Δηκτικά 6/1/2015

06/01/2016 - 00:45

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» διοργάνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά από την οργάνωση «Caritas» στο ξενοδοχείο «Silver Bay». Περίπου 60 παιδιά παρακολούθησαν θεατρική παράσταση, που ετοίμασαν και παρουσίασαν τα μέλη της «Συνύπαρξης» Νίκη Βαγιάνη και Γιώτα Μανωλέλλη, και φωτογραφήθηκαν με τον Άη Βασίλη που τους μοίρασε παιχνίδια, προσφορά της Βάλιας Μπαρμπατιώτη τού «Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο».

 

 

Ιστορικές αναλογίες 

Η σύγκρουση για την αρχηγία της Ν.Δ. θυμίζει έντονα την αντίστοιχη στο ΠΑΣΟΚ πριν από δύο δεκαετίες περίπου. Πράγματι σήμερα στη Ν.Δ. συγκρούονται ένα υποψήφιος που φέρεται να έχει την υποστήριξη του λεγόμενου «βαθέος κόμματος» (Μεϊμαράκης) με έναν υποψήφιο που φαίνεται να έχει λιγότερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και στους «βαρόνους» του κόμματος, αλλά μεγαλύτερη απήχηση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας (Μητσοτάκης). Θυμόμαστε την αντίστοιχη σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ το 1996. Και τότε το λεγόμενο «βαθύ κόμμα» προτιμούσε Τσοχατζόπουλο, που τον θεωρούσε «σάρκα εκ της σαρκός» και συνεπή εκπρόσωπο του κομματικού πατριωτισμού. Η υποστήριξη αυτή μάλιστα έκανε πολλούς τότε να μιλούν για φαβορί. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος λειτούργησε το ένστικτο αυτοσυντήρησης με κριτήριο το ποιος μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και να κερδίσει τις εκλογές. Η τελική επιλογή (Σημίτης) δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, αφού εξασφάλισε στην παράταξη δυο συνεχόμενες τετραετίες διακυβέρνησης. Άραγε η ιστορία θα επαναληφθεί;

Π.Μ.

 

Υπεραιωνόβια κυψέλη πολιτισμού 

Σήμερα, ανήμερα των Φώτων, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου στην Αγιάσο η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση Μελών και Φίλων του Αναγνωστηρίου.

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος θα ευλογήσει την παραδοσιακή βασιλόπιτα και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλεάνθης Κορομηλάς θα κάνει τον απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς και τον προγραμματισμό της επόμενης, συνοδεύοντας την ομιλία του με παρουσίαση σχετικών διαφανειών στη γιγαντοοθόνη. Θα ακολουθήσει ο οικονομικός απολογισμός του 2015 από την ταμία του Αναγνωστηρίου Ειρήνη Αργύρα. Η εκδήλωση θα κλείσει -όπως κάθε χρόνο- με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου.

Και τη χρονιά που έφυγε η δράση του Αναγνωστηρίου ήταν πλούσια και αξιοπρόσεκτη, τιμώντας την παράδοση και την ιστορία του, προβάλλοντας τον πολιτισμό της Αγιάσου αλλά και του νησιού ολόκληρου. Δικαιολογημένα το Αναγνωστήριο αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την ιστορική κωμόπολη αλλά και για το λεσβιακό πολιτισμό, τον οποίο υπηρετεί ποικιλοτρόπως δεκαετίες τώρα, δημιουργώντας μια μοναδική πνευματική ατμόσφαιρα που είναι άξια θαυμασμού πέρα από τα όρια του νησιού. Αυτή η κυψέλη πολιτισμού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και οι άνθρωποί της αξίζουν τα εύσημα και τη συμπαράστασή μας.

Α.Ω.

 

Πότε θα συλληφθούν; 

Μία γνωστή στην αστυνομία ομάδα πέντε - έξι ατόμων είναι υπεύθυνη για σειρά έκνομων ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου, πιθανότατα και για την προχθεσινή. Ωστόσο, δε συλλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για πολλούς ηλικιωμένους της περιοχής. Αν σε μικρές κοινωνίες που υπάρχουν αστυνομικά τμήματα και είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους δε γίνονται συλλήψεις των παρανομούντων, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το ρόλο των αστυνομικών οργάνων, αλλά και για το αν είναι σκόπιμο να υπάρχουν τα κατά τόπους μικρά αστυνομικά τμήματα.

Με λίγα λόγια, αν οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν αποδεικνύουν με την αποτελεσματικότητά τους και τον επαγγελματισμό τους πως προσφέρουν έργο στο χώρο ευθύνης τους, όπως εν προκειμένου στον Πολιχνίτο και τα άλλα χωριά της υπαίθρου του νησιού, να μην παραπονούνται για την επικείμενη κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων στα χωριά.

Ν.Μ.

 

Κέρδος 1,65 εκατ. ευρώ

Στο χθεσινό φύλλο του «Ε», σε εκτενές άρθρο αναλύσαμε το τεράστιο περιθώριο χονδεμπορικού κέρδους που υπάρχει στην αγορά του ελαιολάδου στη Λέσβο, το οποίο το προσδιορίσαμε στα 0,55 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου μεικτά. Με δεδομένο ότι η ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί και θα πουληθεί σε χονδρεμπόρους είναι περίπου 3.000 τόνοι, λόγω του χαμηλού όγκου παραγωγής, γίνεται αντιληπτό σε αδρές γραμμές ότι στο κύκλωμα του χονδρεμπορίου, δηλαδή σε μερικές δεκάδες ανθρώπους, αντιστοιχούν 1,65 εκατ. ευρώ μεικτά κέρδη. Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου για την ποσότητα αυτή θα μοιραστούν από την πώληση του ελαιολάδου λιγότερα από 9 εκατ. ευρώ, στα οποία ασφαλώς συμπεριλαμβάνονται και όλα τα έξοδα για την παραγωγή της εν λόγω ποσότητας. Τούτων δοθέντων, εύλογα δεν αναρωτιέται κανείς ποιοι τελικά επωφελούνται από την καθήλωση της τιμής στη Λέσβο;

Ν.Μ.

 

Περί αστυνόμευσης (1) 

Σαφέστατα η θρασύτατη και πρωτοφανής ληστεία για τα δεδομένα της Λέσβου, με την ομηρία μιας 25χρονης μέρα μεσημέρι μέσα στο σπίτι της στη Βρίσα, επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της εφαρμογής της αναδιάταξης της αστυνομικής δύναμης στο νησί, που μεταφράζεται ομολογουμένως σε συρρίκνωσή της. Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λέσβου και εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Πολιχνίτου Δημήτρη Αλεξίου χθες στην ΕΡΑ Αιγαίου, όπου αναφέρθηκε στα συχνά κρούσματα κλοπών στην περιοχή, τονίζοντας ότι δημιουργείται μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, ο κ. Αλεξίου κατήγγειλε την πρόταση της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου σε Αστυνομικό Σταθμό.

 

Περί αστυνόμευσης (2)  

Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να σημειωθεί επιτέλους πως ο προβληματισμός όλων στο νησί και κυρίως των τοπικών αρχόντων, είτε αντιδημάρχων, είτε κατά τόπους εντεταλμένων συμβούλων, εστίαζε και εστιάζει μόνο στην επιφάνεια του προβλήματος, καθώς αντιλαμβάνονται εδώ και καιρό την αστυνομική δύναμη αποκλειστικά και μόνο ως «κεφάλια» αστυνομικών που θα στελεχώνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων αστυνομικά τμήματα και στη χειρότερη αστυνομικούς σταθμούς.

Το μείζον όμως είναι η αναδιάταξη δυνάμεων της Αστυνομίας στο νησί να συνδυαστεί με αναβάθμισή τους. Γιατί μην ξεχνάμε πως η θρασύτατη κλοπή στη Βρίσα έγινε με το Αστυνομικό Τμήμα Πολιχνίτου σε κανονική λειτουργία, με ένα από τα «περιφερειακά» Αστυνομικά Τμήματα που εδώ και χρόνια ξέρει πολύ καλά εκείνους που έχουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά, λόγω της μικρής κοινωνίας που αστυνομεύει, δεν παρεμβαίνει όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε. Απόδειξη το ότι το σπίτι που «πάτησαν» οι τρεις δράστες, το είχαν «ξαναπατήσει» πριν από δύο μήνες! Για να μην τα ισοπεδώνουμε λοιπόν και όλα, το θέμα με την Αστυνομία δεν είναι μόνο τα… «κεφάλια» και οι υπηρεσίες. Και αυτό δεν το έχει αγγίξει κανείς από εκείνους που φωνάζουν σήμερα με αφορμή και τη… Βρίσα που έγινε «Σικάγο».

Μ.ΟΡΦ

 

Η βασιλόπιτα των «Καφελόγιων»

Μπορεί τα μέλη να έχουν λιγοστέψει, αλλά οι «Καφελόγιοι» συνεχίζουν την παράδοση της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνάντησης στο «Μουσικό Καφενείο», όπου συζητούνται όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Βασικοί άξονες των «Καφελόγιων» και συνδετικός κρίκος τού χθες με το σήμερα, ο Παναγιώτης Αλεξέλλης και ο Μάκης Αξιώτης. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, συναντήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο, εννοείται στο «Μουσικό Καφενείο», όπου -σύμφωνα με το έθιμο- έκοψαν την πίτα τους. Στην παρέα βρέθηκε και ο Δημήτρης Βουνάτσος, που δεν έχασε την ευκαιρία με το γνωστό χυμώδες ύφος του να διηγηθεί ιστορίες από τη βουλευτική του θητεία…

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey