Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια ακόμη επιγραφή αδημοσίευτη ως τώρα από την πίσω αυλή του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για επιτύμβια στήλη από φαιό μάρμαρο, σπασμένη κάτω και άνω δεξιά. Φέρει αετωματική επίστεψη και ανάγλυφο ρόδακα στο μέσον του απολαξευμένου αετώματος. Στον κορμό της στήλης υπάρχει τοξωτό θύρωμα, στο εσωτερικό του οποίου διακρίνεται ανάγλυφος στέφανος και μέσα σ’ αυτόν αναγράφεται: Ὁ δᾶμος, που δηλώνει ότι η στήλη ιδρύθηκε με δαπάνη του δήμου. Πάνω από το θύρωμα είναι χαραγμένη επιτύμβια επιγραφή με μεγάλα, ευκρινή γράμματα. Κάτω από το θύρωμα σώζεται δεύτερη επιτύμβια επιγραφή τεσσάρων στίχων, δυσανάγνωστη, χαραγμένη πιθανότατα σε δεύτερη χρήση του λίθου, με γράμματα μικρότερα και αμελώς χαραγμένα.
Πολλές ευχαριστίες οφείλω στον Γιάννη Κουρτζέλλη, αρχαιολόγο της Εφορείας και στο προσωπικό του Μουσείου για την βοήθειά τους.
Ο τόπος ευρέσεως της στήλης είναι άγνωστος. Από το σχήμα των γραμμάτων χρονολογείται τον 1ο αι. π.Χ./1ο αι. μ.Χ.
Α Μητρόδ[ωρε]
[Ἀ]ρτεμιδώ[ρω]
[χ]ρ<η>στὲ [χαῖρε].
(in corona)
Ὀ δᾶμ[ος]
Β [-c.5-]ΕΤE[- -]Ο[-]ΚΡ[-]Π[- -]Α
[Ἀρτεμί]δωρε Νεικοστράτου
[Μητρόδ]ωρε Νεικοστράτ[ου]
ἀδελφοὶ χαίρετε.
Τα ονόματα Μητρόδωρος και Ἀρτεμίδωρος απαντούν και σε άλλες επιγραφές στην Λέσβο.
Στους στ. Β.2 και 3 της δεύτερης επιγραφής [- -]δωρε πιθανή είναι η συμπλήρωση [Ἀρτεμί]δωρε, αλλά και [Μητρόδ]ωρε. Οι δύο αδελφοί, γιοί του Νεικοστράτου, θα ήσαν συγγενείς του Μητροδώρου της πρώτης επιγραφής· μήπως ἐγγονοί; Τέλος, τὸ όνομα Νεικόστρατος (= Νικόστρατος) είναι κοινό, αλλὰ αμάρτυρο στην Λέσβο (η χρήση του ΕΙ για την απόδοση του φθόγγου ι (γιῶτα) και το αντίστροφο απαντά κυριώτατα στην Ρωμαϊκή εποχή).
Τη στήλη φαίνεται ότι ίδρυσε κατ’ αρχάς η πόλη της Μυτιλήνης, για να τιμήσει την μνήμη του Μητροδώρου, προφανώς επιφανούς πολίτη, και αργότερα η οικογένεια χάραξε τα ονόματα των εγγονών (;).