Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την 19χρονη
Στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται οι γονείς της 19χρονης Ειρήνης, που συνελήφθη με μεγάλη ποσότητα κοκαϊνης, εδώ και τέσσερις μέρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Σάκη Κεχαγιόγλου. Ο δικηγόρος της οικογένειας αποκάλυψε πως η επικοινωνία της 19χρονης με τους γονείς της ήταν πολύ δύσκολη, λόγω της κακής της ψυχολογικής κατάστασης και ότι στις 14 Φεβρουαρίου θα γίνει μία ακόμη ακρόαση. Ήδη μάλιστα οι γονείς της σύμφωνα πάντα με τον κ. Κεχαγιόγλου, συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με τον δικηγόρο που πρότεινε εκείνος να επιλέξουν στο Χονγκ Κονγκ και πολύ σύντομα θα αποφασίσει η ίδια η κατηγορούμενη την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει. Κοινώς ή θα δηλώσει ένοχη, προσδοκώντας να τύχει μίας «μαλακότερης» ποινής ή θα δηλώσει αθώα, με κίνδυνο βέβαια αν δεν μπορέσει πράγματι να το αποδείξει, να τύχει ποινής που θα φτάσει και τα 20 χρόνια. «Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει μία μικρή αναβολή μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, ώστε να δηλωθεί επισήμως στο ακροατήριο από την ίδια αν δηλώνει τελικώς ένοχη ή αθώα. Το τι ακριβώς θα ισχυριστεί έχει σοβαρότατες επιπτώσεις. Αν μεν δηλώσει αθώα, οδηγεί σε δίκη πολύμηνη με πολλές συνεδριάσεις, με συγκρότηση επταμελούς σώματος ενόρκων και με ιδιαίτερα ακριβό κόστος των δικαστικών εξόδων και δικηγορικών αμοιβών και αν τελικά κριθεί ένοχη με βάση την ποσότητα και την καθαρότητα, θα μείνει 23-26 χρόνια στη φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου προσθέτοντας σε κάθε περίπτωση πως ο ίδιος θα επιδιώξει την ποινική της δίωξη στην Ελλάδα για να μπορέσει να προχωρήσει σε έκδοση στη χώρα μας, αν και αυτό δεν είναι το πιθανότερο.
Α.Ω.
Για την εκπαίδευση προσφύγων
Τον σχεδιασμό Προγράμματος Μαθημάτων Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες ανακοίνωσαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη των προσφυγικών πληθυσμών ηλικίας 15 ετών και άνω, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη προσαρμογή τους τόσο στην ελληνική πραγματικότητα όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ωφελούμενοι για το έτος 2018 θα είναι συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τις μαθησιακές ανάγκες διαφορετικών ομάδων, ενώ παράλληλα προάγει τόσο τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τους έφηβους και ενήλικες πρόσφυγες.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας και προσανατολισμού των παιδιών 15-18 ετών, μέσω ταχύρυθμων μαθημάτων γλώσσας και κατά συνέπεια εξασφαλίζεται μία πιο ομαλή ένταξη στην τυπική εκπαίδευση. Σε όλους τους εκπαιδευόμενους διασφαλίζεται η συμμετοχή σε εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος γλώσσας (Α1, Α2, Β1) με σκοπό την πιστοποίηση των γνώσεων και την απόκτηση ανάλογων προσόντων. Επιπλέον, μέσω υποστηρικτικών δράσεων, εξασφαλίζεται η μεταφορά από τις Δομές Φιλοξενίας στους χώρους των μαθημάτων, αλλά και η δυνατότητα σε γυναίκες με μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα κοντά στο χώρο διαμονής τους.
Α.Ω.
Δεν… καταλαβαίνει από μποφόρ!
Μπορεί τα πλοία της ακτοπλοΐας να βρίσκονται δεμένα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο και του απαγορευτικού απόπλου, ωστόσο υπάρχει ένα σκαρί που δεν… καταλαβαίνει από μποφόρ! Ο λόγος για το οχηματαγωγό «Πελαγίτης» της εταιρείας «Αειναύτης» που παρά τα 10-11 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο ολοκλήρωσε ακάθεκτος το ταξίδι του, συνδέοντας τη Μυτιλήνη και τη Χίο με τον Πειραιά, περισσότερες από 100 νταλίκες φορτωμένες προϊόντα και εμπορεύματα. Το πλοίο ταξίδεψε εν μέσω κακοκαιρίας από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και έφτασε χθες νωρίς το πρωί στη Χίο, δίνοντας μεγάλη μάχη με τα κύματα και τους δυνατούς ανέμους για να δέσει. Το μεσημέρι έφτασε και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κρατώντας «ανοικτή» τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα παρά το απαγορευτικό απόπλου που είναι σε ισχύ εδώ και τουλάχιστον 48 ώρες. Αξίζουν συγχαρητήρια στο πλήρωμα του «Πελαγίτη» και φυσικά στον καπετάνιο του, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν στις φουρτουνιασμένες θάλασσες, ώστε παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες να μην αφήσουν τα νησιά μας με ελλείψεις.
