Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αναλυτικά ποιες οργανώσεις, σε ποια σημεία δρουν και το αντικείμενό τους
Μπορεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές, όμως ο αριθμός αυτός δεν επαληθεύεται στο σήμερα. Θυμίζουμε ότι η όλη συζήτηση αναφορικά με τον αριθμό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει απασχολήσει σημαντικά τον δημόσιο διάλογο, όπου γίνεται λόγος για «ανεξέλεγκτη δράση», ωστόσο στους εμπλεκόμενους με το προσφυγικό η κατάσταση είναι σαφής. Και το λέμε αυτό όχι για να ταχθούμε υπέρ ή εναντίον των ΜΚΟ, αλλά γιατί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει εικόνα, την οποία επικαιροποιεί κάθε εβδομάδα σε σχέση με το ποιες ΜΚΟ δρουν, πού δρουν στο νησί και ποιο είναι το αντικείμενό τους. Θυμίζουμε, όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, ότι κάθε εβδομάδα από το 2016 πραγματοποιείται συνάντηση την οποία καλεί η Ύπατη Αρμοστεία και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ΜΚΟ για την οργάνωση όλων των δράσεων και την ενημέρωση σχετικά με αφίξεις κ.ά.
Στον χάρτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής Διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας στο σχετικό δημοσίευμα για το ΚΥΤ Μόριας, όπου προχωρήσαμε σε εκ νέου αυτοψία στο χώρο, μας είχε επισημάνει ότι 17 ΜΚΟ δρουν εντός του ΚΥΤ και 53 σε όλη τη Λέσβο. Από τους σχετικούς πίνακες που μας παραχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) και με τις ενδείξεις μπορεί να διαπιστώσει κανείς το αντικείμενο (Υγεία, στέγαση, τροφή, μεταφορά κ.ά) κάθε ΜΚΟ, αλλά και δομής (Νοσοκομείο, ΠΕΔΥ) ανά σημείο. Έτσι στο κέντρο της Μυτιλήνης λειτουργούν 10 φορείς προστασίας, ανάμεσα σε αυτούς η αστυνομία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (νομική ΜΚΟ GCR), πέντε Υγείας, ανάμεσά τους Νοσοκομείο, ΠΕΔΥ και οι γιατροί της Ηλιακτίδας κλπ. Με την ίδια προσέγγιση μπορεί κανείς να διαβάσει τις ΜΚΟ που δρουν στο ΠΙΚΠΑ, στις βόρειες και νότιες ακτές της Λέσβου, στη Σκάλα Συκαμιάς, στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά- Τεπέ, όπου φαίνεται η συμβολή του Δήμου. Στο Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, πέραν των ΜΚΟ αναγράφεται η συνδρομή των υπουργείων και των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών (Europol, EASO, Frontex), αλλά και αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στοιχεία αφίξεων
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει εβδομαδιαίως στοιχεία των αφίξεων. Για παράδειγμα την εβδομάδα 7 έως 13 Μαΐου, 280 άτομα έφθασαν στη Λέσβο, όπου σημειώθηκε μείωση σε σχέση με τις 750 αφίξεις της περασμένης από αυτήν εβδομάδας, αλλά και αύξηση από τις 155 αφίξεις του περασμένου έτους κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι τις 13 Μαΐου 985 αιτούντες άσυλο έχουν έρθει στη Λέσβο από την αρχή του τρέχοντος μήνα. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις την εβδομάδα 7 - 13 ήταν 40, σε σύγκριση με τις 107 της προηγούμενης εβδομάδας.
Επικαλούμενη στοιχεία και εκθέσεις αναχωρήσεων και αφίξεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής η Ύπατη εκτιμά ότι περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατοικούν στη Λέσβο. Ενώ σύμφωνα με το Συντονιστικό καταγραφής του υπουργείου στις 18 Μαΐου εκτιμούνταν ότι 9.440 βρίσκονται στη Λέσβο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια περίοδο 7 - 13/5, 322 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τη Λέσβο προς την ηπειρωτική χώρα. Από αυτούς, το 75% μεταφέρθηκε -με την υποστήριξη της Ύπατης- σε κρατικούς χώρους και σε καταλύματά της στην ηπειρωτική χώρα.
Η πλειοψηφία του πληθυσμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Λέσβο προέρχεται από τη Συρία (33%), το Αφγανιστάν (21%) και το Ιράκ (19%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού, τα παιδιά το 32% εκ των οποίων σχεδόν 7 στους 10 είναι νεότεροι από 12 ετών, δηλαδή μικρά παιδιά. Περίπου το 15% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από Αφγανιστάν και Συρία. Περίπου το 43% είναι άνδρες μεταξύ 18 και 39 ετών.