Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «πάθημα» στην Αττική...
Οι μαρτυρίες των πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στις άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής είναι άκρως αποκαλυπτικές, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η φωτιά υποτιμήθηκε, η Πυροσβεστική πιάστηκε στον ύπνο, οι δυνάμεις ήταν περιορισμένες, ο συντονισμός μηδενικός και οι Αρχές ασυντόνιστες και βραδυπορούσες. Με άλλα λόγια, χάθηκε ο έλεγχος από την πρώτη ώρα. Η φωτιά δεν κατέστη δυνατό να συγκρατηθεί, πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, η κυκλοφορία διεκόπη, οι δρόμοι μπλόκαραν και μόνη διέξοδος για τους κακότυχους συμπολίτες μας απέμεινε η θάλασσα. Αλλά και αυτή δεν στάθηκε ασφαλής για τους σε απόγνωση ανθρώπους, που έσπευσαν να πέσουν σ΄αυτήν για να σωθούν γιατί ο καπνός και η αποπνικτική ατμόσφαιρα αποτελούσαν θανατηφόρα απειλή. Κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε ότι και από τη θάλασσα ανασύρθηκαν πτώματα. Αυτή η εικόνα είναι ζωφερή και δεν φανταζόμασταν ότι θα τη ζήσουν άνθρωποι, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, όμως συνέβη. Και ωφείλουμε να σκεφθούμε πλέον σοβαρά για να μη ξαναζήσουμε , έστω και από τα τηλεοπτικά πλάνα τέτοιες εικόνες.
Θα γίνει «μάθημα» για όλους;
Ομως μέσα στη φόρτηση των ημερών θα είναι τεράστιο λάθος να αρχίσουν αντιδικίες και καταλογισμός ευθυνών για αυτά που δεν έγιναν και για αυτά που πρέπει να γίνουν , όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές , αλλά και στα μέρη μας, προφανώς για να προλάβουμε το κακό, που μπορεί να συμβεί και εδώ. Οι όποιες ενέργειες και τα όποια μέτρα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων που στόχο έχουν να επιρρίψουν ευθύνες για λάθη ή παραλείψεις που έγιναν ή εξακολουθούν να γίνονται και με την ατμόσφαιρα του πανικού που εκ των πραγμάτων δημιουργούν τα πρόσφατα γεγονότα. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι ,φορείς και αρχές ωφείλουν να δουν πια πιο σοβαρά και υπεύθυνα και όχι ως πάρεργο, τι πρέπει να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από παρόμοιες θεομηνίες, έχοντας πάντα στο σχεδιασμό τους, ως προτεραιότητα και πως θα αποτρέψουν να θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα. Αυτή η συζήτηση και στη Λέσβο θα πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και με όλους τους φορείς στο τραπέζι, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει και πως όταν το κακό μας συμβεί και απειλεί ανθρώπους και περιουσίες. Κάθε άλλη συζήτηση με εύκολες κατηγορίες δεν βοηθά και πάντως δεν είναι αυτή που θα διορθώσει τις όποιες ανορθογραφίες υφίστανται!
Α.Ω.
Μια σπουδαία και ιστορική παράσταση της Ηλέκτρας του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο είχαμε την ευκαιρία να δούμε την Πέμπτη το βράδυ στο κάστρο της Μυτιλήνης. Ασφυκτιούσε η σκηνή του κάστρου να χωρέσει την μεγάλη αυτή παραγωγή που ο Χορός έγραψε ιστορία καθώς ο σκηνοθέτης επέλεξε να τον θέσει στο επίκεντρο της παράστασης και με την κίνηση, το ρυθμό και την μουσικότητα του να κλέβει την παράσταση από τους πολύ καλούς πρωταγωνιστές. Πολλά μπράβο σε όσους/ες δούλεψαν για να έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε το Εθνικό στη Μυτιλήνη, με ελεύθερη μάλιστα είσοδο, στοιχείο σημαντικό για την περίοδο κρίσης που ζούμε. Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να χαρούμε το Εθνικό στα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου της πόλης.
Φωτοσχόλιο: Μιχάλης Μπάκας
«Διαχρονικές οι ευθύνες»
Την απόφαση της πολιτείας να μπει τέλος στην ανορθολογική δόμηση και να υπάρξει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός τόσο στο Μάτι, όσο και σε άλλες περιοχές υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. «Θα ελεγχθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες στο Μάτι. Θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει νόμιμη άδεια σε μηδέν απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό.