Β.Παπ.
Αποφάσισαν να αντιδράσουν ...
Την Τέταρτη 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Μόριας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των κατοίκων Μόριας - Παναγιούδας μετά από πρόσκληση της επιτροπής αγώνα για το προσφυγικό - μεταναστευτικό . Στη συνέλευση η επιτροπή γνωστοποίησε τις μέχρι τώρα δράσεις της και κάλεσε τους κατοίκους σε συνεργασία λόγω της κρισιμότητας του προβλήματος που πλήττει την περιοχή. Παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων των δύο χωριών. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις και αποφασίστηκε η οργάνωση κάθε μορφής νόμιμων συλλογικών δράσεων και κάθε νόμιμης ενέργειας.Η αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την παρουσία τόσων ανθρώπων στο hotspot είναι δεδομένη και έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Οι όποιες κινήσεις από μέρους των αρμοδίων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα , με μεγάλη καθυστέρηση, δεν αρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση που βιώνει η ευρήτερη περιοχή. Είναι αναγκαίο να γίνουν πολύ περισσότερα και μάλιστα άμεσα και συνεχώς και αυτά φαίνεται θέλουν να αναδείξουν οι κάτοικοι προκειμένου να πιέσουν μήπως και διορθωθεί η εικόνα που δεν πάει άλλο. Σε τελική ανάλυση κάποιος θα πρέπει επισήμως να πει σ΄αυτούς τους ανθρώπους τι σχεδιάζεται για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος που δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του και στις όποιες άλλες βουλές ...
Α.Ω.
Τρεις θάνατοι, καμιά απάντηση
Πριν από ένα χρόνο τέτοιες μέρες ξεκίνησε μια εβδομάδα θανάτων στο κέντρο της Μόριας. Τρεις νεκροί: 24/1 - νεκρός ο 22χρονος Αχμαντ από την Αίγυπτο, 28/1 -νεκρός ο 46χρονος Μουσταφα από τη Συρία και 30/1 - νεκρός ένας 20χρονος από το Πακιστάν.
Όλες οι τότε ενδείξεις και καταγγελίες παρέπεμπαν σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, σε αναθυμιάσεις από κάποιο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης για τις καλοκαιρινού τύπου σκηνές τους. Η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων και ζητήθηκε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν τους θανάτους στη Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη. Δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε τους θανάτους από τον υπερπληθυσμό στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης», είχε πει τότε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας (30/1/17). Ένας χρόνος πέρασε και ακόμα αναμένουμε…
Αν.Παζ.
Κάτω από 5.000, αλλά…
Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες μείωσαν τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Από την αρχή του χρόνου έως και την Τετάρτη, συνολικά είχαν φθάσει 1.061 άτομα, από τα οποία τα 531 στη Λέσβο, 119 στη Χίο και 417 στη Σάμο.
Οι μειωμένες αναλογικά αφίξεις, σε συνδυασμό με τις μεταφορές, όσων κρίνονται «ευάλωτοι» στην ενδοχώρα -376 άτομα έφυγαν από τα νησιά-, οδήγησαν στη μείωση του αριθμού των ατόμων που παραμένουν σε σκηνές στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή hotspot) στη Μόρια. Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο στη Μόρια υπήρχαν 450 μικρές σκηνές, χθες παρέμεναν λιγότερες από 80, οι οποίες, σύμφωνα με τον διοικητή του ΚΥΤ Γιάννη Μπαλπακάκη, έως το Σαββατοκύριακο σχεδιάζεται να αδειάσουν. «Θα παραμείνουν βέβαια οι μεγάλες πολικού τύπου σκηνές, στις οποίες όμως υπάρχει θέρμανση», συμπληρώνει.
Για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις μήνες, στη Μόρια ο πληθυσμός έπεσε κάτω από τις 5.000, στις 4.990 είναι σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή βρίσκονται στη Μόρια, ωστόσο υπάρχει ακόμα υπερπληθυσμός σε σχέση με τη νέα χωρητικότητα του κέντρου, που έχει αυξηθεί στις 3.000 θέσεις ύστερα από πρόσφατες επεμβάσεις με τους οικίσκους που τοποθετήθηκαν. Οι συνθήκες διαμονής παραμένουν δύσκολες.
Α.Ω.