Δεύτερη Ανάγνωση

28/09/2017 - 11:25

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ…

Η μοναδική απεργία που δεν ενοχλεί κανέναν πλέον είναι αυτή των δημοσιογράφων! Ευκαιρία όμως για μια συνοπτική αναδρομή στις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Στην επόμενη απεργιακή δημοσιογραφική κινητοποίηση θα αναφερθούμε στην τηλεόραση, με πολύ βέβαια μικρότερο παρελθόν, αλλά με πολύ περισσότερες αμαρτίες… Η μεταπολίτευση του 1974 βρήκε σε κυκλοφορία έξι αθηναϊκές εφημερίδες. «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Το Βήμα», «Ελεύθερος Κόσμος», «Εστία» και «Τα Νέα». Μέχρι το τέλος της χρονιάς προστέθηκαν «Η Βραδυνή», «Αθηναϊκή», «Η Αυγή», « Η Καθημερινή» και ο «Ριζοσπάστης». Μέση πανελλαδική κυκλοφορία εφημερίδων την περίοδο αυτή πάνω από ένα εκατομμύριο (βλ. σχετικό πίνακα)! Λογικό άλλωστε ως απόρροια τόσο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων όσο και του «οξυγόνου» δημοκρατίας μετά από μια επταετή λογοκρισία. Επί χούντας η κυκλοφορία κυμαινόταν στα 650.000 φύλλα. Την επόμενη χρονιά, το 1975, προστέθηκε η «Ελευθεροτυπία», ενώ σταδιακά άρχισε η κυκλοφοριακή πτώση. Το 1981 είχαμε την επέλαση του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ με την πρωτοφανή για τα τότε δεδομένα κυβερνητική αλλαγή. Αλλά είχαμε και την πρώτη έκδοση ταμπλόιντ εφημερίδων με την επανέκδοση του «Έθνους», καθώς και την εμφάνιση της «Αυριανής», που έφερνε ένα διαφορετικό είδος δημοσιογραφικής γραφής. Τότε η κυκλοφορία ξεπέρασε και πάλι το εκατομμύριο. Αυτό κράτησε μέχρι τέλος του 1989. Από τότε άρχισε ξανά μια σταδιακή μείωση και παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η περίοδος των προσφορών από τις εφημερίδες. Η πρώτη προσφορά έγινε από την «Ελευθεροτυπία», ενός λεξικού, ενώ η εφημερίδα «Τα Νέα» με την ταινία «91/2 εβδομάδες» εμπλούτισε τη θεματολογία που έχει φτάσει μέχρι και στη διανομή αρνιών! Ήταν τότε η εποχή που αφενός μεν η ιδιωτική ραδιοφωνία εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, αφετέρου εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση με το ΜΕΓΚΑ και τον ΑΝΤΕΝΑ.

Το 1992 εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη κυκλοφοριακή μείωση με πτώση γύρω στα 600.000 φύλλα. Έκτοτε, και για να μη μακρηγορούμε, συνεχίστηκε η κυκλοφοριακή κάμψη των εφημερίδων, που όμως όχι μόνο δεν επηρέασε το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά και ούτε το προβλημάτισε. Λεφτά υπήρχαν, αλλά κυρίως η μεγάλη άνθηση της τηλεόρασης απορροφούσε χιλιάδες εργαζομένους. Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, η μέση κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων έχει πέσει πολύ κάτω από τις 100.000 και μόνο στις κυριακάτικες εκδόσεις πιάνει (με τα ζόρια) τα 300.00 φύλλα. Είμαστε στην εποχή του ίντερνετ και των social media. Υπάρχει μέλλον; Ίσως, αλλά προφανώς όχι με τους παραδοσιακούς τρόπους των προηγούμενων δεκαετιών. Και οι πρώτοι που πρέπει να το αντιληφθούν είναι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.

 

 


Στον πίνακα εμφανίζεται η μέση πανελλαδική κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων από το 1974 έως το 1990, με την καταγραφή κάποιων σημαντικών γεγονότων

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1981

 

Προεκλογικές συγκεντρώσεις

 

Προεκλογική περίοδο και τη Μυτιλήνη επισκέπτονται τρεις πολιτικοί αρχηγοί, όπου τα κόμματά τους διοργανώνουν μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται στις 13 Σεπτεμβρίου από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος και μιλάει μπροστά σε μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας. Στη συνέχεια, στις 25 Σεπτεμβρίου, η Ν.Δ. διοργανώνει στην Προκυμαία Μυτιλήνης τη δική της προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία μιλάει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Η τελευταία επίσκεψη αφορά τον Χαρίλαο Φλωράκη, που έρχεται στο νησί μας στις 27 Σεπτεμβρίου και, εκτός από την κεντρική του ομιλία, επισκέπτεται και χώρους εργασίας.

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι ανταποκρίνονται θετικά στην όλη διαδικασία και, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την τροποποίηση της ΚΥΑ, θα εναρμονιστούν σταδιακά στα όσα προβλέπονται και κάθε μονάδα θα υιοθετήσει τη μέθοδο που θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στα δικά της δεδομένα».

Γιώργος Κατζανός («ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ»)

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατάθεση συντάξεων στους λογαριασμούς δικαιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ και ΝΑΤ καθώς και των προσωρινών συντάξεων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Έκθεση εντύπων: 19ου - 20ού αιώνα: συλλογή Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ίμβρου 3 Μυτιλήνη.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - φρούριο», στην Αίθουσα Γεωγραφίας, στις 7:15 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Kingsman: Ο χρυσός κύκλος» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Διήμερο έκθεσης και ανταλλαγής βιβλίων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Χρηματοδοτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για τα νησιά του βορείου Αιγαίου», που συνδιοργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Επιμελητήριο Λέσβου, ώρα: 18:30-21:30.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΦΟΡΙΑ

Πρώτη δόση πληρωμής ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση φόρου Φυσικών Προσώπων.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«5ο AegeanDocs» - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αγώνας «Lesvos Trail» των 40 χιλιομέτρων με εκκίνηση από τον Μόλυβο. Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες, δηλώσεις συμμετοχής και εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους εθελοντές του αγώνα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lesvostrail.eu .

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Δεύτερο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «Circipolis», γαλλική συμμετοχή, και «Παντρέψου με στο Δελχί» (Marry me in Delhi), ινδική συμμετοχή, στο Πλωμάρι.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αιολικός - Ερμιονίδα στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης στις 4 μ.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατάθεση συντάξεων στους λογαριασμούς δικαιούχων ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey