Ακριβή μου βενζίνη
Όλο και πιο πάνω είναι η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια όσο προχωράει κανείς από Μυτιλήνη προς Πλωμάρι. Έτσι όπως πάμε, το κόστος της μετακίνησης θα γίνει σταδιακά απλησίαστο, ειδικά για τους κατοίκους των χωριών, που «πληρώνουν τα σπασμένα», αφού δεν έχουν πολλές επιλογές για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους. Β.Χρ.
Πώς τα κατάφεραν;
Μεγάλος όμιλος σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Είναι άξιο απορίας πώς γίνεται να πέσει έξω μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ όταν πληρώνει τους προμηθευτές μετά από οκτώ έως δέκα μήνες και πληρώνεται τοις μετρητοίς από τους πελάτες της. Γίνεται; Αναρωτιέται κανείς. Κι όμως, είναι πολύ πιθανό, ειδικά αυτή την εποχή που κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο είναι να βαρούν κανόνι μεγάλες επιχειρήσεις. Ν.Μ.
Το Πάρκο Χατζηδήμου;
Η λειτουργία αναψυκτηρίου έδωσε ζωή στο μέχρι τότε έρημο Πάρκο Καραπαναγιώτη. Κάτι ανάλογο αναμενόταν να γίνει και στο πολύπαθο Πάρκο Χατζηδήμου. Εκεί όμως το αναψυκτήριο που έχει εγκατασταθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δε λειτούργησε ποτέ και το πάρκο δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από την εγκατάλειψη. Υπήρξαν τότε κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα που εμπόδιζαν τη δημοπράτησή του, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ξεπεραστεί; Εξάλλου πώς ξεπεράστηκαν τα προβλήματα στο Πάρκο Καραπαναγιώτη και δεν ξεπεράστηκαν στο Χατζηδήμου; Σε άλλο κράτος είναι το ένα πάρκο και σε άλλο το άλλο; Αν μάλιστα η λειτουργία αναψυκτηρίου μοιάζει μονόδρομος, θα πρέπει ο Δήμος να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να αποκτήσει ζωή. Πελ.Γ.
Ένα πιάτο φαγητό
Συγκινητικές είναι οι πρωτοβουλίες ενοριών εκκλησιών και συλλόγων που αναλαμβάνουν να προσφέρουν φαγητό σε απόρους. Οι δυσκολίες της οικονομικής κρίσης έχουν κάνει τους πολίτες ακόμη πιο ευαισθητοποιημένους σε τέτοια ζητήματα και σπεύδουν να διαθέσουν από αυτά που δεν έχουν, αλλά και προσωπική εργασία, προκειμένου ν’ ανακουφίσουν τον πόνο ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αξίζει αυτές οι πρωτοβουλίες να στηριχθούν ακόμη περισσότερο, γιατί όπως φαίνεται και οι ανάγκες από εδώ και πέρα θ’ αυξάνονται. Πελ.Γ.
Ποιος τους ακούει;
Πολλά έχουν γραφτεί για την παιδική χαρά της Χρυσομαλλούσας, όμως το πάρκο αυτό που φτιάχτηκε για ν’ αποτελέσει όαση χαράς για τα παιδιά της πυκνοκατοικημένης περιοχής, έχει καταντήσει γκέτο. Τα όργανα παιδικής χαράς δε συντηρούνται, ο χώρος είναι γεμάτος σπρέυ, ο φωτισμός δε λειτουργεί σωστά και μόλις βραδιάσει, ερημώνει. Δικαιολογημένα κάθε τόσο γονείς της περιοχής διαμαρτύρονται για την κατάσταση της παιδικής χαράς, όμως ποιος τους ακούει; Παρά τα όσα λέγονται, τίποτα δεν έχει αλλάξει, δυστυχώς. Πελ.Γ.
Ο τελευταίος Ερυθρός Χμερ
Στο δελτίο ειδήσεων της «Τηλεόρασης Μυτιλήνης» είδαμε το Γιάννη Στεργέλλη, πρόεδρο του ΛΑΟΣ στη Λέσβο, να μιλάει για την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην Αθήνα. Ο ίδιος είναι εκλεγμένο μέλος της. Όταν η δημοσιογράφος έθεσε κάποια ερωτήματα για την οικονομική κρίση, ο κ. Στεργέλλης απάντησε ότι η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή, προκειμένου να σταματήσει τις εισαγωγές και να αυξήσει τις εξαγωγές. Μάλιστα πρότεινε να υιοθετηθεί το σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι Κόκκινοι Χμερ τού Πολ Ποτ στην Καμπότζη, όπως ο ίδιος είπε. Κι αμέσως μετά εξήγησε ότι σύμφωνα με το σύστημα αυτό όλοι οι πολιτικοί, διανοούμενοι, μηχανικοί, γιατροί, πανεπιστημιακοί θα απασχολούνται για ένα μέρος του χρόνου στην αγροτική παραγωγή.
Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ακούσαμε να αναφέρεται το όνομα του Πολ Ποτ, ηγέτη των Ερυθρών Χμερ (έτσι τους ανέφεραν οι εφημερίδες πριν τρεις δεκαετίες). Επρόκειτο για ένα εθνικιστικό κίνημα, κάτω από την ηγεσία του οποίου ο λαός της Καμπότζης πέρασε απίστευτα δεινά, με χιλιάδες θύματα. Γι’ αυτό, το να εμφανίζεται ο κ. Στεργέλλης ως οπαδός των Ερυθρών Χμερ και νοσταλγός τους μόνο ως τρικυμία εν κρανίω εξ αιτίας της κρίσης μπορεί να ερμηνευθεί. Ν.Μ.
Δυο σκουριασμένα φορτηγά χωρίς πινακίδες και αυτοκόλλητα τελών κυκλοφορίας παράτησαν κάποιοι στα Τσαμάκια μέσα στη μέση του δρόμου, απέναντι από την είσοδο της πλαζ και λίγα μέτρα από το Μνημείο των Εκτελεσμένων.
Κι επειδή δε μας έχει συνηθίσει ο Δήμος σε ευαισθησίες για τέτοια θέματα (βλ. μπουλντόζα εγκατελελειμμένη στη Νεάπολη), να αρχίσουμε από τώρα να συνηθίζουμε στην ιδέα των αυτοκινήτων-σκουπιδιών στα Τσαμάκια, που κάποτε ήθελαν κάποιοι να τα κάνουν αυλή της πόλης;
Ας αντιγράψουμε τους άλλους
Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η τουριστική κίνηση της Λέσβου. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, ανάλυσης αγορών και των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους είναι καταφανέστατη. Η αδυναμία του νησιού να προσελκύσει τουρίστες από τη δυτική Ευρώπη δεν είναι φετινό φαινόμενο. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα. Μέχρι να εκπονηθεί αυτή η μελέτη, να εμπεδωθεί από τους φορείς του τουρισμού και να ξεκινήσει η εφαρμογή της, ας γίνει το αυτονόητο. Ας αντιγράψει η Λέσβος ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές των άλλων νησιών της χώρας. Τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά. Ν.Μ.
Συνεχίζει την πτώση
Δευτέρα αποφάσισε κινητοποιήσεις η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), Τρίτη ανακοινώθηκε η νέα κάμψη στον τζίρο και τον όγκο του λιανικού εμπορίου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, με ρυθμό 2,7% υποχώρησε ο τζίρος του λιανικού ελληνικού εμπορίου τον Ιούλιο. Φυσικά η βουτιά για τις μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στις μεγάλες αλυσίδες. Κατά συνέπεια, παρά την πτώση του τζίρου τους, οι μεγάλες αλυσίδες βλέπουν το μερίδιό τους στην αγορά να διευρύνεται. Όσο για τους μικρούς εμπόρους, κάνουν αγώνα δρόμου για να πληρώσουν το ΤΕΒΕ. Ν.Μ.
«Στον αέρα» η μεταφορά μαθητών
Δεν απέδωσε καρπούς η χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το θέμα των σχολικών δρομολογίων. Όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ διερευνώνται διάφορες προτάσεις και όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία Περιφέρεια και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, προκειμένου να συνεχιστούν ως έχουν οι συμβάσεις. Το σημαντικό είναι πως, τουλάχιστον σήμερα, η μεταφορά των μαθητών θα γίνει κανονικά. Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα, ενδεχομένως να αποφασιστεί σε σημερινή καινούργια σύσκεψη. Β.Χρ.
Αρχαία Αγορά
Όλο και αυξάνουν τα χόρτα στην Αρχαία Αγορά της Επάνω Σκάλας. Τώρα που θα αρχίσουν σιγά - σιγά και τα πρωτοβρόχια, η κατάσταση θα χειροτερέψει αισθητά και θα έχουμε και πάλι βάλτο. Τι κρίμα να μην φροντίζει κανείς για τη διατήρηση του χώρου αυτού, που ένα ολόκληρο καλοκαίρι πέρασε και οι επισκέπτες της Μυτιλήνης δεν μπόρεσαν να δουν καθαρό. Β.Χρ.
Από βδομάδα συγκρότηση…
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται ο Παντελής Πατερέλλης να συγκαλέσει -για δεύτερη φορά- το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, στο οποίο αναμένεται να απουσιάζουν -σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση- τα πέντε μέλη απ’ το Νομό Λέσβου, που έχουν καταγγείλει ως αυθαίρετη την αναβολή συγκρότησης του οργάνου.
Για το πώς θα εξασφαλιστεί ότι θα έρθουν τα υπόλοιπα 10 μέλη, ο κ. Πατερέλλης σχολίαζε πως θα πάρει πρώτα πρόγνωση μετεωρολογικού δελτίου για να είναι σίγουρος ότι δε θα υπάρξει απαγορευτικό.
Αν και, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, κανείς δεν είναι σίγουρος για το πότε και αν θα καταφέρει τελικά να συγκροτηθεί η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου. ΜΑΡ.ΠΛ.
Θα το καταλάβουν;
Πριν από ένα μήνα περίπου, σε σχόλιό μας είχαμε κάνει την πρόταση για κλείσιμο της Μονάδας Ανήλικων Μεταναστών στη Αγιάσο για όλους τους λόγους που χθες επικαλέστηκε στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο διοικητής του Ιδρύματος «Θεομήτωρ», Παναγιώτης Ψυρούκης. Σε μια εποχή που γίνεται αγώνας δρόμου να εξοικονομηθούν πόροι, λειτουργεί η Μονάδα Ανήλικων Μεταναστών στη Λέσβο, με ανηλίκους που μεταφέρονται από τον Έβρο. Αυτό και μόνο αρκεί για να σκεφτεί κανείς ότι είναι περιττή η λειτουργία αυτής της Μονάδας. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο διοικητής τού «Θεομήτωρ» αναγνώρισε πως ήταν προβληματική η λειτουργία της Μονάδας, το προσωπικό είναι απλήρωτο, μαζεύονται οφειλές σε προμηθευτές και οι προγραμματικές συμβάσεις… υπογράφονται όποτε το θυμηθούν στο Υπουργείο Υγείας. Ας ελπίσουμε μόνο η πρόταση του κ. Ψυρούκη να πιάσει τόπο και ν’ αντιληφθούν έστω και τώρα κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Πελ.Γ.
Θέμα συμπεριφοράς
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένας συμπολίτης μας έχασε την αγαπημένη του σύντροφο μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ένας άνθρωπος που ακόμη θρηνεί για την απώλειά του, είναι λογικό να πληγώνεται και να παραπονιέται για τη στάση κάποιων γιατρών και τον τρόπο που φέρθηκαν στον ίδιο και τη σύζυγό του τις ημέρες της νοσηλείας της στο Βοστάνειο. Δεν κατηγορεί κανέναν για ιατρικό λάθος, θεωρεί όμως ότι δυο γιατροί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με τον τρόπο τους δε σεβάστηκαν το μαρτύριο που ζούσαν οι άνθρωποι αυτοί τις τελευταίες ημέρες της ζωής της 65χρονης γυναίκας. Είναι κατανοητό ότι από τη στιγμή που ο ανθρώπινος πόνος είναι μέρος της καθημερινότητας για εκείνους που εργάζονται στο χώρο της υγείας, να τα αντιμετωπίζουν όλα με πιο ψυχρή ματιά. Δε θα πρέπει, όμως, να ξεχνούν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους. Πελ.Γ.