Στις Βρυξέλλες ο Στ. Μυρογιάννης

Ο Σταύρος Μυρογιάννης προσεγγίζει τον Antonio Tajani (7 Ιουνίου 2017). Ο φάκελος που του παρέδωσε, περιέχει ένα ψηφιακό δίσκο (CD) με φωτογραφίες από τη φιλοξενία των μεταναστών στη Λέσβο (Πηγή: Μ. Δημητρίου, «24», Κύπρος) Ο Σταύρος Μυρογιάννης προσεγγίζει τον Antonio Tajani (7 Ιουνίου 2017). Ο φάκελος που του παρέδωσε, περιέχει ένα ψηφιακό δίσκο (CD) με φωτογραφίες από τη φιλοξενία των μεταναστών στη Λέσβο (Πηγή: Μ. Δημητρίου, «24», Κύπρος)

Εκ βάθρων αλλαγές στο άσυλο

27/06/2017 - 17:50

«Λέγομαι Σταύρος Μυρογιάννης και έρχομαι από την υπέροχη Λέσβο, ένα ελληνικό νησί γεμάτο φιλοξενία και αλληλεγγύη». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του, καλεσμένος στο δημοσιογραφικό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο διοικητής του ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης, του Δήμου Λέσβου.

Το σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες δημοσιογράφοι από τις χώρες της Ε.Ε., είχε τίτλο «Μια δίκαιη μοιρασιά στην Ευρώπη - Δημιουργώντας ένα κοινό σύστημα ασύλου» και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο Έλληνας επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Σουηδέζα εισηγήτρια για την Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, Cecilia Wikstrom, η Ιρλανδέζα επικεφαλής της Μονάδας Πολιτικής και Νομικής Υποστήριξης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, για την Ευρώπη, Sophie Maggenis, και ευρωβουλευτές από διάφορα κόμματα του ΕΚ, τόνισαν ότι αλλάζει το σύστημα ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένο στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Το σύστημα επανεγκατάστασης 160 χιλιάδων αιτητών ασύλου προερχόμενων από την Ιταλία και την Ελλάδα, «αποδείχτηκε μια αποτυχία, ενώ μόνο η Σουηδία και η Γερμανία ανέλαβαν την ευθύνη και δέχτηκαν την εγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους». Μέσω της εισήγησης που ετοιμάσθηκε από τη Σουηδέζα ευρωβουλευτίνα Cecilia Wikstrom, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται τώρα πυρετωδώς για να αναθεωρήσει το παρόν σύστημα ασύλου της Ε.Ε. και τον σχετικό Κανονισμό του Δουβλίνου. Τα κυριότερα σημεία της αλλαγής, προνοούν ότι:

- Όλα τα κράτη-μέλη θα μοιράζονται την ευθύνη για τους αιτητές ασύλου.

- Οι άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία, θα τη λαμβάνουν με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες, ενώ εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, θα επιστρέφονται ταχέως στις πατρίδες τους, με αξιοπρεπή τρόπο.

- Όλοι οι αιτητές ασύλου θα καταγράφονται μόλις αφιχθούν στην Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη με εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., θα τους προστατεύουν και θα τους συντηρούν. Αν μια χώρα βιώνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο κύμα αιτητών ασύλου και φτάσει στο 100% του ποσοστού που της αναλογεί, τότε θα λειτουργεί αυτόματα η μεταφορά και επανεγκατάσταση των προσφύγων, σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

 

Η παρέμβαση Μυρογιάννη

Από τους πέντε προσκεκλημένους από όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, που διηγήθηκαν επιτυχημένες ιστορίες φιλοξενίας και ένταξης μεταναστών, ο Σταύρος Μυρογιάννης ανέφερε: «Αν πάρουμε το ρομαντικό κομμάτι της υπόθεσης (παρόλο που εγώ προσωπικά δεν είμαι καθόλου ρομαντικός, είμαι ρεαλιστής και βλέπω τα πράγματα κατά πρόσωπο), εμείς στη Λέσβο νιώθουμε αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής φιλοξενίας. Κι αυτό γιατί από τον Απρίλη 2015 που άρχισε η κρίση, μέχρι τον Οκτώβρη 2015, με την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που είχαν ανάγκη να φιλοξενηθούν, ζητώντας άσυλο και επανένωση με τις οικογένειές τους, ζούσαμε σε μια κόλαση, με τόσο μεγάλη άφιξη επισκεπτών ταξιδιωτών, με μεγάλες ανάγκες επιβίωσης και φιλοξενίας. Αλλά, μέσα σε λίγους μήνες, άλλαξαν σχεδόν τα πάντα, με τη βοήθεια της Ε.Ε., των ΜΚΟ και του ελληνικού κράτους και γυρίσαμε την κόλαση, στην κανονικότητα. Σχεδιάσαμε ένα καινούργιο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Καρά Τεπέ, όπου τώρα φιλοξενούμε 800 ανθρώπους -φανταστείτε ότι άρχισε τη λειτουργία του φιλοξενώντας 5.000 ανθρώπους! Βασίσαμε όλη τη στρατηγική λειτουργία του, στις λέξεις ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμός, αξιοπρέπεια. Ήταν μια υπόθεση των κατοίκων, των δημοτών, γιατί η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι στο DNA μας -αγαπάμε τον συνάνθρωπο και τον επισκέπτη και στεναχωριόμαστε μόνο όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε όσα θέλουμε, στους πρόσφυγες και μετανάστες, που για μας είναι φιλοξενούμενοι ταξιδιώτες. Γιορτάζουμε μαζί τους το Ραμαζάνι και αυτοί μαζί μας το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, καθώς άνθρωποι με διάφορες θρησκείες και εθνικότητες, ζούμε αρμονικά, κάτω από τη στέγη της οικογένειας, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey