Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εποικοδομητικός διάλογος Βίτσα- Αθανασίου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το προσφυγικό
Αν και σε άδεια έδρανα, χτες το πρωί ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου ανέπτυξε εποικοδομητικό διάλογο με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου ο πρώτος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, παραθέτοντας στοιχεία και ο δεύτερος επέμεινε στην εξαγγελία- υπόσχεση αποσυμπίεσης από το Φθινόπωρο, όπου σύμφωνα με αυτήν στο Κέντρο της Μόριας θα παραμένουν μόνο 3,5 χιλιάδες αιτούντες άσυλο (δηλαδή λιγότερο από τους σημερινούς μισούς).
Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε, ότι πάνω από 11.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν στη Λέσβο και ότι οι 9.800 είναι καταγεγραμμένοι, «αριθμός εξωπραγματικός», καθώς όπως τόνισε, πρόκειται για τα 2/7 του πληθυσμού της πόλης της Μυτιλήνης. Αναρωτήθηκε στο πλαίσιο αυτό, πότε αναμένεται να μετακινηθούν οι 1500, όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής Διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, για την ενδοχώρα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην Πάτρα έχει γίνει κάποια σχετική αποσυμφόρηση και αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβη το ίδιο και στη Λέσβο.
Από την άλλη επανέφερε τα περί ανεξέλεγκτης δράσης των ΜΚΟ, καθώς και ότι βρίσκοντα 250 άτομα στη Λάρσο, 325 στο ΠΙΚΠΑ, καθώς και το ότι απομακρύνθηκαν από τη Σκάλα Συκαμιάς. Ο κ. Αθανασίου διαπιστώνει ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων σε ό,τι αφορά των έλεγχο των ΜΚΟ οι οποίες κατά τη γνώμη του λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Εν τούτοις εντοπίζει βελτίωση στην ταχύτητα απόδοσης ασύλου σε πρώτο βαθμό και πρόβλημα στη δευτεροβάθμια διαδικασία. Επεσήμανε δε ότι οι ντόπιοι αγωνιούν σε σχέση με τον τουρισμό, ότι έχουν ματαιωθεί πτήσεις τσάρτερ και ότι δεν έχει έρθει κανένα κρουαζιερόπλοιο, υπογραμμίζοντας ότι οι Λέσβιοι νιώθουν ανασφάλεια. Ρώτησε επίσης για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το εθνικό σχέδιο δράσης που προτείνει η ΝΔ, εφόσον πλέον κατά τη γνώμη του το ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημεία της απάντησης Βίτσα
Ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι ήρθε για πρώτη φορά στη Λέσβο ως υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής το δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου και ότι μίλησε με όλους τους εκπροσώπους. Στις αρχές του περασμένου Μάη στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης που έγινε στη Μυτιλήνη εξήγγειλε το σχέδιο αποσυμπίεσης του νησιού. Υπενθύμισε ότι είχε δηλώσει ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, ωστόσο εκτιμά ότι θα πέσουν στους 3,5 χιλιάδες οι φιλοξενούμενοι στο ΚΥΤ Μόριας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι προχωρά η δημιουργία δομής στην ηπειρωτική Ελλάδα, που πρόκξειται να τους απορροφήσει. Ακόμα τόνισε ότι έχουν προσληφθεί 209 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι και έπονται ακόμα 200 προσλήψεις.
Προχωρώντας σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων επεσήμανε ότι μέσα ένα μήνα από τις εξαγγελίες του αυξήθηκαν κατά 50% οι επιδόσεις αποφάσεων ασύλου Α’ βαθμού. Πρόσθεσε ότι κινητές ομάδες εργασίας λειτουργούν για την παροχή ασύλου, ότι αυξήθηκαν οι επιτροπές προσφυγών από 12 σε 20, καθώς και ότι 4 εξ αυτών βρίσκονται στη Λέσβο. Τόνισε ότι ξεπεράστηκαν τα απαράδεκτα γραφειοκρατικά εμπόδια και ότι υπογράφηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια, το οποίο είναι κύριο έργο με τέσσερα υποέργα για όλη την περιοχή. Αναφέρθηκε δε και στις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας, που υπογράφηκαν στο Διαύγεια και που ήδη πρώτα έγραψε το «Ε».
Χάνουν τη σειρά τους , όχι το αίτημα
Επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης και ότι είναι αναγκαίος ο καταμερισμός των βαρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανασκεύασε επίσης το «ψεύδος» που διέρρευσε ότι θα αφαιρεθεί η δυνατότητα αιτήματος ασύλου από τους Κούρδους που εγκατέλειψαν τη Μόρια. Εξήγησε ότι χάνουν τη σειρά τους σε σχέση με το αίτημα και όχι το ίδιο το αίτημα. Αναφορικά δε με τις ΜΚΟ, τόνισε ότι υπάρχει συντονιστικό που θα ελέγχει τις ΜΚΟ που δρουν εκτός ΚΥΤ Μόριας και υπογράμμισε ότι ο ίδιος σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη, Χριστιάνα Καλογήρου εμπόδισε τη δημιουργία δομής στα Πάμφιλα,. που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.