.000 ευρώ). Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους προμηθευτές και το προσωπικό, τη συντήρηση των μηχανημάτων, τα leasing και τα δάνεια, τα service και την επιδιόρθωση βλαβών, καθώς και τα αναλώσιμα τα οποία από 1/1/12, με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που γίνεται η παραπομπή για εξετάσεις, έχουν εκτοξευθεί σε απίστευτα ύψη. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, συνεχίζοντας την άμετρη αναξιοπιστία τους για μια ακόμα φορά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει σε 45 ημέρες. Ήδη έχουν περάσει δυο μήνες από τον Ιανουάριο και δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στα εργαστήρια ούτε καν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για να πληρωθούν (τα οφειλόμενα Ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2012 ανέρχονται σε άγνωστα επίπεδα). Την εβδομάδα που πέρασε, οι ομοσπονδίες των εργαστηριακών γιατρών αποφάσισαν για πρώτη φορά να συστήσουν στα μέλη τους από την 1η Απριλίου να σταματήσουν να δέχονται τα παραπεμπτικά τού ΕΟΠΥΥ, αφού στις συναντήσεις με τους υπευθύνους διαπίστωσαν ότι η λειτουργία τού ΕΟΠΥΥ δε στηρίζεται πουθενά και δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να πληρωθούν τα οφειλόμενα, τόσο του ΕΟΠΥΥ, όσο και των παλαιοτέρων ετών 2011 και για κάποιους και 2010. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Είναι η αναξιοπιστία των διοικούντων που απομακρύνουν τους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ιατρικός κόσμος στη συντριπτική πλειοψηφία του επιθυμεί να συμβάλει σε μια ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας, η οποία θα προσφέρεται από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, την ΕΥΘΥΝΗ και τη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Πραγματικά οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων έχουν πληρώσει με το παραπάνω για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και αυτή η μικρή συμμετοχή θα ήταν ευχής έργο να μην υπήρχε. Η λειτουργία ενός ικανοποιητικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι εξωπραγματική, αλλά σε ένα τέτοιο σύστημα απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός, άριστα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με αυστηρό έλεγχο κατά τη συνταγογράφηση (όχι μετά τη συνταγογράφηση) και κατά συνέπεια άμεση ηλεκτρονική πληρωμή των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Από τα παραπάνω φαίνεται μπροστά μας ο κίνδυνος όλη αυτή η επιφανειακή ευκολία εξυπηρέτησης κάποιων ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, να αποδειχθεί μια “φούσκα”. Οι εργαστηριακοί γιατροί αργά η γρήγορα θα αναγκασθούν να σταματήσουν τη συνεργασία τους λόγω των υπερβολικών χρεών.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική ενημέρωση,
Πολύδωρος Π. Αμπατζής
Ακτινοδιαγνώστης»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey