Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Να υπάρξει κινητικότητα γενικώς...
Με το αριθ. πρωτ. 4151.13-11/699/5-3-2018 έγγραφο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, απεστάλησαν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δύο πίνακες με αντίστοιχα αιτήματα της Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. για μετάταξη έντεκα υπαλλήλων στη Γ.Γ. στη Μυτιλήνη και απόσπαση πέντε υπαλλήλων. Επί πλέον εκκρεμούν με το παλιό σύστημα, δύο αιτήματα μετάταξης.
Η πλήρωση των παραπάνω θέσεων με μετάταξη/ απόσπαση είναι απολύτως αναγκαία ενόψει της προωθούμενης διεύρυνσης του ρόλου της ΓΓΑΙΝΠ σε όλα τα νησιά της ελληνικής επικράτειας (πλην Κρήτης), σημειώνεται σε δελτίου Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Γ.Γ. Αιγαίου, προσθέτοντας ότι «η επέκταση των αρμοδιοτήτων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το καλοκαίρι του 2015 και ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στην διαδικασία υπογραφής». Η παραπάνω είδηση, με δεδομένη την εικόνα που εκπέμπει η συγκεκριμένη κυβερνητική δομή στη Λέσβο, εκπλήσσει, γιατί παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων για το ρόλο της Γ.Γ. και τις χιλιοειπωμένες αρμοδιότητες, πολύ λίγα έχουν γίνει που να δικαιολογούν ότι στις κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η χάραξη και η προώθηση νησιωτικών πολιτικών. Μακάρι να υπάρξει επέκταση αρμοδιοτήτων και τα σχετικά, πέρα από την κινητικότητα των υπαλλήλων, αλλά από το 2015 ήδη έχουν παρέλθει τρία χρόνια χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό, πέρα από την τοποθέτηση υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, στο υπουργείο Ναυτιλίας!
Μα.Μ.
Μόλις 70 πήγαν απέναντι…
Το πρωί της Πέμπτης, μόλις 70 άτομα ταξίδεψαν από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, που συνήθως μεταφέρει κατά εκατοντάδες Μυτιληνιούς ειδικά για το μεγάλο παζάρι που λειτουργεί κάθε τέτοια ημέρα, με την εξέλιξη αυτή να αποδίδεται στη γνωστή επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Ενδεικτικό του ότι η παγωμάρα από τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, έχει έκφραση και στις εμπορικές σχέσεις των δύο λαών. Την είδηση αυτή μάλιστα αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών, που δείχνουν ενδιαφέρον να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις του θερμού επεισοδίου της χώρας μας με τους γείτονες.
Α.Ω.
Τα παιδιά του Μόντρεαλ
Τα παιδιά στο σχολείο της διασποράς του Μόντρεαλ, που ονομάζεται «Σωκράτης» ζωγράφισαν ένα πίνακα για το «Χαμόγελο του παιδιού». Οι ομογενείς του Καναδά συγκινήθηκαν με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της Λέσβου και συγκινήθηκαν ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ που δείχνει τον Λιμενικό, Κυριάκο Παπαδόπουλο να σώζει πρόσφυγες μέσα από τις βάρκες. Εξού και η τεράστια κινητοποίηση να συγκεντρωθεί μεγάλο ποσό σε λίγο χρόνο για την αποκατάσταση του κληροδοτήματος, που θα φιλοξενεί 25 παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Ας μην ξεχνάμε, όπως είπε και ο εκπρόσωπος της Καναδικής Πρωτοβουλίας, Ιωάννης Γεωργούδης ότι «κι εμείς γόνοι μεταναστών είμαστε».
Αν.Παζ.
Παρέμβαση Ζερβού
«Στη Λέσβο βρήκαμε αξιόλογους ανθρώπους, πολλά χρόνια πριν. Η Ζωή Λειβαδίτου, με την τρέλα που κουβαλάει έκανε κι εκείνη τις ενέργειές της. Στο νησί έκανε τη διαφορά ένας παιδοψυχίατρος, όμως πλέον όχι δεν υπάρχει ούτε αυτός, αλλά ούτε παιδοψυχίατρος γενικώς», ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κ. Γιαννόπουλος.
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Άννα Ζερβού παρενέβη για να ξεκαθαρίσει: «Ο υπουργός υπέγραψε την πρόσληψη παιδοψυχιάτρου, αλλά ο παιδοψυχίατρος το σκέφτεται αν θα έρθει. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αποφασίζουν να έρθουν στη Μυτιλήνη παρά το ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις.» Παντού επισημαίνεται το ίδιο με την αιτία να είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς. Το θέμα είναι ότι εφόσον το διαπιστώνει και η διοικήτρια του Νοσοκομείου, μήπως και εκ των έσω θα έπρεπε να γίνει κάποια κίνηση για να στελεχωθεί με γιατρούς η Λέσβος. Και με τον απαραίτητο αστερίσκο, να παίρνουν μισθό για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς. Αλλιώς δεν είναι για να ‘ρθουν.
Αν.Παζ.
Προχωρά το κολυμβητήριο!
Εν αναμονή πάντα του «πράσινου» φωτός από την Αρχαιολογία, μετά την αυτοψία που έγινε στο οικόπεδο στα Θέρμα στα μέσα του Γενάρη, στον δήμο Λέσβου ασχολούνται πλέον με την πιο απρόβλεπτη θα έλεγε κανείς διαδικασία που απομένει για να ολοκληρωθεί πλήρως το γραφειοκρατικό κομμάτι του έργου για το νέο κολυμβητήριο. Καθώς η αναπόφευκτη εμπλοκή των ιαματικών πηγών που υπάρχουν στην περιοχή, απαιτεί και μία επιπρόσθετη και «λεπτή» έγκριση, προκειμένου να απελευθερωθεί η περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Για αυτήΝ ακριβώς την έγκριση, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Νίκος Καρασάββας, συναντήθηκαν στα τέλη Φλεβάρη με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, για να μάθουν για την (ανεξάρτητη) 11μελή επιτροπή που δίνει τις σχετικές αδειοδοτήσεις σε περιοχές που υπάρχουν ιαματικά. Η οποία δεν φημίζεται για την… ταχύτητά της στην σύγκληση συνεδριάσεων και επίσης δεν συνεδριάσει και πολύ τακτικά. Παρ΄ όλα αυτά, το ευχάριστο νέο είναι ότι η αίτηση που υπέβαλλε ο δήμος Λέσβου προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία του προκειμένου να πάρει τη θετική γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής, έγινε δεκτή. Και αναμένεται λοιπόν ο φάκελος του δήμου να εξεταστεί την ερχόμενη Πέμπτη, όπου και η 11μελής αυτή επιτροπή (απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών του Τουρισμού καθώς και άλλων φορέων σχετικών με τις ιαματικές πηγές) θα συνεδριάσει. Με την εξέλιξη αυτή να θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική στη δημοτική αρχή ως προς την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.
Μ.ΟΡΦ
Στο μικροσκόπιο η δωρεά Παρασκευαϊδη
Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του δήμου Λέσβου, είναι από χτες η αξιέπαινη δωρεά του Εκπαιδευτικού Παν. Παρασκευαϊδη, μίας έκτασης επτά περίπου στρεμμάτων στο «Κουμκό» προς τον δήμο Λέσβου, προκειμένου να χτιστεί εκεί η νέα στέγη του Μουσικού Σχολείου. Ο Αριστείδης Καλάργαλης (Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης) μετέφερε το φάκελο με την επιστολή της δωρεάς του κ. Παρασκευαϊδη, καθώς και το (υπογεγραμμένο) συμβόλαιο στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό και αναμένεται πια να διαπιστωθεί το αν το οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει σχολείο. Εκ πρώτοις φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα καθώς απαιτείται αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για να χτιστεί στο επίμαχο σημείο ένα σχολείο, αλλά αυτό δεν θεωρείται μείζον πρόβλημα. Αντίθετα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά οι όροι δόμησης και η δυνατότητα δημιουργίας εισόδου προς το οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται άμεσα εξελίξεις επί του θέματος, με τη δημοτική αρχή σε πρώτη φάση να τονίζει πως δεν εγκαταλείπει την υπόθεση του άλλου οικοπέδου που έχει προκριθεί για να οικοδομηθεί το (νέο) Μουσικό Σχολείο. Υποστηρίζοντας πάντως πως η δωρεά του κ. Παρασκευαϊδη, θα αξιοποιηθεί όπως και να ΄χει, έχοντας στο μυαλό ακόμα και το να χτιστεί εκεί το Ειδικό Σχολείο, που προορίζεται βάσει του ισχύοντος σχεδιασμού για την περιοχή της Θερμής.
Μ.ΟΡΦ
700 ημέρες και ακόμα περιμένει!
Ούτε έναν μήνα, ούτε δύο. Αλλά κάτι παραπάνω από 700 ημέρες περιμένει δημότης του αχανούς Δήμου Λέσβου, να ικανοποιηθεί αίτημά του για συντήρηση και διαμόρφωση του (αγροτικού) δρόμου που οδηγεί στην κατοικία του! Προφανώς η ιδιαιτερότητα του ότι το σπίτι του δημότη που περιμένει εις μάτην ως σήμερα μία… απόκριση έστω από τον Δήμο, δεν είναι για τα δεδομένα του σήμερα, αμελητέα υπόθεση, καθώς μένει στην ύπαιθρο και μάλιστα του Σκαλοχωρίου, στην τοποθεσία «Πέδια», ωστόσο δεν παύει να μην θεωρείται τιμητικό για τη δημοτική αρχή το ότι δεν έχει διευθετήσει ακόμα ένα αίτημα που χρονολογείται από τον Απρίλη του 2016. Για την ιστορία, ο αγροτικός δρόμος που πρέπει να «πατηθεί» και να αυλακωθεί στα πλάγια του, προκειμένου να θεωρείται στοιχειωδώς «προσπελάσιμος», είναι μόλις 700 μέτρων και μεταξύ άλλων οδηγεί και σε πολλές στάνες κτηνοτρόφων. Οι δυσκολίες τώρα διοίκησης του ενός και μοναδικού Δήμου Λέσβου για το νησί, έχουν σχολιαστεί με κάθε τρόπο και είναι πράγματι μία δικαιολογία για την αργή ανταπόκριση του μηχανισμού του, ειδικά στην «περιφέρεια». Ωστόσο οι 700 ημέρες αναμονής για την ικανοποίηση ενός σχετικά απλού αιτήματος, σπάνε ρεκόρ καθυστέρησης για να μη πούμε και ολιγωρίας.
Μ.ΟΡΦ