Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής της «Ιατρικής Διάγνωσης Λέσβου»

01/07/2012 - 05:56
Ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες Παρασκευή, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 22, στο Μακρύ Γιαλό, το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής της «Ιατρικής Διάγνωσης Λέσβου». Πολλές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να διερευνηθούν με τις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής.
Ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες Παρασκευή, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 22, στο Μακρύ Γιαλό, το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής της «Ιατρικής Διάγνωσης Λέσβου». Πολλές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να διερευνηθούν με τις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής.

Ο γιατρός Πυρηνικής Ιατρικής κ. Δημήτρης Μπούντας, συνεργάτης της «Ιατρικής Διάγνωσης», λέει στο «Ε»: «Η Πυρηνική Ιατρική είναι ειδικότητα που χρησιμοποιεί την ακτινοβολία του πυρήνα για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οι εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής είναι ανώδυνες, ασφαλείς, ακίνδυνες και αποτελεσματικές. Για το λόγο αυτό, χιλιάδες παρόμοιες εξετάσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, προσφέροντας μοναδικές πληροφορίες για τη λειτουργία του οργανισμού και την κατάσταση της υγείας.»
Η πυρηνική ιατρική βοηθάει το γιατρό στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σε στάδιο δηλαδή που η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, ακόμα και πριν η ασθένεια δώσει συμπτώματα και η υγεία κλονιστεί σοβαρά, όπως π.χ. στις καρδιοπάθειες, την υπέρταση, σε όγκους κ.λπ..

Πώς γίνονται οι εξετάσεις
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπούντα, η όλη διαδικασία ακολουθεί τέσσερα βασικά βήματα:
- Στον ασθενή χορηγείται μια ειδική ακίνδυνη ουσία, επισημασμένη με ισότοπο. Η χορήγηση γίνεται συνήθως ενδοφλεβίως. Μετά από εκατομμύρια χορηγήσεις που έγιναν σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε κανένα από τα «φάρμακα» της πυρηνικής ιατρικής.
- Η ουσία αυτή ταξιδεύει μέσα στο σώμα και συγκεντρώνεται σε καθορισμένα σημεία του.
- Ειδικό ευαίσθητο μηχάνημα, η «Γ-κάμερα», ανιχνεύει τις ακτίνες Γ που εκπέμπει το ισότοπο. Στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου» χρησιμοποιείται υπερσύγχρονη, τελευταίας τεχνολογίας τομογραφική Γ-κάμερα. Ειδικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές βοηθούν ν’ αναλυθούν ποσοτικά οι πληροφορίες.
- Ο ειδικός πυρηνικός γιατρός μελετάει τ’ αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών και τις γνωματεύει. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή, με τις πληροφορίες που θα πάρει από την εξέταση, θα μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το πρόβλημά του.

Είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται, βλαβερή;
Ο γιατρός της «Ιατρικής Διάγνωσης» τονίζει ότι η ακτινοβολία που παίρνει ο ασθενής από μια εξέταση πυρηνικής ιατρικής συγκρίνεται και είναι συνήθως λιγότερη από αυτή που παίρνει κανείς όταν κάνει μερικές από τις πιο συνηθισμένες ακτινολογικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, οι εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής είναι κατάλληλες για τη συχνή και περιοδική παρακολούθηση των ασθενών και προτιμώνται ιδιαίτερα και στα παιδιά.
Εξάλλου, χρησιμοποιείται πάντοτε η μικρότερη δυνατή ποσότητα ισοτόπου και λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε η δόση να είναι ελάχιστη. Η ωφέλεια που προκύπτει στην πράξη από τη διάγνωση της νόσου σε πρώιμα στάδια, οπότε η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη, υπερκαλύπτει τον οποιοδήποτε θεωρητικό κίνδυνο από την ελάχιστη δόση της ακτινοβολίας.

Συνηθισμένες εξετάσεις της Πυρηνικής Ιατρικής
Σπινθηρογράφημα καρδιάς: Χρησιμοποιείται για την αναίμακτη, χωρίς καθετηριασμό και με πολύ μεγάλη ακρίβεια διάγνωση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, δηλαδή της στεφανιαίας νόσου, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ακόμη, γίνεται εκτίμηση της συνολικής καρδιακής λειτουργίας (κοιλιογραφία).
Σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα: Χρησιμοποιείται για την έρευνα των όζων και των άλλων παθήσεων του θυρεοειδούς, του «θερμοστάτη» του σώματος.
Σπινθηρογράφημα οστών: Αποτελεί την πιο ευαίσθητη μέθοδο για τη διάγνωση των οστικών βλαβών, τόσο σε κακοήθεις όσο και σε καλοήθεις παθήσεις. Είναι από τις πιο διαδεδομένες εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής. Η μέθοδος αυτή μπορεί να δείξει βλάβες μέχρι και δυο χρόνια πριν αυτές φανούν στην απλή ακτινογραφία.
Νεφρόγραμμα και σπινθηρογράφημα νεφρών: Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της λειτουργίας των νεφρών και τη διάγνωση της υπέρτασης που μπορεί να προέρχεται από αυτούς.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στους υπευθύνους του Κέντρου Πυρηνικής Ιατρικής καθημερινά, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στο τηλέφωνο 22510 42101.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey