Πρόκειται για τη ΜΚΟ που κατηγορείται για οργανωμένο δίκτυο διακίνησης μεταναστών

Παραδόθηκε και κρατείται ο επικεφαλής της ERCI

20/09/2018 - 12:54 Ενημερώθηκε 20/09/2018 - 13:00

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προσήλθε χτες το πρωί, με τον δικηγόρο του, Βασίλη Σπύρου ο καταζητούμενος ιδιοκτήτης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI, ο οποίος κατηγορείται -μαζί με 30 άλλα στελέχη της οργάνωσης- για βαριές κακουργηματικές πράξεις σχετιζόμενες με διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας, Πάνος Μωραΐτης κρατείται και την Παρασκευή απολογείται.

Τέσσερα άτομα έχουν ήδη προφυλακιστεί, μεταξύ των οποίων η κολυμβήτρια από τη Συρία Σάρα Μαρντίνι, επειδή μέσω της ΜΚΟ ERCI, όπως κατηγορούνται, συνέστησαν συμμορία από κοινού με άλλους και διευκόλυναν 11 πράξεις μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς τη νότια Λέσβο. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου αναφέρεται σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της. Ωστόσο γίνεται λόγος για δωρεές (donations), χρήματα τα οποία πολύ συχνά συγκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο από τις ΜΚΟ.

Το φθινόπωρο του 2015, σύμφωνα με μαρτυρία του στον Τάσο Τέλλογλου για την «Καθημερινή» ο επιχειρηματίας Πάνος Μωραΐτης παρακολουθούσε από τα ΜΜΕ τις περιπέτειες των ανθρώπων που επιχειρούσαν να φτάσουν από τις ακτές της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, τη θαλάσσια οδό όπου πνίγηκε ο τρίχρονος Αϊλάν - η φωτογραφία του είχε συγκλονίσει τον πλανήτη. «Το γεγονός με συγκίνησε πάρα πολύ», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μωραΐτης, «και τον Νοέμβριο του 2015 πήγα στη Μυτιλήνη και κανόνισα ραντεβού με τον τότε υπολιμενάρχη Νικόλα Γρηγορέλη. Του είπα πώς μπορώ να βοηθήσω και μου σύστησε να φτιάξω μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Μυτιλήνη». Ο κ. Μωραΐτης πριν παραδοθεί σήμερα στις Αρχές επεσήμανε ότι οι Αρχές δεν τον είχαν αναζητήσει στην κατοικία του.

Οι κατηγορίες

Αυτό πάντως που του καταλογίζουν η Αστυνομία και το Λιμενικό στη Μυτιλήνη είναι ότι ενώ γνώριζε μέσω των ανθρώπων του πού θα φτάνουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες, δεν ενημέρωνε τις Αρχές. Στην αστυνομική έκθεση αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι «συμμετείχαν σε ομάδες χωρίς να ενημερώνουν από κοινού με τα άλλα μέλη του ERCI τις διαπιστευμένες Αρχές του Λιμενικού είτε για τον απόπλου λεμβών με μετανάστες και πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές, είτε για την κίνηση αυτών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Η επικοινωνία των μελών της φερόμενης ως συμμορίας γινόταν σε ένα γκρουπ της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα WhatsΑpp. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν ήταν κρυπτογραφημένη στις 15 Δεκεμβρίου 2015, όταν δημιουργήθηκε η ERCI, και τα «μυστικά της πολιτείας» που φέρονται να μοιράζονται τα μέλη της ΜΚΟ και οι φίλοι τους συχνά απευθύνονται σε στελέχη του Λιμενικού. Όπως π.χ. στις 7 Νοεμβρίου 2017, όταν ο υπεύθυνος της οργάνωσης στη Λέσβο (κρατείται ήδη) Ν.Κ. στέλνει το στίγμα μιας βάρκας στο WhatsΑpp στις 7.03 π.μ. για να πάρει την απάντηση ένα τέταρτο αργότερα από τον συνομιλητή του στο Λιμενικό: «Καλημέρα Ν. το έχουμε...». Η ανταλλαγή πληροφοριών, όπως δείχνει ένα άλλο μήνυμα στις 20 Οκτωβρίου του 2017, ήταν τακτική. Ο υπεύθυνος της οργάνωσης γράφει ότι «θα είναι δύσκολο το βράδυ σήμερα απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες που λαμβάνω. Δεν ξέρω αν ισχύουν».

«Ξέρουμε καθόλου περιοχές ή γενικά;», ρωτάει ο άνθρωπος του Λιμενικού. «Γενικά. Ήδη, νομίζω ο Frontex μάζεψε μία (σ.σ.: βάρκα ) στον βορρά και λένε ότι θα ξεκινήσουν τουλάχιστον άλλες τρεις-τέσσερις βάρκες σήμερα». «Ναι, είχαμε βάρκα πάνω όντως. Έγινε Ν. Θα ειδοποιήσω, ευχαριστώ». «Ό,τι έχω», λέει ο επικεφαλής της ERCI στη Μυτιλήνη, «θα ενημερώσω απευθείας το Λιμεναρχείο...».

Οι Αρχές επιμένουν ότι αυτά είναι μόνο κάποια από τα μηνύματα που αντήλλασσαν τα μέλη της ΜΚΟ στο WhatsΑpp. Όμως και αυτά που περιλαμβάνονται στην έκθεση την οποία έχουν συντάξει δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας με βάση τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ που κατασχέθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2018 στο νησί δεν δείχνουν «πού είναι η παραβίαση των μυστικών του κράτους», μία από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΜΚΟ. Για να υποστηρίξουν τη θέση τους αυτή οι Αρχές επικαλούνται ότι τα μέλη της ΜΚΟ μιλούσαν με ασυρμάτους, των οποίων όμως η εξέταση στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε ότι είχαν πρόσβαση μόνο σε ανοιχτές συχνότητες. Οι συνήγοροι όσων έχουν συλληφθεί ή θα αντιμετωπίσουν εντάλματα σύλληψης (η «Κ» μίλησε με τρεις συνηγόρους κατηγορουμένων) πιστεύουν ότι πίσω από τις συλλήψεις βρίσκεται η πανευρωπαϊκή προσπάθεια που είχε εκδηλωθεί πέρυσι στη Ιταλία και στην Ισπανία ώστε να περιοριστεί ο ρόλος των ΜΚΟ ως παράγοντας προσέλκυσης των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών (pull factor). Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στο πόρισμά τους οι δύο αστυνομικοί αναφέρουν πως τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας υπονόμευσαν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Και μία βράβευση

Ο Πάνος Γ. Μωραΐτης, o CEO της Aspida, παρέλαβε την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 κατά την τελετή απονομής των Βραβείων AMVER, το βραβείο Special Contribution Award που διοργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία και η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών το Propeller Club του Πειραιά. Το βραβείο δόθηκε στον κ. Πάνο Μωραΐτη για την πρωτοβουλία του να ιδρύσει το 2015 τη ΜΚΟ Emergency Rescue Centre International (ERCI), 30 μέλη της οποίας κατηγορούνται για οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο.

 

Απάντηση Περιφέρειας στον Βίτσα

Με αφορμή την προειδοποίηση για «λουκέτο»

Με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα ότι «η Μόρια (σ.σ. ο καταυλισμός) δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να εμπίπτει στην ευθύνη της Περιφέρειας», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4075/2012 άρθρο 58 παράγραφος 3: «…ο Περιφερειάρχης, μετά από προηγούμενη αιτιολογημένη γνωμοδότηση-εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ή των κατά περίπτωση αρμόδιων φορέων μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία, πρόσκαιρα ή οριστικά, κάθε επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ή την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή επιτηδεύματος, καθώς και τη χρήση οικείας ή άλλου χώρου που χρησιμοποιείται για διαβίωση αν μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι ως άνω επιχειρήσεις, οικείες και χώροι κλείνουν υποχρεωτικά χωρίς άλλες διατυπώσεις και σφραγίζονται από την αρμόδια αστυνομική αρχή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey