Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε δύο μήνες αναμένεται να δημιουργηθεί δομή στην Αθήνα για μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο
Πάνω από 2.000 αιτούντες άσυλο, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να μετακινήσει στην Αθήνα από τη Λέσβο. Το σχέδιο αποσυμφόρησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο εάν δημιουργηθεί έγκαιρα- υπολογίζεται σε δύο μήνες- νέα δομή στην Κεντρική Ελλάδα. Κατά πάσα πιθανότητα η κίνηση αυτή σχετίζεται και με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στις αρχές Μαΐου και στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξήχθη στη Λέσβο, όταν οι προσφυγικές ροές έδειχναν ότι παίρνουν την ανηφόρα και κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς θα πετύχει ο πληθυσμός του ΚΥΤ Μόριας να πέσει στα 3.000 άτομα, όσα μπορεί να αντέξει η χωρητικότητα τους καταυλισμού.
Το… «κουρδικό»
Προς το παρόν πάντως η «μάχη» διευθέτησης των χώρων στον καταυλισμό είναι καθημερινή και διαρκής. Κι επειδή διαφώνησε η αστυνομία στη δημιουργία χώρου κοντά στο σημείο της σίτισης, επειδή βρίσκεται κοντά στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης), τα σχέδια επαναφοράς των 500 περίπου Κούρδων προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας και βρίσκονται σήμερα διαμοιρασμένοι σε χώρο στη Λάρσο και το ΠΙΚΠΑ, μπαίνουν σε νέα τροχιά. Από την άλλη φανερά ενοχλημένη είναι η διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας για το ότι «η Ύπατη Αρμοστεία μετέφερε με λεωφορεία πρόσφυγες από τη Λάρσο στο Κέντρο της Μόριας για να πάρουν τα χρήματα που παίρνουν κάθε χρόνο και τους επέστρεψε στη Λάρσο, ενώ έπρεπε να τους αφήσει στον καταυλισμό». Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κατζανός φέρεται να πιέζει καθημερινά για το ότι δεν έχει εκκενωθεί ακόμα η άτυπη δομή στη Λάρσο, στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Οργανισμού της Νομαρχίας- μια που το σχέδιο εκκένωσης ήταν έως χτες Τρίτη και αυτό δεν επετεύχθη. Συνάντηση για το «Κουρδικό» αυτό ζήτημα είχαν χτες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Αθήνα ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης με τον υπουργό Δ. Βίτσα. Στον «χάρτη» του καταυλισμού, επίσης, γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κοντέινερ, ώστε ανάμεσα σε ευάλωτες ζώνες να εγκατασταθεί η «κουρδική γειτονιά», που βρίσκεται ακόμα στη Λάρσο και το ΠΙΚΠΑ. Το τελευταίο ειρήσθω εν παρόδω έχει αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι Κούρδοι αιτούντες άσυλο ήρθαν αρχικά με παραίνεση της Αστυνομίας και τώρα αρνούνται να φύγουν δηλώνοντας ότι φοβούνται να παραμείνουν στο ΚΥΤ Μόριας, καθώς μπορεί να ξεσπάσουν νέα επεισόδια εναντίον τους. Και το ΠΙΚΠΑ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς αύριο Παρασκευή κατατίθενται ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της δομής από ξενοδόχους της περιοχής που δηλώνουν αγανακτισμένοι από την όλη εξέλιξη.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία και ας σημειωθεί ότι τα πιο… «ενημερωμένα» βρίσκονται στο γραφείο του Γιάννη Μπαλπακάκη, στο ΚΥΤ Μόριας βρίσκονται 7.259 αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 1.280 βρίσκονται εκτός του καταυλισμού, στον παρακείμενο χώρο στα κτήματα, το «Olive Grove» και 93 εντός του Κέντρου υπό κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ, ενώ 189 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά- Τεπέ βρίσκονται 1209 άτομα. Στις δομές και τους ξενώνες της Ηλιακτίδας 509 και στους ξενώνες ανηλίκων 151, και οι μόνιμοι φιλοξενούμενοι του ΠΙΚΠΑ είναι 87. Η πολύ έντονα άσχημη μυρωδιά των λυμάτων συνεχίζει να είναι αποκρουστική, ακριβώς έξω από το ΚΥΤ Μόριας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρη Βαφέα, στο τέλος Ιουνίου αναμένεται η Επιτροπή του Στρατού να υπογράψει το έργο του βιολογικού με τη ΔΕΥΑΛ.
Ο χάρτης του ΚΥΤ Μόριας. Η διοίκηση και το προσωπικό προσπαθεί να βρει χώρο για μια «γειτονιά» των Κούρδων.
Τι λένε οι Κούρδοι
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους, οι Κούρδοι πρόσφυγες που αρνούνται να αποχωρήσουν από το ΠΙΚΠΑ, καταλήγουν: «Δηλώνουμε ότι αφήσαμε τη Μόρια για να ξεφύγουμε από τη βία που στράφηκε εναντίον μας την Παρασκευή 25 Μαΐου και από φόβο για τη ζωή των παιδιών μας και όχι εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης στην Μόρια. Δηλώνουμε επίσης ότι διαμένουμε προσωρινά στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη της Λέσβου, όπου μπορούν να μας βρουν και να μας ενημερώσουν οι αρχές. Επιδιώξαμε να βρούμε καταφύγιο στην Ελλάδα και είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών μας έξω ή μέσα στην Μόρια. Σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστρέψουμε στη Μόρια θεωρούμε ότι οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ο,τιδήποτε μας συμβεί.
Η Γραμματεία Ισότητας για τις γυναίκες πρόσφυγες
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων διοργανώνει την Παρασκευή 15 Ιουνίου στη Μυτιλήνη, την ημερίδα με θέμα «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους - Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, με την ευγενική υποστήριξη της UNICEF, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.