Εκκλήσεις από ακόμα 19 ΜΚΟ για την κατάντια του ΚΥΤ Μόριας

«Η εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά»

15/09/2018 - 15:30 Ενημερώθηκε 15/09/2018 - 15:41

Τις τρεις τελευταίες μέρες «έχουμε δει περισσότερα από 300 άρρωστα παιδιά στην κλινική μας στη Μόρια. Στον καταυλισμό στοιβάζονται 9.000 άνθρωποι, πολλοί με εύθραυστη υγεία. Η πολιτική της ΕΕ έχει αποτύχει. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποσυμφορήσουν τα νησιά άμεσα». Με αυτό το λιτό αλλά πολύ ουσιαστικό μήνυμα ο Απόστολος Βεϊζης, υπεύθυνος των προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» κάνει έκκληση για να δοθεί βάση στην… κατάντια του Κέντρου της Μόριας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, και ειδικά στη Λέσβο 19 Οργανώσεις ζητούν εκ νέου από τις Αρχές να προχωρήσουν επιτέλους προς βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

«Σεξουαλική βία»

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους «περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του». Ακόμη, όσον αφορά την Μόρια υποστηρίζουν ότι «η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή». Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι τραγικές ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς και οι διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας».

Επιπλέον οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κάνουν το έργο τους. Τίποτα δεν δικαιολογεί σήμερα τις ντροπιαστικές συνθήκες στις οποίες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αρχές για την δημιουργία χιλιάδων επιπλέον θέσεων ασφαλούς διαμονής στην ενδοχώρα και την μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: ActionAid, ASB, Γιατροί του Κόσμου, CEA[R], Danish Refugee Council, Διοτίμα- Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, HIAS, International Rescue Committee, Caritas Hellas, JRS, Legal Centre Lesbos, Oxfam, PRAKSIS, SolidarityNow, Terre des hommes.

 

Μαρτυρία εθελοντή στη βρετανική Guardian

Επανέρχονται οι «απόπειρες αυτοκτονίας» παιδιών

«Ένα 10χρονο παιδί προσπάθησε να αυτοκτονήσει στη Μόρια, αλλά το πιο σοκαριστικό δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», τονίζει σε άρθρο του ο Guardian επαναφέροντας το θέμα της απόπειρας αυτοκτονίας μικρών παιδιών που η διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας έχει διαψεύσει.

Ο Sebastian Leape, σύμβουλος στο γραφείο του Gordon και της Sarah Brown, ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι του ως εθελοντής στο ΚΥΤ Μόριας και υπογράφει το άρθρο, μιλά για τις τραγικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόρια αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης και ικανότητας.

Η Μόρια δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζει ο Guardian: «Στοιβαγμένοι σε βαθμό απελπισίας χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εγκατασταθούν σε σκηνές που δεν υπάρχουν ή σε γεωργικές εκτάσεις, όπου δεν έχει εγκατασταθεί φωτισμός, ενώ μέχρι 190 πρόσφυγες μοιράζονται μία τουαλέτα».

Και προσθέτει ότι πέρσι, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, προειδοποιούσε ότι η εγκατάσταση άρχισε να μοιάζει με «στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν καλύτερα, αλλά ισχυρίζονται ότι η έλλειψη χρημάτων κρατά «τα χέρια τους δεμένα». Προσθέτει, επίσης ότι από τον Ιούλιο, το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια είχε ξεμείνει από σκηνές και υπνόσακους.

«Πού πήγαν τα χρήματα»

Εκτός από τη διαρροή λυμάτων, το άρθρο θέτει το ζήτημα της χρηματοδότησης: «Η ΕΕ έχει διαθέσει, από το 2015, περισσότερα από 1,6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, με επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικές κυβερνήσεις και ιδιωτικούς χορηγούς. Μόνο η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 2017 έφτασε τα 7.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που ζει στην Ελλάδα για στέγη και φαγητό. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πού έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα;

Σημειώνει ότι από τα 561 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόνο 153 εκατ. ευρώ. Το 70% της χρηματοδότησης δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά, τη στιγμή που η επιτροπή της ΕΕ δεν έχει λάβει καμία αναφορά για κακή διαχείριση κεφαλαίων. Αυτό αναφέρει ότι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αναφερθεί όλες οι δαπάνες, αλλά φημολογείται ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον στρατηγικό προγραμματισμό που απαιτείται για την αποδέσμευση κεφαλαίων.

Τα στοιχεία της UNHCR δείχνουν ότι το 41% των αφίξεων το 2018 ήταν από τη Συρία, το 20% από το Αφγανιστάν, το 15% από το Ιράκ, το 6% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το 18% από άλλες χώρες.

Αυτό που λείπει είναι η ικανότητα και η πολιτική βούληση να συμβεί αυτό, τονίζει ο Guardian. Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δείχνει τόσο μικρή σημασία για την τεράστια επένδυσή της στην Ελλάδα και να στραφεί προς τη βελτίωση της κατάστασης. «Για να επιτευχθεί το παραπάνω οι Έλληνες πρέπει να είναι ταπεινοί. Πρέπει να αναγνωρίσουν -και να διορθώσουν- τις ελλείψεις διαχείρισής τους και να είναι πολύ πιο ανοιχτοί στην εξωτερική βοήθεια. Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να την παράσχουν».

Παρεμβάσεις Βαρβιτσιώτη για το προσφυγικό
Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ενώ εικόνες ντροπής από τη Μόρια κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο Πρωθυπουργός παραλλήλισε το κέντρο υποδοχής με «πολυτελές ξενοδοχείο» που ατυχώς έχει μικρή χωρητικότητα. Δεν υπάρχει όριο στον κυνισμό και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και της Kυβερνησής του». Αυτό, δε, πρόσθεσε, το είπε ενώ εικόνες ντροπής μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό κάνουν τον γύρο του κόσμου στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό και εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας.
Για τα οικονομικά
Παραθέτοντας τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα 1,6 δις ευρώ που έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι έχουν εκταμιευθεί μόνον 153 εκ. από τα 561 εκ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, με το 70% αυτών των κονδυλίων να έχει δαπανηθεί άσκοπα. «Χρήματα που αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά, τότε η Μόρια θα πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δεν θα ήταν χώρος αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών. Για ακόμη μία φορά, όμως, επιβεβαιώνεται ένα και μόνο πράγμα: Ότι, παρά τη δήθεν ευαισθησία τους, καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους να ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης, διαχειρίστηκαν ως λάφυρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και διέσυραν τη χώρα διεθνώς».
Επίσης σε συνέντευξή του στο liberal, o κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σε ερώτησή του που αφορούσε τη διαχείριση των κονδυλίων: «Αυτό που επικρατεί είναι μια απόλυτη αδιαφάνεια σε σχέση με τα έκτακτα κονδύλια που έχουν τεθεί στη διάθεση της χώρας μας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος». Επίσης κατέληξε: «Για πολλοστή φορά, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσας, δεν προσέρχεται στην Βουλή, προκειμένου να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και, κυρίως, τους πολίτες για τους χειρισμούς του. Είναι σαφές ότι ακολουθεί πιστά τα βήματα των προκατόχων του. Είναι, επίσης, σαφές ότι το κρυφτό και η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών δεν είναι προσωπική, αλλά πολιτική επιλογή του ίδιου και της Κυβέρνησης του. Να είναι σίγουρος, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να ασκεί με αμείωτο ρυθμό κοινοβουλευτικό έλεγχο και στα ζητήματα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey