Στον Πολιχνίτο
Στρατιώτες του τοπικού τάγματος καθάρισαν τα Βατερά. Την περασμένη εβδομάδα, Αλβανοί μετανάστες που κατοικούν στην περιοχή καθάρισαν τη Νυφίδα. Με τους ντόπιους προγραμματίζεται τίποτα; Σ.ΜΠΑ
Επιτέλους!
Άλλαξαν επιτέλους τα φώτα σήμανσης στους πυλώνες των γηπέδων τέννις της Νεάπολης. Συνεργείο του Δήμου πήγε ν’ αντικαταστήσει τα καμμένα φώτα που δημιουργούσαν ζήτημα ασφαλείας πτήσεων, χωρίς όμως εδώ και μήνες κανείς να είχε ενδιαφερθεί. Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί ν’ αντικατασταθούν οι λάμπες, να μη χρειαστεί να υπάρξει όλη αυτή η φασαρία. Πελ.Γ.
Το φλας
Τα δημοσιογραφικά γραφεία καθημερινά κατακλύζονται από θεοσκότεινες φωτογραφίες απ’ τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής. Μόνο όταν οι δημοτικοί άρχοντες φωτογραφίζονται στην ύπαιθρο ο φωτισμός είναι σωστός. Είτε ο φωτογράφος δεν ξέρει να ενεργοποιήσει το φλας της μηχανής, είτε το φλας είναι ανεπαρκές. Όπως και να έχει το πράγμα, μπορεί γρήγορα και εύκολα να αντιμετωπισθεί. Δεν υπάρχει λόγος όλες οι συσκέψεις του Δήμου Λέσβου να δίνουν την εντύπωση... κρυφού σχολειού. Ν.Μ.
Αναγνωρίστηκε η μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια κληρονομιά. «Η σωστή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τις φαρμακευτικές δαπάνες. Υπάρχουν συστατικά μέσα στην ελιά, που αν μπορεί μια εταιρεία να απομονώσει αυτές τις ουσίες, θα είναι ένας θησαυρός. Ακόμα και στα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούμε να απομονώσουμε ουσίες, με πολύ μεγάλο, όχι μόνο φαρμακευτικό, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αναδείξουμε τη φαρμακευτική δράση των μεσογειακών προϊόντων, ιδιαίτερα του ελαιόλαδου», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης.
Να θυμόμαστε ότι ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, ενώ τα κάθε λογής σπορέλαια δεν έχουν καμμία σχέση με τη μεσογειακή διατροφή. Ν.Μ.
Μπράβο, καπετάνιε
Αν η Λήμνος ταλαιπωρείται χρόνια με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τότε ο Άι-Στράτης κερδίζει τα πρωτεία, καθώς με κακές καιρικές συνθήκες δύσκολα προσεγγίζει πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Με την έλευση, όμως, του πλοίου «Ταξιάρχης» οι κάτοικοι του νησιού βίωσαν ένα διαφορετικό χειμώνα. Ο πλοίαρχος του «Ταξιάρχης», Στέφανος Πονηρός, κατέβαλλε προσπάθειες ώστε το πλοίο να δένει στο νησί ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Για όλες αυτές τις προσπάθειες και για το ενδιαφέρον του για το ακριτικό νησί έλαβε επιστολή από το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπο Μακρή, στην οποία και τον ευχαριστεί «γιατί όλο αυτό το διάστημα που το πλοίο με πλοίαρχο εσάς, καπετάν Στέφανε, εκτελεί τα δρομολόγια της δικής μας “άγονης γραμμής”, έχετε επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού με εξαιρετική ναυτική ικανότητα, αλλά και ευγένεια και ανθρώπινη καλοσύνη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που πολλές φορές αντιμετωπίζετε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας».
Άξια αναφοράς τα ευχαριστήρια, καθώς για το συγκεκριμένο θέμα μόνο επιστολές διαμαρτυρίας είχαμε συνηθίσει να παίρνουμε από τους δημάρχους του Άι-Στράτη και της Λήμνου. Α.Σπυ
Ξανά στο προσκήνιο
Μια νέα εξέλιξη στη ΔΕΗ Λήμνου φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργίας της μονάδας αποθείωσης που σχεδιαζόταν να λειτουργήσει στο εργοστάσιο του νησιού. Η ΔΕΗ ζήτησε αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων και το θέμα συζητείται στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση με τη λειτουργία της μονάδας αποθείωσης είχε βρει την καθολική αντίδραση όλων των φορέων του νησιού, οι οποίοι με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την είχαν αποτρέψει. Οι νέες εξελίξεις κινητοποιούν ξανά τους Λημνιούς και ειδικότερα τους κατοίκους της Μύρινας, καθώς αυτή θα λειτουργούσε στην παραλία του Αυλώνα, σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Λήμνου. Η επιμονή της επιχείρησης να λειτουργήσει τη μονάδα έχει αναστατώσει τους φορείς, που προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις. Α.Σπυ
Περί Θεατρικού Εργαστηρίου
Ο εκσυγχρονισμός του Θεατρικού Εργαστηρίου Μυτιλήνης ήταν η δράση που πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση του τέως Δημοτικού Συμβουλίου η Βάσω Χοχλάκα, ώστε να προλάβει να ενταχθεί στο σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Και όχι η τελευταία θεατρική παράσταση του φορέα, όπως αναφέραμε σε σχόλιό μας την περασμένη εβδομάδα. Προφανώς και ο εκσυγχρονισμός είναι το θέμα που έχει νόημα να αναφερθεί ως κάτι σημαντικό. Αυτά έχουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες. Ακούσαμε «Θεατρικό Εργαστήρι», παιζόταν με επιτυχία η παράσταση εκείνες τις μέρες, το μυαλό μας πήγε στο πιο «καλλιτεχνικό» κομμάτι. Β.Χρ.
Συνεργασία για τα απορρίμματα
Άριστη συνεργασία στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων έχουν οι δήμαρχοι Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής. Μέσω της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου ξεκίνησε η συνεργασία και για τα δύο νησιά, ενώ ο Άγιος Ευστράτιος θα εξυπηρετείται πλέον από τη Λήμνο, καθώς τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ του νησιού, δύο φορές την εβδομάδα, με απορριμματοφόρο από το γειτονικό νησί. Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως και άλλα ζητήματα που είχαν να κάνουν κυρίως με τα έργα τού ΕΣΠΑ, συζήτησαν οι δύο δήμαρχοι με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, χθες στη Μυτιλήνη, στη συνάντηση με όλους του δημάρχους του Βορείου Αιγαίου. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τ’ άλλα νησιά στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η κοινή πλεύση που ακολούθησαν οι τέως τέσσερις δήμοι στο νησί, για πολλά χρόνια, θεωρήθηκε πρωτοπόρα στο Αιγαίο και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά! Α.Σπυ
Εντυπωσιακός ο αρχαιολογικός χώρος στην είσοδο της Μήθυμνας μετά την παρέμβαση των πολιτών που εθελοντικά τον καθάρισαν και τον ευπρέπισαν. Με τον αρχαιολογικό χώρο της Επάνω Σκάλας, όμως, που έχει καταντήσει χωματερή κάτω από τα σκουπίδια της οποίας κρύφτηκαν ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, θα γίνει τίποτα; Εκτός πια κι αν για το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρξε επιβλέπων μηχανικός κι ο Δήμος Λέσβου έχει πολλά τέτοια εκατομμύρια ευρώ για πέταμα…
Εθελοντές και…
Δε φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον τομέα τους, ή καλύτερα με την «έξαρση» του εθελοντισμού το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, όπως εξηγούσε ένας εργαζόμενος στο Δήμο, «ανεξάρτητα απ’ τις προθέσεις όσων δραστηριοποιούνται εθελοντικά, σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει ο Δήμος να επαναπαυτεί στην εθελοντική προσφορά για το θέμα των σκουπιδιών, αλλά χρειάζεται να οργανώσει ένα σύστημα αποκομιδής, πάνω σε στέρεες βάσεις, ει δυνατόν σε μόνιμο προσωπικό».
… απεργοσπαστικός μηχανισμός
Ο ίδιος προσέθεσε πως «σε λίγο, έτσι όπως πάει, θα ζητήσουν απ’ τους εθελοντές να μαζεύουν τα σκουπίδια όταν απεργούμε, όταν κινητοποιούμαστε, όταν δεν έχουν να μας πληρώσουν, σαν ένας άλλος απεργοσπαστικός μηχανισμός».
Προβληματισμός που, αν και έτσι φαίνεται τώρα, ίσως μακροπρόθεσμα να μην είναι και τόσο ακραίος. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ως δημότες πληρώνουμε - ή τουλάχιστον έτσι πρέπει - υπηρεσίες καθαριότητας ανταποδοτικά και οφείλει ο Δήμος να τις παρέχει, άσχετα με το τι θα κάνουν, πότε και πού οι εθελοντές. Όπως κι αν έχει, η όποια δράση των εθελοντών θα πρέπει να λειτουργεί επικουρικά και για χώρους και περιπτώσεις που ο μόνιμος μηχανισμός καθαριότητας δεν επαρκεί και δε φτάνει! ΜΑΡ.ΠΛ.
Πιο εύκολα
Ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, έδωσε το παρών στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου με το Φώτη Χατζημιχάλη, δίχως όμως να πάρει το λόγο. Κουνώντας το κεφάλι του ο τέως νομάρχης Χίου, παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα του «Καλλικράτη» είναι πολλά. Αν και στην πιο μικρή σε έκταση Χίο, που έχει μάλιστα την έδρα του Δήμου ακριβώς στο κέντρο του νησιού, τα πράγματα είναι κομμάτι πιο εύκολα συγκριτικά με τη Λέσβο, που όλα μαζεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Μυτιλήνης. ΜΑΡ.ΠΛ.
Τραγική αναλογία
Απ’ τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ίδιοι οι Εργαζόμενοι, όπως και ο Γιάννης Τσακίρης, για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας, προκύπτει ότι για κάθε 1.200 δημότες της Μυτιλήνης απασχολείται ένας εργαζόμενος (μόνιμος ή συμβασιούχος) στην καθαριότητα, ενώ η αναλογία αυτή για άλλες περιοχές είναι ακόμη χειρότερη, αφού ένας εργαζόμενος αντιστοιχεί σε περίπου 2.500 δημότες.
Αν μη τι άλλο, η κατάσταση είναι τραγική και αν δε δοθούν λύσεις, οι εικόνες της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας, με τους τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, πολύ σύντομα θα μεταφερθούν και εδώ. Και τότε, ούτε οι εθελοντές, ούτε και ο Στρατός θα είναι σε θέση να απαλύνουν το πρόβλημα. ΜΑΡ.ΠΛ.