Οι απόψεις Τσάτσου…
Ημίωρης διάρκειας συνομιλία με το δημοσιογράφο Στέφανο Κασιμάτη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, με κύριο θέμα την παρέμβαση Τσάτσου για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Ζώρας, απ’ το γραφείο του στη Μυτιλήνη, εξήγησε τηλεφωνικώς γιατί συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις του κ. Τσάτσου, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός πως αξιολογότατοι συνάδελφοί του απ’ το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς υιοθέτησαν αντίθετες απόψεις «τι λέει το γράμμα, δίχως να λάβουν υπόψη τον σκοπό», ενώ τέλος δήλωσε εντυπωσιασμένος απ’ τον «πολιτικό κυνισμό» της τοποθέτησης ότι αν και αναγνωρίζεται η καταλληλότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα καταψηφιστεί τρεις φορές ώστε να προκληθούν εκλογές.
… κι ο Καρλ Σμιτ
Χθες στη στήλη του στην «Καθημερινή» και με τίτλο «Στο μονοπάτι της σκέψης του Carl Schmitt, κατά λάθος!», ο κ. Κασιμάτης σχολίαζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίστηκε ότι «σαφώς το εθνικό συμφέρον υπερτερεί του οποιουδήποτε νομικού κειμένου, ακόμη και αν αυτό είναι το Σύνταγμα». Γιατί, όπως έγραφε «ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Κώστας Ζώρας (τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Θ. Πάγκαλου), εξήγησε ραδιοφωνικά ότι η θέση αυτή είναι ο πυρήνας της θεωρίας του Γερμανού νομικού, πολιτειολόγου και φιλοσόφου Καρλ Σμιτ (1888 - 1985). Ανέπτυξε τη θεωρία ότι ο λαός, το εθνικό συμφέρον, η σωτηρία της πατρίδος, ακόμη και η βούληση του ηγέτη, εφόσον τον περιβάλλει η λατρεία του λαού, αποτελούν υπέρτατο νόμο και, συνεπώς, Σύνταγμα και θεσμοί παρέλκουν».
Όλα αυτά εν μέσω θέρους και πολλών βαθμών Κελσίου που δεν εμποδίζουν να «ανάβει» ο διάλογος, για ένα ζήτημα που - όπως είπε και ο κ. Ζώρας - φαίνεται ότι θα καταστεί μείζον.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Πάλι πιο ακριβά…
Ο μέσος όρος της λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων), με βάση δειγματοληψία με καταγραφή τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009, διαμορφώθηκε στα 1,048 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας πτώση 1,60% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης Παρασκευής, που ήταν 1,065 ευρώ ανά λίτρο, όπως ανακοινώθηκε απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης.
Αυτά πανελλαδικά, γιατί για ακόμη μια φορά σε τοπικό επίπεδο ο εθνικός μέσος όρος είναι λίγο πιο πάνω απ’ τη χαμηλότερη τιμή σε όλη τη Λέσβο. Για να μην πούμε ότι η ακριβότερη τιμή στο νησί (13 λεπτά ή 45 δρχ. το λίτρο υψηλότερα απ’ το μέσο όρο), κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα με τις τιμές των καυσίμων, φιγουράρει σε πίνακες μεταξύ των υψηλότερων τιμών στη χώρα.
Όλα αυτά, βέβαια, εκτός των «ιθαγενών» που το έχουμε πάρει απόφαση ότι εξανεμίζεται απ’ τις τσέπες μας, και ο μειωμένος Φ.Π.Α., και η επιδότηση της μεταφοράς των καυσίμων για να μετακομίσουν στα ταμεία κάποιων κερδοσκόπων, τα βιώνουν τώρα και οι τουρίστες που απορούν για τις τεράστιες διαφορές, τις οποίες και… δυσκολεύονται να πληρώσουν και να χωνέψουν.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Τα παίρνει πίσω
Οι απανωτές αντιδράσεις, ακόμη και από περιφερειακούς φορείς όπως το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ που διαμαρτυρήθηκε εντόνως, αλλά και ο φόβος για κινητοποιήσεις των φοιτητών στα Πολυτεχνεία πριν καν ξεκινήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ανάγκασαν τον υπουργό Παιδείας να διαφοροποιήσει αρκετές πτυχές στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Δίχως όμως, όπως επισημαίνουν αυτοί που έχουν μελετήσει επισταμένα το θέμα, να διαφοροποιεί τη βασική του στρατηγική για ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Εντυπωσιασμένος από τον κόσμο
Εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές του νησιού αλλά και την αγάπη του κόσμου έμεινε ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος, ο οποίος χθες το πρωί επισκέφθηκε και προσκύνησε στο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ και στο μοναστήρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο. Όπου πήγε επικράτησε το αδιαχώρητο από κόσμο που έσπευσε να τον χαιρετίσει, να του ζητήσει αυτόγραφο και να φωτογραφηθεί μαζί του. Ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε μάλιστα σε φίλους του στο νησί ότι θα έρθει ξανά σύντομα για διακοπές με την οικογένειά του.
Πελ.Γ.
Ανθρώπινο χέρι η αιτία
Η αβλεψία ενός μελισσοκόμου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Πεδή Μανταμάδου. Η Πυροσβεστική ερευνά όλα τα στοιχεία και αναζητά το συγκεκριμένο μελισσοκόμο. Προκύπτει, πάντως, και από αυτή την περίπτωση ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των πυρκαγιών αιτία είναι «ανθρώπινο χέρι». Οι καταγγελίες κατοίκων του Μολύβου για συγκεκριμένο πρόσωπο που θεωρούν ότι ευθύνεται για τις απανωτές πυρκαγιές στην περιοχή του Βαφειού, συνέβαλαν στο να σταματήσουν οι φωτιές στην περιοχή. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η προστασία των δασών είναι… στο χέρι μας.
Πελ.Γ.
Εναέρια μέσα
Οι άνεμοι εμπόδισαν πριν λίγες ημέρες τα αεροσκάφη τύπου «πετζετέλ» να πετάξουν και να βοηθήσουν από αέρος την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεδή Μανταμάδου. Όπως μας λένε έμπειροι πυροσβέστες στο νησί, συνήθως όποτε οι συνθήκες είναι δύσκολες, τα δυο αεροπλάνα δεν μπορούν να βοηθήσουν και χρειάζεται να περιμένουμε ελικόπτερο ή καναντέρ από Χίο και Σάμο για να βοηθήσουν. Γι’ αυτό τονίζουν ότι είναι ανάγκη να γίνει επανασχεδιασμός για τις θέσεις των εναέριων μέσων και ενίσχυση της Λέσβου με ελικόπτερο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε πυρκαγιές. Η Λέσβος, εξάλλου, λόγω της πυκνής βλάστησης, είναι κάθε χρόνο στο «κόκκινο» για πυρκαγιές.
Πελ.Γ.
Στα τυφλά
Στα τυφλά και χωρίς κανένα σχέδιο φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση όσον αφορά στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Όταν «αλλάζει» κάθε τόσο τους σχεδιασμούς της και ιδιαίτερα τώρα όταν εναποθέτει τις ελπίδες της στη μείωση των παράνομων μεταναστών επειδή η Τουρκία θα συμμορφωθεί στις συμφωνίες με την Ε.Ε. και τα πρωτόκολλα επανεισδοχής, τι άλλο μπορεί να πει κανείς; Εξάλλου, οι καθημερινές πλέον παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, μόνο διαβεβαίωση δεν αποτελούν ότι η Τουρκία θα… συμμορφωθεί.
Πελ.Γ.