Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο δήμαρχος Κω… «αρέσει» στη Μυτιλήνη
Με υπόμνημα που κατέθεσε στην κυβέρνηση ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης επισημαίνει ότι αναφορικά με το νομοσχέδιο που έρχεται να «μπαλώσει» την τρύπα που άνοιξε το ΣτΕ με την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά «είναι συνειδητή επιλογή πλέον ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στα νησιά για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όταν όμως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατά τις οποίες τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή, κανείς δεν θα δικαιούται να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις συνέπειες και ότι δεν είχε προειδοποιηθεί». Ο δήμαρχος Κω που θεωρείται «αμφιλεγόμενος» γιατί δεν απέφυγε στο παρελθόν και κάπως ακραίες θέσεις, αλλά στη Μυτιλήνη αναγνωρίζεται από πολλούς ως «επιτυχημένος» καθώς θεωρείται ότι περιφρούρησε ικανοποιητικά το τουριστικό προϊόν του νησιού του εν μέσω μεταναστευτικών ροών, καταδίκασε ωστόσο χωρίς περιστροφές τα επεισόδια εις βάρος των μεταναστών. «Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κανείς δεν θα δικαιούται από εδώ και πέρα να ισχυρίζεται ή να προσποιείται ότι δεν ήξερε και δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες», σχολιάζει χαρακτηριστικά και ήδη (συγ)κρίνεται η παρέμβασή του με την αντίστοιχη των εν Λέσβω δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Που επί του παρόντος, έχουν μάλλον αναιμική στάση, τόσο απέναντι στην υπόθεση των υπό κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όσο και στο αδιέξοδο του προσφυγικού.
Μ.ΟΡΦ
Προτάσεις προς αξιοποίηση (1)
Ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη προς το υπουργείο Πολιτισμού εν όψει του αναπτυξιακού συνεδρίου και της συζήτησης που θα γίνει με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου σήμερα, Τετάρτη το απόγευμα. Εκτός της επιστροφής των 46 πινάκων του Θεόφιλου, που αποτελεί παλλεσβιακό αίτημα, αλλά και των προτάσεων που καταγράψαμε στο σχετικό μας ρεπορτάζ σήμερα, ο κ. Αστυρακάκης ζητά την αξιοποίηση των δυο Οθωμανικών κτιρίων, το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ. Το Χαμάμ έχει ανακαινιστεί από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μετά την ένταξή του σε αυτό από τον πρώην Δήμο Μυτιλήνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα κλειδιά αυτού του υπέροχου χώρου τα έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και έτσι ο χώρος παραμένει κλειστός. Πραγματοποιούνται μια δυο εκδηλώσεις τον χρόνο από καλλιτέχνες που ζητούν την χρήση του χώρου, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ο Δήμος έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει Χειμώνα - Καλοκαίρι, τον υπέροχο εσωτερικό χώρο αλλά και τον αύλειο χώρο και να δώσει την δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες και σωματεία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, λογοτεχνικές βραδιές παρουσιάσεις βιβλίων, κλπ), αφού οι περισσότεροι αδυνατούν να το κάνουν λόγω έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα και τα παράπονά τους για τους κλειστούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού, να είναι μεγάλα.
Προτάσεις προς αξιοποίηση (2)
Παράλληλα προτείνει το Γενί Τζαμί να επισκευαστεί και να μετατραπεί σε Μουσείο - εκθεσιακό χώρο. Αλλά και τον εκσυγχρονισμό Πολιτιστικών χώρων - παλιών βιομηχανικών κτιρίων- Πινακοθηκών. Το περιφερειακό πρόγραμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Περιφέρειας να εκσυγχρονίζονται. Τέτοιοι χώροι είναι τα Πολύκεντρα (παλιά βιομηχανικά κτίρια) Πολυχνίτου - Μανταμάδου- Πλωμαρίου - Αγίας Παρασκευής - Πέτρας, καθώς και Μουσεία και Πινακοθήκες όπως η Πινακοθήκη του Μολύβου, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη κλπ, προκειμένου να διαχυθεί η πολιτιστική δράση και να ελκύουν αυτοί οι χώροι νέους ανθρώπους από όλες τις περιοχές του νησιού. Ας ελπίσουμε ότι θα ακούσει σοβαρά τις προτάσεις αυτές η κ. Κονιόρδου, ώστε αν μη τι άλλο να δρομολογηθούν…
Αν.Παζ.
Συνεδριακός… διχασμός
Το αφήγημα (ειδικά του τοπικού) ΣΥΡΙΖΑ περί «γαργάρας» ουσιαστικά της μη δέσμευσης της ΝΔ εκ μέρους των (φίλα προσκείμενων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) τοπικών φορέων και περί ξαφνικής επιστροφής στην διεκδίκηση των τετελεσμένα υπό κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει μία αρκετή δόση λογικής. Αφού δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Στον αντίποδα, οι τοπικοί φορείς που αντικρούουν το κομματικό κίνητρο στην διεκδίκηση ενός δικαίου για το σύνολο της κοινωνίας, έχουν να παρατηρούν την αντίστοιχη «γαργάρα» εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Επάνω στη συνθήκη της αστυνόμευσης πλέον της πλατείας Σαπφούς για να αποφευχθούν τυχόν νέες καταλήψεις από πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στην αίσθηση πως το νησί θα μετατραπεί σε… «αστακό» ενόψει της επίσκεψης πρωθυπουργού και υπουργών. Ήδη μάλιστα στην εκτίμηση ότι πρόκειται να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη, ακούγεται έντονα η ενίσχυση της ντόπιας αστυνομικής δύναμης με διμοιρίες ΜΑΤ ακόμα και από την γειτονική Χίο για να περιφρουρήσουν το διαφημιζόμενο ως «ανοιχτό για την κοινωνία» Συνέδριο, με «πρωτόγνωρες διαδικασίες δημοκρατίας» κλπ. Με την Αστυνομία σε τοπικό επίπεδο, ειδικά μετά και τα γεγονότα της «Σαπφούς», να μετατρέπεται σε σάκο του μποξ ένθεν… κακείθεν και να είναι αναγκασμένη να καθίσει ανάμεσα στο διχαστικό κλίμα που έχει (ξανα)διαμορφωθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική όλου αυτού η (υπό σύγχυση) οδηγία που φέρεται να έδωσε ο Ταξίαρχος Βορείου Αιγαίου στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου: «παιδιά να προσπαθήσουμε να μη δώσουμε δικαιώματα σε κανέναν να τα ρίξει επάνω μας…»
Μ.ΟΡΦ
Ψήφισμα για τον ΦΠΑ και από τους εργαζομένους ΟΤΑ
Ψήφισμα κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου για τους πρόσφυγες, κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, μέσω του προέδρου του Γιώργου Αλεξίου, κατά το 46ο Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων των παραμεθόριων ακριτικών περιοχών όλης της Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο ή εξαίρεσης. Εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χομηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικό περιοχή του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων τους. Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, των επιπτώσεων του προσφυγικού, και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται», έγραφε μεταξύ άλλων το ψήφισμα που κατατέθηκε.
Α.Ω.