«Είκοσι έξι συμπολίτες μας κάηκαν γιατί υπήρχε μια μάντρα στο Μάτι. Όπου χρειαστεί θα γκρεμιστούν… είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί…» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «η πολιτεία έχει διαχρονικές ευθύνες, πρέπει να αλλάξουμε όλοι, να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές, να υπάρξουν πολεοδομικά σχέδια», ενώ διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε κτηματολόγιο, δεν είχαμε δασικούς χάρτες. «Δεν είναι μόνο το Μάτι που δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό, υπάρχουν πολλές περιοχές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να τα δούμε όλα. Θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες υποδομές. Στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν να δούμε από δω και πέρα τι κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε αυτή την τραγωδία, αυτό το δράμα πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όταν οι δεσμεύσεις είναι για το θεαθήναι
Ποιός αλήθεια μπορεί να διαφωνήσει με αυτές τις επισημάνσεις; Αλλά πολύ φοβόμαστε ότι αυτές θα ξεχαστούν μόλις προκύψει κάτι άλλο στην επικαιρότητα, όπως συνέβη με τον δικό μας περσινό καταστροφικό σεισμό, όπως συνέβη στη Μάντρα και όπως θα συμβεί και το Μάτι και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Δυστυχώς οι δεσμεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του κ. Σπίρτζη, έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμη θυμόμαστε τις δεσμεύσεις του, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το σεισμό που ισοπέδωσε τη Βρίσα, ότι ο παραδοσιακός αυτός οικισμός θα ξαναχτιστεί και θα είναι «πρότυπος» και πολύ καλύτερος από τον προηγούμενο. Τα είπε και πήγε... παρακάτω, χωρίς να κάνει καμιά ενέργεια και απ’ αυτές που είχε δεσμευτεί, ώστε η Βρίσα να δρομολογηθεί για να αποτελέσει «πρότυπο». Ούτε ξανασχολήθηκε. Όσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ας αναρωτηθεί και αυτός, αλλά και οι προηγούμενοι, μακάρι και οι επόμενοι, ποιοί οικισμοί παραθεριστικοί στη Λέσβο έχουν πολεοδομικό σχέδιο και αν θα αποκτήσουν ποτέ! Κατά τ’ άλλα λόγια για το θεαθήναι, που δεν απαντούν σε κανένα ερώτημα και σε κανένα από τα τραγικά «γιατί» αυτών των ημερών! Έτσι όμως δεν πάμε πουθενά και θα συνεχίσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες μιας ζωής, όταν συμβεί το... κακό!
Μα. Μ.
«Κρατάτε γείτονες»
Συγκινεί η στάση του τουρκικού λαού για την φοβερή τραγωδία της πυρκαγιάς στην Αττική. Για μέρες χρήστες του twitter από την Τουρκία είχαν βάλει το σήμα #Yunanistan στην κορυφή, πλημμυρίζοντάς το με μηνύματα συμπαράστασης. Μάλιστα λίγο μετά, στην κορυφή των τουρκικών trends, εμφανίστηκε και το #GeçmişOlsunKomşu, που σημαίνει «περαστικά γείτονα». Επιπλέον το βράδυ της Πέμπτης μέλη εργατικών συνδικάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων των πυρκαγιών στην Ελλάδα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Κρατούσαν πανό με τίτλο «Κρατάτε γείτονες» αντιγράφοντας το γνωστό τίτλο της «Ελευθεροτυπίας» στις 17.8.1999 όταν ο τουρκικός λαός δοκιμαζόταν από το σεισμό. Συγκινημένη η Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια όπως γράφει με ανάρτησή της στο προσωπικό της ιστολόγιο «τους ευχαριστήσαμε και επισημάναμε την ιδιαίτερη αξία της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνεργασίας των γειτονικών λαών».Λίγο αργότερα άλλη ομάδα ανθρώπων διοργάνωσε μικρή μουσική συναυλία επί της προκυμαίας της Σμύρνης και με ελληνικά τραγούδια κρατώντας πανό που έγραφαν «Ελλάδα, μοιραζόμαστε τον πόνο σας».
Αν.Παζ.
Πρωινό δράσης
Σήμερα, Σάββατο ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, διοργανώνει δράση κοινωνικοποίησης για παιδιά με υλικά την φαντασία, την ευθύνη και την επιμέλεια του προσωπικού των δομών του και συγκεκριμένα του Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών & των παιδιών τους, του Κέντρου Κοινότητας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου, στις 10 το πρωί, στο Πάρκο Καραπαναγιώτη (Αγ. Κωνσταντίνου).
Καλούνται οι γονείς να συμμετέχουν μαζί με τους/τις μικρούς/ες Υπερήρωες και Υπερηρωίδες τους, σε ένα πρωινό γεμάτο δράση και ΨΥΧ-αγωγία, με ανάγνωση παραμυθιών, ζωγραφική, face painting, μουσική, χορό και πολλές εκπλήξεις!
Αν.Παζ.