Έκκληση από 20 οργανώσεις στον πρωθυπουργό να παρέμβει για τους εγκλωβισμένους στα νησιά

Πρόσφυγες σε σκηνές, ενώ ο χειμώνας είναι εδώ!

28/11/2017 - 17:48

Η Ελληνική Κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Κρατών Μελών της ΕΕ, οφείλει να αναλάβει δράση άμεσα ώστε να τεθεί ένα τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού», δήλωσαν 20 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η εν λόγω πολιτική εξαναγκάζει τους αιτούντες άσυλο που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά να παραμένουν σε συνωστισμένες, μη ασφαλείς εγκαταστάσεις, γεγονός που εγείρει επείγουσες ανησυχίες με τον χειμώνα προ των πυλών. Η περίπτωση της Μόριας είναι η πιο χαρακτηριστική και προκαλεί δυσμενέστατα σχόλια από διεθνή μέσα ενημέρωσης κύρους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνέπειες μιας τέτοιας εικόνας.

Οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά συνέχισαν να επιδεινώνονται στο διάστημα αφότου 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες και περισσότερες διαθέσιμες υπηρεσίες.

«Εξακολουθεί να τίθεται θέμα ζωής και θανάτου», επεσήμανε η Jana Frey, διευθύντρια του International Rescue Committee στην Ελλάδα.

 

Θα χαθούν ζωές

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα νησιά -χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε συνωστισμένες και ανεπαρκείς, σε σημείο απελπισίας, εγκαταστάσεις. Δίνουμε μάχη με το χρόνο. Θα χαθούν -ξανά- ζωές αυτό το χειμώνα, αν δεν επιτραπεί στους ανθρώπους να μετακινηθούν, εκουσίως και με οργανωμένο τρόπο προς την ενδοχώρα».

Μέλη της ομάδας αιτήθηκαν πρόσφατα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν για τις πλέον επείγουσες ανάγκες στα νησιά και να παράσχουν συστάσεις για την αντιμετώπιση της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης. Ωστόσο, το αίτημά τους παραμένει αναπάντητο. Και το γεγονός αυτό εξακολουθεί να εκπλήσσει όσους θα περίμεναν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, που μάλιστα διεκδίκησε τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια άλλη αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού χωρίς μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων από τον υπερπληθυσμό που στενάζει στα νησιά, δεν είναι διαχειρίσιμη και επομένως οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αποκλείονται.

Τον τελευταίο μήνα πάντως, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μετέφερε 2.000 ανθρώπους από τη Σάμο και τη Λέσβο προς την ηπειρωτική χώρα εν είδει εκτάκτου μέτρου αποσυμφόρησης.

Όμως όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εν λόγω πρωτοβουλία τον περασμένο Οκτώβριο, τα νησιά αυτά είχαν ξεπεράσει κατά 5.000 άτομα τη χωρητικότητά τους. Ήταν προφανές, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο -αν και χρήσιμο- δεν θα επαρκούσε, αν δεν είχε συνέχεια προκειμένου ο αριθμός που θα παρέμεινε στα νησιά να πλησίαζε εκείνον που μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν οι υφιστάμενες δομές των νησιών και κυρίως της Λέσβου που δέχεται και τις μεγαλύτερες ροές.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τον εγκλωβισμό ανθρώπων σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στα νησιά, για άλλον έναν χειμώνα», επεσήμανε η Eva Cosse, ερευνήτρια για την Ελλάδα στη Human Rights Watch.

Έως τις 20 Νοεμβρίου 2017, τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο φιλοξενούσαν 7.000 άτομα πάνω από τη χωρητικότητά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία 10.925 άτομα διαμένουν σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα μόλις 3.924 ατόμων και αυτά τα νούμερα δείχνουν και την ανάγκη άμεσης λύσης με πρώτο και αποτελεσματικό μέτρο τη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα.

 

Σε καλοκαιρινά αντίσκηνα

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες μόνες, γυναίκες - αρχηγοί οικογενείας, και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, αναγκάζονται να ζουν σε καλοκαιρινά αντίσκηνα, ουσιαστικά να κοιμούνται στο χώμα, υπό επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, οι οποίες όσο προχωρά ο χειμώνας θα χειροτερεύουν!

Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μοιράζονται το αντίσκηνό τους με ξένους άνδρες, διακινδυνεύοντας την ασφάλειά τους και τη στοιχειώδη ανάγκη για προσωπικό χώρο. Αυτός θα είναι ο δεύτερος χειμώνας από την έναρξη εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας τον οποίο οι αιτούντες άσυλο θα υποχρεωθούν να περάσουν μέσα σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις στα νησιά.

 

 Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

«Η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας καταδικάζει πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν ακόμα χειμώνα εξαθλίωσης στα ελληνικά νησιά. Αντί να προσπαθούν να τηρήσουν τη Συμφωνία με κάθε κόστος, οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα οφείλουν επειγόντως να συνεργαστούν με στόχο τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από τα νησιά», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της σημερινής κυβέρνησης που διαπιστώνει την κρισιμότητα της κατάστασης και το επείγον της μετακίνησης από τα νησιά.

Οι οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά θέτοντας τέλος στην πολιτική περιορισμού, μεταφέροντας άμεσα ανθρώπους σε βελτιωμένες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα, και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να διανυκτερεύσει σε αντίσκηνο.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey