Είναι γνωστό ότι το πολύ καθισιό και η λίγη σωματική άσκηση κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων. Τώρα, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόση ώρα περνάει κανείς καθισμένος στον καναπέ ή στο γραφείο του, αλλά επίσης πόσα διαλλείματα κάνει, κατά τα οποία σηκώνεται όρθιος.
Είναι γνωστό ότι το πολύ καθισιό και η λίγη σωματική άσκηση κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων.
Τώρα, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόση ώρα περνάει κανείς καθισμένος στον καναπέ ή στο γραφείο του, αλλά επίσης πόσα διαλλείματα κάνει, κατά τα οποία σηκώνεται όρθιος.
Όσα πιο πολλά διαλείμματα, ακόμα και του ενός μόνο λεπτού, τόσο περισσότερο ωφελεί την καρδιά του και αποφεύγει το πάχος.
Η μελέτη, υπό την ερευνήτρια δρα. Ζενεβιέβ Χίλι του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που συσχέτισε τη συνολική ώρα του καθισιού και ταυτόχρονα τα διαλείμματα από αυτό, με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς επίσης με τη χρόνια φλεγμονή, που παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην αρτηριοσκλήρυνση.
Η μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιομεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μικρότερη «καλή» χοληστερόλη, υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (σημαντική ένδειξη εξελισσόμενης εσωτερικής φλεγμονής στον οργανισμό) και υψηλότερα τριγλυκερίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