Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Απόβαση» πάνω από 500 προσφύγων-μεταναστών συγχρόνως με 13 βάρκες στη Σκάλα Σκαμιάς
Μέρες της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης -όπως το καλοκαίρι του 2015- ξαναζεί η Σκάλα Σκαμνιάς, όταν 13 βάρκες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της από την απέναντι τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ. Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μη μπορώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία συγκέντρωσης τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.
Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «Stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια την επομένη μέρα, προκειμένου να καταγραφούν. Στη Μόρια που ήδη …φιλοξενεί πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, καθιστώντας την κατάσταση εκρηκτική, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ.
Δοκιμάζεται η κυβερνητική «αντίδραση»
Είναι πλέον φανερό ότι οι αυξητικές ροές από απέναντι τον τελευταίο καιρό δεν είναι τυχαίες και πάντως δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι σχετίζονται με την συνεχιζόμενη πίεση που ασκεί η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. και της Ελλάδας, μέσω του προσφυγικού. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και οι ροές από απέναντι δεν σταματήσουν, ή δεν περιοριστούν σε μικρούς αριθμούς, τότε αυτό που υποστηρίζουν οι Λιμενικοί της Λέσβου ότι η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ο κίνδυνος …επιστροφής στο 2015 δεν θα είναι μακριά. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες οφείλουν να δράσουν άμεσα πριν ανάψει …φωτιά, γιατί η σημερινή εικόνα που βλέπουμε στη Λέσβο έρχεται να «συγκρουστεί» στα ίσια με τα όσα δήλωνε ότι θα κάνει η νέα κυβέρνηση στα πλαίσια αντιμετώπισης και διαχείρισης του μεταναστευτικού. Με 13 βάρκες την ίδια ώρα να βγαίνουν στη Σκάλα Σκαμνιάς δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, και με 10.000 στη Μόρια δεν μπορούμε επίσης να ισχυριζόμαστε ότι θα έχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, ενώ και οι κοινωνικές διαστάσεις από το όλο κλίμα …τορπιλίζει την επάνοδο σε μια ανεκτή κατάσταση και σε μια κανονικότητα που είναι το ζητούμενο μετά από τέσσερα χρόνια!