Μια νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων υποστηρίζει πως η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να υπερνικήσει την επίδραση των επικίνδυνων για την καρδιά γονιδίων.
Προστασία της καρδιάς από τα επικίνδυνα γονίδια
Μια νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων υποστηρίζει πως η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να υπερνικήσει την επίδραση των επικίνδυνων για την καρδιά γονιδίων.
Η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 27.000 ανθρώπων με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά, που τους καθιστούν ευάλωτους σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Το συμπέρασμά τους; Όσοι από αυτούς καταναλώνουν πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά, δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες σε σχέση με όσους δεν έχουν γενετική προδιάθεση. Αντίθετα, όσοι ακολουθούν μία λιγότερο υγιεινή διατροφή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ανακοπή καρδιάς.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία τους με τη βοήθεια χιλιάδων ανθρώπων από 53 διαφορετικές χώρες, συνυπολογίζοντας το αν έχουν παρουσιάσει ήδη καρδιακά προβλήματα, το γονιδιακό τους προφίλ και τις ακριβείς διατροφικές τους συνήθειες.
Τα διατροφικά μοντέλα που εντοπίστηκαν ήταν τρία: «Δυτική», «ανατολίτικη» και «συνετή» διατροφή. Το δυτικό μοντέλο περιελάμβανε αυγά, κρέας, τηγανητά και αλμυρά τρόφιμα, ζάχαρη και πολλά γλυκά. Η ανατολίτικη πλευρά απολάμβανε τρόφιμα όπως το τοφού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τη σόγια και λιγότερη ζάχαρη. Τέλος, η συνετή διατροφή σήμαινε ωμά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση, με βάση το γονιδιακό προφίλ των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα εστιάζοντας στις μεταβλητές που εντόπισαν στο «ύποπτο» για την καρδιά DNA του χρωμοσώματος 9, οι διακυμάνσεις του οποίου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων μέχρι και 20%.
Όσοι από τους φορείς των «κακών» γονιδίων δεν ακολουθούσαν τη συνετή διατροφή, ήτοι πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο είχαν την κατά 20% καρδιακή επιβάρυνση λόγω DNA, αλλά οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές ασθένειες διπλασιάζονταν εξ αιτίας των διατροφικών παραγόντων.
Η έρευνα υποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς, ακόμη και υπό αντίξοες γενετικές συνθήκες. «Αυτό σημαίνει πως ίσως το οικογενειακό μας ιστορικό ή ο γενετικός κίνδυνος μπορεί να ανατραπεί», λέει η dr. Sonia Anand, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το DNA μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την επιρροή του ή την έκφρασή του. Είναι συναρπαστικό», καταλήγει, δίνοντας δίκιο στις απανταχού μαμάδες που επιμένουν: «Φάε τα λαχανικά σου».