Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
200 χρόνια από την Απελευθέρωση της χώρας μας και δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα αφιέρωμα σε ένα σωματείο που ξεκίνησε να προάγει τον πολιτισμό στη Λέσβο, ακόμη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η πυξίδα μας έδειξε Πλωμάρι, την κεντρική αγορά, τα βήματά μας έφτασαν σε ένα πλακόστρωτο στενό, μέχρι που βρεθήκαμε μπροστά στην πόρτα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».
Μετρώντας τα σκαλοπάτια της ξύλινης σκάλας αισθανθήκαμε να μας καλωσορίζουν μυρωδιές του τόπου, από το κυλικείο της Λέσχης, και όταν φτάσαμε στο τέλος της μας περίμενε το πλατύ χαμόγελο του προέδρου του Πολιτιστικού Σωματείου, Θεολόγου Πατερέλλη, ενός ανθρώπου με μεράκι για τον τόπο του και τον πολιτισμό του.
Μέσα σε έναν χώρο πλήρως ανακαινισμένο, με τους τοίχους του να μαρτυρούν ιστορία και με την καλοκαιρινή βροχή να έχει σκεπάσει το Πλωμάρι, αφήσαμε τον κ. Πατερέλλη να μας ταξιδέψει χρόνια πίσω, στο 1878, όταν το Σωματείο ξεκινούσε την δράση του σαν Αναγνωστήριο, με πολίτες επηρεασμένους, από την διδασκαλία του Βενιαμίν, που θέλησαν να βαφτίσουν την Λέσχη με τ’ όνομά του.
Τριάντα περίπου χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1915 η Λέσχη θα ενοποιηθεί. Μάλιστα χάρη στην παραχώρηση του τότε Δημάρχου δόθηκε η αίθουσα στα τότε πολιτιστικά σωματεία και επειδή άλλο Σωματείο δεν υπήρχε, η Λέσχη από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο.
«Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν να δημιουργούν πολιτισμό σε εποχή τουρκοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατερέλλης υπενθυμίζοντας ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήρθε το 1912.
Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός μαθητή του Βενιαμίν, που συνέστηνε, το 1879, την οργάνωση ενός οιονεί λαϊκού πανεπιστημίου, το οποίο θα λειτουργούσε «τας χειμερινάς εσπέρας» και στο οποίο «διδάσκαλοι και ιατροί» θα μετέδιδαν στον λαό τις γνώσεις τους, το σωματείο σήμερα έχει υπό την σκέπη του τμήματα κινηματογράφου, σκακιού, χορού και μουσικής, ενώ οργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, συζητήσεις για θέματα που αφορούν τις τοπικές δραστηριότητες όπως το ελαιόλαδο, το σαπούνι κ.ά. Σημειώνεται ότι στην περίοδο της πανδημίας το τμήμα που λειτουργούσε, διαδικτυακά, ήταν εκείνο του σκακιού με 40 παιδιά.
Η Λέσχη σήμερα είναι προσβάσιμη σε όλους τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά. Διαθέτει κυλικείο, όπου εκτός από καφέδες κάποιος μπορεί να γευτεί την λεσβιακή κουζίνα.
Η βιβλιοθήκη
Στην αίθουσά του υπάρχει μια βιβλιοθήκη 3.500 τόμων και κάποια χειρόγραφα του σοφού και αγωνιστή εθνοδιδασκάλου Βενιαμίν. Μάλιστα τα μέλη της Λέσχης θέλοντας να αναδείξουν την επιστημονική γνώση και τη φιλοσοφική σκέψη του προχώρησαν ως πρώτο βήμα στην ομοιογραφική αναπαραγωγή της χειρόγραφης «Φυσικής» του, ενός από τα πιο σημαντικά έργα της εποχής. Μαζί εξέδωσαν την επίσης χειρόγραφη βιογραφία του από τον σχολάρχη Γ. Α. Αριστείδη-Πάππη, καθώς και τη μονογραφία «Η θεωρία του πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου» του καθηγητή Αντώνη Ανδριώτη. Εκτός από τη «Φυσική» που χρονολογείται το 1870 άλλο ένα χειρόγραφο που ξεχωρίζει είναι το «Ευαγγέλιο». Αυτά τα δύο χειρόγραφα βιβλία φυλάσσονται σε ειδικό χρηματοκιβώτιο για αποφυγή κάθε πιθανού κινδύνου.
Η ανακαίνιση
Μετά το 2007 και υπό τα ηνία νέου Διοικητικού Συμβουλίου το κτίριο αρχίζει να αλλάζει μορφή στο εσωτερικό του. Ανακαινίστηκε καθώς υπήρχαν διάφορα προβλήματα και σήμερα παρουσιάζει μια πάρα πολύ καλή εικόνα. «Παράλληλα με Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 240.000 ευρώ ψηφιοποιήθηκε όλο το αρχείο που μετρά από το 1870 μέχρι το 1940. Έτσι έχουν σωθεί όλα τα χειρόγραφα» είπε ο κ. Πατερέλλης.
Σκακιστικά Βενιαμίνεια
Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικτυακών μαθημάτων της Λέσχης για το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021 διοργανώνονται τα «1α ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΒΕΝΙΑΜΙΝΕΙΑ 2021», Σάββατο και Κυριακή 10-11 Ιουλίου στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.
Πρόκειται να γίνει αγώνας επίδειξης (simultane) με τον FM κ. Μιχαηλίδη Ανέστη, το Σάββατο 10 Ιουλίου στις 7:00 το απόγευμα και Τουρνουά Open Rapid 5 γύρων, την Κυριακή 11 Ιουλίου στις 6:30 το απόγευμα.
Στο open rapid θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι σκακιστές της γενικής κατάταξης, οι τρεις πρώτες σκακίστριες και οι τρεις πρώτοι της Ακαδημίας και του αγωνιστικού U18 τμήματος της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Αναμνηστικά θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.