Αξιέπαινη πρωτοβουλία
Με πρωτοβουλία της πρόεδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασίας Αντωνέλη, από χθες το βράδυ και για όσα βράδια υπάρχει ανάγκη λόγω ψύχους, το ΚΑΠΗ του Δήμου Μυτιλήνης, που βρίσκεται στην Ερμού 311, θα είναι ανοικτό από τις 6 το απόγευμα για όσους αστέγους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.
Αναστασία, μπράβο… Α.Ω.
Όλα τα παιδιά του προέδρου
Σε προχθεσινό μας σχόλιο γράφαμε για τις σχέσεις «πατέρα» και «παιδιών» μεταξύ του Γιώργου Ορφανού και των κ.κ. Βαγγέλη Μυρσινιά, Παρασκευά Φραντζέσκου και Γιώργου Εγγλέζου. Ορισμένοι ενοχλήθηκαν που δεν εντάξαμε και αυτούς στα «παιδιά» του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου. Εκείνος όμως φρόντισε να τους δώσει μια πληρωμένη απάντηση. «Εσείς είστε από άλλο γάμο», είπε στη Μάρω Βερβενιώτου, τον Κίμωνα Καζάζη και τον Παναγιώτη Παπαρίσβα. Για όσους δεν κατάλαβαν, οι τελευταίοι αναδείχθηκαν από τον κ. Ορφανό μέσα από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.
Πρόεδρε, εξασφάλισες πολυτεκνικό επίδομα. Ν.Μ.
Σε λάθος κατεύθυνση
Εδώ και χρόνια έβλεπαν τη φθορά των συνεταιρισμών, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Κι όταν έφθασε ο κόμπος στο χτένι, αντί να πάρουν ορισμένες γενναίες αποφάσεις, σκέφθηκαν να μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Δηλαδή κάνουν ό,τι κάνει και το Ελληνικό Δημόσιο. Μόνο που έτσι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε πιο παραγωγικοί, ούτε πιο ανταγωνιστικοί. Στη Λέσβο λειτουργούν 30 συνεταιριστικά ελαιοτριβεία, όταν το νησί μπορεί να εξυπηρετηθεί με τρεις μεγάλες μονάδες. Την ίδια ώρα, στη Λέσβο λειτουργεί (απ’ όσο γνωρίζουμε) μόλις ένα πρατήριο συνεταιριστικών προϊόντων, στην Πέτρα. Γιατί οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δε διαθέτουν από ένα πρατήριο σε κάθε μεγάλο τουριστικό χωριό του νησιού και στη Μυτιλήνη;
Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές ανάλογες επισημάνσεις, τόσο για την ΕΑΣ Λέσβου, όσο και για την ΕΑΣ Λήμνου. Στο εύλογο ερώτημα αν θα προκύψει κάποιο όφελος από τη μείωση των μισθών, η απάντηση είναι «όχι». Διότι όταν λείπουν 99 ευρώ για να γίνει ένα 100άρικο, δε σώζεται κανείς αν του δώσεις τρία. Ν.Μ.
Το διαβάσαμε και... πάθαμε
Στην ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάσαμε μια είδηση που λέει: «Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών που έχουν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, δε συνδέεται με κίνδυνο καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.» Δηλαδή αυτοί που έστησαν τη συγκεκριμένη έρευνα, βάζουν στην ίδια μοίρα το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Κι η ΠΑΣΕΓΕΣ υιοθετεί αυτό το συμπέρασμα «ελαφρά τη καρδία». Λίγο περισσότερη προσοχή από αυτούς που πρέπει να είναι θεματοφύλακες της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, δε θα έβλαπτε.
Έχοντας παρακολουθήσει δύο διεθνή συνέδρια με θέμα το ελαιόλαδο, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το ελαιόλαδο σε τίποτα δεν μπορεί να συγχέεται με το ηλιέλαιο. Ν.Μ.
Προκαλεί…
Με αφορμή τη διαμαρτυρία του προέδρου των Αλυφαντών, Χαράλαμπου Σπανού, για τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που ισχύουν στο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, χρειάζεται να επισημάνουμε και κάτι ακόμη. Πέρα απ’ τους λόγους οικονομίας που θα επέβαλλαν - στη βάση της ισοτιμίας όλων των χωριών - να σταματήσει η φωταγώγηση του «Παρθενώνα» των Ταξιαρχών, υπάρχουν και άλλοι. Όπως για παράδειγμα αισθητικής, αφού επισκέπτες της Λέσβου, αλλά και πολλοί ντόπιοι, έχουν παρατηρήσει πως έτσι όπως φωτίζονται τα βράχια, αρκετά έντονα σε κάποια σημεία τους, το φυσικό τοπίο καταντά τρομακτικό αλλά και ιδιαίτερα κιτς.
… αντικειμενικά
Εκτός απ’ την υποκειμενική αυτή άποψη, υπάρχει και μια ακόμη, πέρα για πέρα αντικειμενική: Επιτέλους, δεν μπορεί για λόγους οικονομίας το μνημείο της λεσβιακής πρωτεύουσας, το Κάστρο της Μυτιλήνης, να φωταγωγείται μόνο Σαββατοκύριακα και ταυτόχρονα να γίνεται προκλητική σπατάλη ενέργειας ώστε να φωτίζονται μες στο καταχείμωνο τα βράχια του Καγιανίου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να δείξει κανείς ότι ξέρει να διαχειρίζεται σωστά την όποια εξουσία τού έχουν εκχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή οικονομική συγκυρία. ΜΑΡ.ΠΛ.
Η πρόσκλησις του Αδώνιδος… ανορθόγραφη! Ημιόροφος αντί του ορθού Ημιώροφος; Μα είναι δυνατόν;
Δε θέλουν οι άστεγοι
Οι προνοιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως μας είπε ο διοικητής τού «Θεομήτωρ», Παναγιώτης Ψυρούκης, ήρθαν σε επαφή μαζί του προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα φιλοξενίας αστέγων όσο καιρό το επιβάλλουν οι κακές καιρικές συνθήκες. Το ίδρυμα ανταποκρίθηκε και μάλιστα χθες το πρωί επρόκειτο - όπως είχε συμφωνηθεί - να πάρει πέντε αστέγους απ’ την πόλη της Μυτιλήνης για να τους μεταφέρει στη Μονάδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, όπου και υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Τελικά, απ’ τους πέντε αστέγους που είχε κανονιστεί να μετακινηθούν στην Αγιάσο, εμφανίστηκε μόνο ο ένας. «Ακόμη κι όταν δεσμευτήκαμε πως θα του δίνουμε και τσιγάρα, αλλά κι ό,τι άλλο χρειάζεται, μας απάντησε πως θα χάσει κάτι μεροκάματα που κάνει, κι αρνήθηκε να έρθει», όπως μας είπε ο κ. Ψυρούκης.
Οπότε, όπως σημείωσε ο κ. Ψυρούκης, λαμβάνοντας αφορμή και απ’ την πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Πάλλη, «δεν είναι τι κάνουν οι αρμόδιοι, αλλά και τι θέλουν οι άστεγοι, που εν προκειμένω σίγουρα δε θέλουν να τους μαζέψουμε βιαίως για να τους προφυλάξουμε απ’ το κρύο». ΜΑΡ.ΠΛ.
Κακό χάλι
Σε… κακό χάλι είναι οι αγροτικοί δρόμοι της Ανεμότιας. Μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα για εκείνους που πρέπει λόγω δουλειάς να τους διανύουν καθημερινά. Όταν βρέχει δε, η κατάσταση είναι απελπιστική, αναγκάζοντας κυρίως κτηνοτρόφους κι αγρότες να περνάνε… από 40 κύματα. Γ.Σαρ.
Πρώτη φορά
Πρώτη φορά ερχόταν στη Λέσβο ο φωτογράφος Πλάτων Ριβέλλης και του άρεσε πολύ το νησί. Συναντηθήκαμε μαζί του τυχαία σε ταβέρνα της Μυτιλήνης και αυτό που μας έκανε εντύπωση, ήταν το πόσο ζεστός και φιλικός ήταν, από την πρώτη στιγμή. Ελπίζουμε να τον ξαναδούμε σύντομα, αφού το ίδιο ακούσαμε για τον ίδιο και από διάφορους που παρακολούθησαν το Σεμινάριό του. Β.Χρ.
Αποφυγή παρεξήγησης
Στο δημοσίευμά μας για την «κληρονομιά» που άφησε στους δύο Συλλόγους του χωριού του ο Γιάννης Κοντέλλης, εκ παραδρομής αναφέραμε πως η επιστολή του ήταν αυτό που δεν επιθυμούσε να δημοσιευτεί πριν το θάνατό του. Αντιθέτως, ο συμπαθής σε όλους Ακρασιώτης αναφερόταν στο υλικό που έχει συγκεντρώσει και στο περιεχόμενο του βιβλίου επισκεπτών του Μουσείου του χωριού του. Το διευκρινίζουμε για να μην υπάρξει και η όποια παρεξήγηση για την επιστολή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρασιώτικα Νέα». Β.Χρ.
Αντιπυρηνικές υπογραφές
Πάνω από 38.300 υπογραφές εναντίον της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας έχει συγκεντρώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο αριθμός αυτός, που αφορά κόσμο από διάφορες χώρες, είναι πολύ μεγάλος αν λάβει κανείς υπόψη του πως η προσπάθεια ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο. Και μάλιστα συνεχώς αυξάνεται, με το θέμα να έχει τεθεί προσφάτως υπό σύντομη συζήτηση και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται και με το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου για εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Λίγη βοήθεια από όλους χρειάζεται… Β.Χρ.