Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κλείνει «Λάρσο» και «Κάβα Σάντο» η Περιφέρεια που προχώρησε σε ελέγχους των άτυπων δομών
Την απαγόρευση λειτουργίας δύο άτυπων δομών για αιτούντες άσυλο αποφάσισε και ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, «δεδομένης της διαπίστωσης ακαταλληλότητας των συγκεκριμένων χώρων και επικινδυνότητάς τους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και με σκοπό την προστασία σημαντικών δημόσιων αγαθών». Η μία άτυπη δομή είναι στη Λάρσο, στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Οργανισμού της πρώην Νομαρχίας, όπου από τα τέλη Μαΐου έχουν εγκατασταθεί Κούρδοι πρόσφυγες, μετά τις επιθέσεις σε βάρος τους από Άραβες στο Κέντρο της Μόριας και η δεύτερη είναι μια πρώην αποθήκη, λίγα μέτρα μακριά από τον καταυλισμό της Μόριας, όπου καταγγέλλεται ότι γίνονταν διανομή φαγητού. Υπήρξε άλλωστε και σχετική καταγγελία του συλλόγου Μόριας - Παναγιούδας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εν λόγω δραστηριότητα.
15 μέρες προθεσμία
Στη Λάρσο, από τους 600 αρχικά που διέμεναν, μετά τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα αυτών που δεν είχαν γεωγραφικό περιορισμό και εκείνων που επέστρεψαν στο ΚΥΤ Μόριας, έχουν μείνει 225 αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια απαγορεύει την άσκηση δραστηριότητας της Kadri Neda Amer (είτε αυτή ενεργεί ατομικά και για δικό της λογαριασμό, είτε ενεργεί για λογαριασμό της οργάνωσης «Humans 4 Humanity» της οποίας τυγχάνει ιδρύτρια, κατά δήλωσή της) σε χώρο (αποθήκη) μισθωμένο, «κατά δήλωσή της από την ίδια, ιδιοκτησίας Χαράλαμπου Αχλάτη, που βρίσκεται στο 11ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (πρώην κτίριο Ν.Α.Ο.Λ) και χρησιμοποιείται για την διαβίωση μεταναστών - προσφύγων, καθώς και τη χρήση του χώρου αυτού, καθώς θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον».
Επίσης η Περιφέρεια απαγορεύει τη δραστηριότητα της μη κερδοσκοπικής «Συμπαράσταση Λέσβου ΑΜΚΕ» σε χώρο (λεωφορείο και παρακείμενος στεγασμένος χώρος όπως αναφέρεται στο σχετικό 18) εντός ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Μουτζούρη στο 2ο χλμ. Παναγιούδας - Καλλονής (ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ) στον οποίο παρασκευάζονται, συντηρούνται και διατίθενται γεύματα σε πρόσφυγες - μετανάστες, από την ως άνω αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, μέχρι της συμμόρφωσής της με την ανωτέρω σχετική νομοθεσία.
Και τις δύο αποφάσεις, «οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να τις προσβάλει για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευσή της», ενώ η απόφαση εστάλη και στην Αστυνομία.
Ας σημειωθεί ότι στη δομή των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, όπου είχαν μεταφερθεί 500 Κούρδοι μετά τις συμπλοκές, έχουν μείνει 18, τους οποίους αντέχει η δομή, την οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου». Εξάλλου το ΠΙΚΠΑ είναι αντιμέτωπο με τα ασφαλιστικά μέτρα που απειλούν οι ξενοδόχοι της περιοχής του αεροδρομίου, υπόθεση η οποία εκδικάζεται στις 6 Ιουλίου.
33 αφίξεις χτες
Νέες 33 αφίξεις μέτρησε χτες το ΚΥΤ Μόριας που φιλοξενεί 7.215 αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων της Λάρσου). Από αυτούς οι 1.280 βρίσκονται εκτός του καταυλισμού, στον παρακείμενο χώρο στα κτήματα, το «Olive Grove» και 93 εντός του Κέντρου υπό κράτηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ, ενώ 189 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά - Τεπέ βρίσκονται 1.209 άτομα. Στις δομές και τους ξενώνες της «Ηλιακτίδας» 509 και στους ξενώνες ανηλίκων 151, και οι μόνιμοι φιλοξενούμενοι του ΠΙΚΠΑ είναι 87.
Στη Λάρσο, από τους 600 Κούρδους αιτούντες άσυλο που αρχικά μετέβησαν, μετά τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα αυτών που δεν είχαν γεωγραφικό περιορισμό και εκείνων που επέστρεψαν στο ΚΥΤ Μόριας, έχουν μείνει 225 αιτούντες άσυλο.
Εδώ και 10 ημέρες έχει σταματήσει τη δραστηριότητά της η οργάνωση που χρησιμοποιούσε το χώρο των εγκαταστάσεων της «Κάβα Σάντο», η οποία διένεμε φαγητό, ενώ παλιότερα έκανε διανομή ρούχων. Θυμίζουμε ότι και οι κάτοικοι της Μόριας είχαν διαμαρτυρηθεί πρόσφατα αμφιβάλλοντας για τη νομιμότητα της λειτουργίας της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Υγειονομικό είχε κλείσει ξανά τη δομή πριν από ενάμιση χρόνο περίπου.
Στη Λάρσο, από τους 600 Κούρδους αιτούντες άσυλο που αρχικά μετέβησαν, μετά τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα αυτών που δεν είχαν γεωγραφικό περιορισμό και εκείνων που επέστρεψαν στο ΚΥΤ Μόριας, έχουν μείνει 225 αιτούντες άσυλο.