Η επιγραφή Α με δυσδιάκριτα γράμματα Η επιγραφή Α με δυσδιάκριτα γράμματα

Στην πίσω αυλή του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης

21/01/2020 - 15:57 Ενημερώθηκε 21/01/2020 - 16:34

Η σημερινή μας συνάντηση αφορά σε ένα ορθογωνικό βάθρο από φαιό μάρμαρο Μόριας, αμφίγραφο, δηλαδή φέρει γράμματα σε δύο πλευρές, το οποίο ήταν έως τώρα αδημοσίευτο. Δεν ξέρουμε πού βρέθηκε, φυλάσσεται όμως στην αυλή του παλαιού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Φέρει επίστεψη αποκεκρουμένη στα δεξιά και απολήγει κάτω σε κυμάτιο.

 

Στην πλευρά Α υπάρχει ανάγλυφος πλοχμός με ταινίες στα άκρα του. Στο περιεχόμενο από τα δύο άκρα του πλοχμού διάστημα είναι χαραγμένη η επιγραφή Α. Ο στίχ. 2, με γράμματα μικρότερα των άλλων, αμελώς χαραγμένα και αρκετά φθαρμένα, υποθέτουμε ότι χαράχτηκε εκ των υστέρων, γι αυτό τα γράμματα έπρεπε να «χωρέσουν» στο ήδη υπάρχον διάστιχο.

Στην πλευρά Β υπάρχει ανάγλυφος στέφανος ελιάς με την αναγραφή Ο ΔΑΜΟΣ στο εσωτερικό του και κάτω από αυτόν είναι χαραγμένο πάλι το όνομα του τιμωμένου, σε τρεις στίχους, με ευκρινή γράμματα. Στο άνω μέρος του βάθρου σώζεται τόρμος ίσως για την στερέωση αναγλύφου ή στήλης με ψήφισμα της πόλεως προς τιμήν του Τιβερίου Κλαυδίου Κεφαλίωνος.

 

Πλευρὰ Α                                                            Πλευρὰ Β

 

                                                                        (in corona)         

Ὀ δᾶμος                                                               Ὀ δᾶ-

            [Κλα]ύδ[ι]ον                                        μος

Κεφαλί-                                                                              

ωνα.                                                                      Τιβέριον

Κλαύδιον

Κεφαλί<ω>να.

 

B5 OΝΑ στὸν λίθο

 

Οι δύο επιγραφές αφορούν το ίδιο πρόσωπο, παρά το ότι έχει παραλειφθεί το praenomen Tιβέριος στην πλευρά Α, παράλειψη συχνή στις Ελληνικές επιγραφές από τον 1ο αι. π.Χ. και εξής. Όσο για την χρονολόγηση της επιγραφής, θα πρέπει να τοποθετηθεί μετά το 41 μ.Χ., έτος έναρξης της βασιλείας του Κλαυδίου (41-54 μ.Χ.).

Ο Τιβέριος Κλαύδιος Κεφαλίων, ο τιμώμενος από την πόλη, Έλληνας με ρωμαϊκή πολιτεία, δεν είναι γνωστός. Δύο Τιβέριοι Κλαύδιοι ήταν ως τώρα γνωστοί από τη Λέσβο, ο Εὐοδίων και ο Κυρείνας, βλ. IG XII 2, 404, 656 αντιστοίχως, ενώ το nomen gentis Κλαύδιος ή Κλώδιος απαντά στην Λέσβο σε άλλες τέσσερις επιγραφές, βλ. IG XII 2, 243, 372, 549, 656, Suppl. 690, στ. 48.

Τέλος, το όνομα Κεφαλίων απαντά πρώτη φορά στην Λέσβο, ενώ είναι γνωστό ως nomen από την Δήλο και την Κυρήνη, την Αττική, την κεντρική Ελλάδα, τη Μ. Ασία.

 

Ο τόρμος στο άνω μέρος του βάθρου

Το τιμητικό βάθρο σε μαύρο περίγραμμα στην αυλή του Μουσείου Μυτιλήνης

Η ενεπίγραφη πλευρά Α του βάθρου

Η ενεπίγραφη πλευρά Β του τιμητικού βάθρου με προσεγμένα και ευδιάκριτα γράμματα

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey