Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα καινοτόμο εγχείρημα ανοίγει σήμερα στην Κομνηνάκη
Σήμερα, Τετάρτη επί της Κομνηνάκη ανοίγει τις πόρτες του ένα διαφορετικό εστιατόριο με γεύσεις της Μεσογείου και της Ανατολής. Λέγεται «ΝΑΝ» που σημαίνει ψωμί σε πολλές γλώσσες (ινδικά, πακιστανικά, φαρσί, κ.ά). Την εταιρεία που είναι Αστική μη κερδοσκοπική έχουν ιδρύσει τέσσερις Ελληνίδες που ασχολούνται για χρόνια με το προσφυγικό στη Λέσβο. Ήδη έχουν προσληφθεί δύο πρόσφυγες για το μαγειρείο που μαθαίνουν τεχνικές ασφάλειας και υγιεινής από Έλληνες μάγειρες.
Δύο έλληνες μάγειρες εκπαιδευτές μαθαίνουν στους νεοπροσλαμβανόμενους πρόσφυγες τα μυστικά της κουζίνας
Το Ναν είναι ένα κοινωνικό εστιατόριο -καφέ στη Μυτιλήνη που ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με στόχο να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στις ανάγκες πρόσβασης στην εργασία τόσο των προσφύγων, όσο και των ντόπιων. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τις δωρεές από οργανώσεις και ιδιώτες ή τη βοήθεια εθελοντών. Καμιά χρηματοδότηση δεν προήλθε από κυβερνητικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.
«Στο Ναν στοχεύουμε να προσφέρουμε διαφορετική κουζίνα επηρεασμένη από γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής. Εδώ μπορούν να συναντηθούν διαφορετικοί πολιτισμοί, να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν. Εδώ μοιραζόμαστε το χώρο, την ατμόσφαιρα και το φαγητό. Μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Στόχος μας είναι το φαγητό να γίνει το μέσο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και να βοηθήσει στην ένταξή τους, ένα πολύ σοβαρό και συχνά αμφιλεγόμενο θέμα» εξηγεί στο «Ε» μία από τις τέσσερις γυναίκες, η Λένα Αλτίνογλου.
Μια κούρδισσα ανοίγει φύλλο!
«Εργαστήρι μαγειρέματος»
Μάλιστα επισημαίνει ότι αυτή η διαφορετική κουζίνα ήταν μία σκέψη χρόνων που «εμποδίστηκε» με την ένταση του προσφυγικού. «Θέλουμε να προωθήσουμε την κοινωνική και συνεργατική οικονομία, καθώς και να δώσουμε τη δυνατότητα εκπαίδευσης των προσφύγων, μέσω του Εργαστηρίου τεχνικής μαγειρέματος, ώστε στη νέα χώρα που θα φιλοξενηθούν να έχουν γνώσεις, αλλά και προϋπηρεσία,» προσθέτει. Παράλληλα τονίζει: «Εδώ και χρόνια μέσα από την εμπλοκή μας με το προσφυγικό έχουμε καταλάβει ότι καλύτερα συνομιλείς και μαθαίνεις τον άλλον μέσα από το φαγητό που αποτελεί ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, εθίμων, αλλά και συνταγών. Αυτό θέλουμε να προωθήσουμε και με το ΝΑΝ»
Εξάλλου, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κατάσταση στη Λέσβο έχει αλλάξει και απαιτείται, για τους συντελεστές του εγχειρήματος μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός πληθυσμού προσφύγων που είναι παγιδευμένος στο νησί και ψάχνει τρόπους για να οραματιστεί ένα μέλλον. «Μόνη διέξοδος είναι η δυνατότητα εκπαίδευσης, ένταξης και πρόσβασης στην εργασία μέσα από τη συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία και την ένταξή τους σ’ αυτήν. Όλες μας οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν και πρόσφυγες και ντόπιους» προσθέτουν.
Εκτός από ντόπια υλικά, αρκετά αντικείμενα είναι ανακυκλώσιμα. Τα τραπέζια έχουν δημιουργηθεί από παλέτες, από την ομάδα ξυλουργών του ΠΙΚΠΑ.
Φιλικό προς το περιβάλλον
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να αναπτύξουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Να προωθήσουν τις αξίες και τις ιδέες της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της μη σπατάλης τροφίμων. Το φαγητό που τυχόν περισσεύει θα δίνεται σε δομές και κοινωνικές κουζίνες για άπορους και πρόσφυγες. «Τα τραπέζια μας τα έφτιαξαν πρόσφυγες από παλέτες και τα έπιπλα μας είναι μεταχειρισμένα, τα τασάκια μας από αλουμινένια κουτάκια κ.α. Στο ΝΑΝ περιορίζουμε τη χρήση πλαστικού και δεν θα χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων», εξηγούν.
Τέλος, προτεραιότητα του ΝΑΝ είναι η υποστήριξη της τοπικής και της αλληλέγγυας οικονομίας. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και παραγωγούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που προωθούν το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο» εξηγεί η κ. Αλτίνογλου σημειώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία με τυροκομεία του Μανταμάδου.