
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Υλοποίησε την προειδοποίησή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη «βόμβα» στο μεταναστευτικό
«Φωτιά» στις σχέσεις της με την ΕΕ και την Ελλάδα βάζει η Τουρκία, ανακοινώνοντας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Μ. Τσαβούσογλου, ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών.
Μόλις, δηλαδή, δυο εικοσιτετράωρα μετά την ευθεία προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της προς την ΕΕ, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το SigmaLive, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα αναστέλει τη συμφωνία επανεισδοχής που είχε συνυπογράψει με την ΕΕ.
Οι μετανάστες ως μοχλός πίεσης
Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης και διαπραγματευτικό «χαρτί», ουσιαστικά δηλώνει ότι παύει να δέχεται πίσω όσους περνούν παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ και δεν τυχαίνουν χορήγησης ασύλου. Στη συμφωνία επανεισδοχής προβλέπεται επίσης ότι η Τουρκία είναι αρμόδια για την επαναπροώθηση των μεταναστών - προσφύγων στις χώρες απ’ όπου προήλθαν. Η εξέλιξη αυτή πλήττει άμεσα την Ελλάδα και δη τα νησιά υποδοχής, όπως η Λέσβος και «ακυρώνει» κατά κάποιο τρόπο ένα από τα βασικά μέτρα που υποτίθεται ότι θα δρομολογούσε η νέα κυβέρνηση και εξήγγειλε και ο Κ. Μητσοτάκης από την Σάμο, ότι η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς την Τουρκία και όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα προς την ενδοχώρα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι όσοι δεν δικαιούνται ασύλου να επανοπροωθούνται στην Τουρκία, όπως προέβλεπε η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, κάτι που όπως γνωρίζουμε συνέβη σε πολύ μικρούς αριθμούς στην αρχή και στη συνέχεια ...πάγωσε. Όμως η νέα κυβέρνηση στήριξε πολλά σε αυτό το ενδεχόμενο των επαναπροωθήσεων, μόνο που αυτό προυποθέτει να μη προκύψουν εμπόδια από την Τουρκία. Το γεγονός αυτό το σχολιάσαμε από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας ότι η συγκυρία δεν ευννοεί μια τέτοια προοπτική λόγω των εντάσεων με την Τουρκία και φυσικά των κυρώσεων της Ε.Ε. και η σημερινή δήλωση Τσαβούσογλου ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους μας. Η εξέλιξη δεν είναι καθόλου καλή γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο στο σκέλος των επαναπροωθήσεων, αλλά θα υλοποιήσει και την απειλή της, ότι θα «ανοίξει» τα σύνορα της για την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά με ότι σημαίνει αυτό!
«Συνδέει» επανεισδοχή με βίζα
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το SigmaLive, δήλωσε σχετικά το TGRT ότι «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες) θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».
Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα απαντά στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω της παράνομης δραστηριότητας που αναπτύσσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, όμως, η Τουρκία εγκαλεί την ΕΕ για μη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του 2016, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των 6 δισ. ευρώ, όσο και στο κομμάτι της άρσης της ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες.Και ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η επανεισδοχή θα τηρηθεί ξανά μόνο αν η Ε.Ε. δεχθεί την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ζητά εδώ και χρόνια.
Τι απαντά η ΕΕ
Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει.
«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτό κατά την χθεσινή ενημέρωση.
«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.
Παρά το γεγονός ότι το θέµα του «παγώµατος» στις διαπραγµατεύσεις για τη βίζα ακούστηκε ως µία από τις κυρώσεις που θα επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, τελικά η Κοµισιόν αποφάσισε να µην το εντάξει στο πρώτο «πακέτο» των µέτρων. Και αυτό γιατί έχει συνδεθεί µε τη συµφωνία για το Μεταναστευτικό, που οι Βρυξέλλες επιθυµούν πάση θυσία να διατηρηθεί ως έχει. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά µε το κατά πόσο η Τουρκία θα εξακολουθεί να την τηρεί. Ηδη, οι αυξηµένες ροές προσφύγων και µεταναστών στα ελληνικά νησιά και στον Εβρο, αλλά κυρίως στην Κύπρο, «κρούουν» το πρώτο καµπανάκι για την ΕΕ.