Από τη Μυτιλήνη στην Αγιάσο, μετά στη Σμύρνη και τώρα στην Άρτα

Ο Νίκος Ανδρίκος αναχωρεί με έναν δίσκο «μαργαριτάρι»!

16/12/2017 - 14:44

Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1982, διδάκτορας Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έζησε στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 2004-2007, σπουδάζοντας τουρκική μουσική κοντά σε δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT). Παράλληλα, ο αγαπητός και ταλαντούχος μουσικός, Νίκος Ανδρίκος έψαλλε ως δομέστικος στο Πατριαρχείο, πραγματοποιώντας συγχρόνως έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Πόλης. Από το 2009 έως το 2011 δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα, ενώ το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής. Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με προσωπικές του συνθέσεις με τον τίτλο «Motivasyon». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις τροπικές μουσικές κουλτούρες της Ανατολής (λόγιες και λαϊκές). Τον Ιούνιο του 2017 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα κι έτσι τις επόμενες μέρες αποχωρεί από τη Λέσβο, αφήνοντας έντονο το στίγμα του στα Λαδάδικα αλλά και σε πολλές γωνιές της Μυτιλήνης και του νησιού, όπου τον ακούσαμε, αλλά και στην Αγιάσο.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Sedef ο νέος σας δίσκος λοιπόν. Από πού εμπνευστήκατε αυτόν τον τίτλο;

«Ο νέος δίσκος μόλις κυκλοφόρησε από την KALAN MUZIK, τη σημαντικότερη δισκογραφική εταιρεία της Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με την έκδοση έργων αναφορικά με τη λόγια και λαϊκή μουσική της γείτονος χώρας. Ο δίσκος περιέχει προσωπικές μου συνθέσεις που ακολουθούν αντίστοιχες φόρμες της λόγιας οθωμανικής μουσικής. Ο τίτλος σημαίνει “Σεντέφι” (το εσωτερικό τμήμα του οστράκου), υλικό γνώριμο -μεταξύ άλλων- και λόγω της χρήσης του ως διακοσμητικoύ σε όργανα ανατολικής μουσικής. Το βαθύτερο σημαινόμενο παραπέμπει στην ιδιαίτερη συμβολική που φέρει η σχέση που αναπτύσσει το σεντέφι με το μαργαριτάρι στο πλαίσιο της οθωμανικής ποίησης και λογοτεχνίας. Το μότο του δίσκου είναι αντλημένο από τις ρήσεις του εμπνευστή του Μυστικιστικού Τάγματος των Μεβλεβί Δερβίσιδων Mevlana Celalettin Rumi, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μη λυπάσαι για το σεντέφι όταν σπάει το κέλυφος του οστράκου, γιατί μέσα του κρύβεται το μαργαριτάρι”.

Είναι γνωστό πως, όταν ένα εξωτερικό υλικό εισέλθει μέσα από το κέλυφος του οστράκου, τραυματίζει το σεντέφι του και ουσιαστικά εκείνο παράγει ένα μαργαριτάρι που προσομοιάζεται με δάκρυ. Έτσι, συχνά η εν λόγω διαδικασία παρομοιάζεται με την πραγματικότητα της απόκτησης μιας πολύτιμης εμπειρίας αμέσως μετά από μια οδυνηρή περίοδο πόνου. Άλλωστε, στο δίσκο εμπεριέχονται δύο τραγούδια -ένα με ελληνικό και ένα με τουρκικό στίχο- τα οποία είναι εμπνευσμένα από το συμβολικό περιεχόμενο που φέρουν το σεντέφι και το μαργαριτάρι».

 
Ο νέος του δίσκος

 

Μιλήστε μας για τους συντελεστές

«Στο δίσκο συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από Ελλάδα και Τουρκία, όπως ο φημισμένος σολίστ του TRT Derya Turkan (πολίτικη λύρα), ο λέκτορας στο Konservatuar της Πόλης (ITU) Serkan Mesut Halili (κανονάκι) και ο σπουδαίος Έλληνας δεξιοτέχνης Γιώργος Ψάλτης (βιολί, ηχοληψία, μίξη). Επίσης, παίζουν οι Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Σοφία Ευκλείδου και Φωτεινή-Ασινέθ Κοκκάλα (τσέλλο), καθώς και ο συντοπίτης μας Στρατής Σκουρκέας (κρουστά). Τους ελληνικούς στίχους σε δύο τραγούδια έγραψε η Θεοδώρα Βουτσά, ενώ τους τουρκικούς σε δύο κομμάτια η Asya Arslantas και σε ένα η “Hazani” Fulya Ozlem».

 

Πώς πήγε η παρουσίαση στη Σμύρνη; Και γιατί επιλέξατε αυτήν ως πρώτο σταθμό;

«Στη Σμύρνη βρεθήκαμε δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο μετά από πρόσκληση τού εκεί Μητροπολιτικού Δήμου, δίνοντας συναυλίες στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου. Στην πρώτη συναυλία εμφανιστήκαμε ως trio Motıvasyon, μαζί με τον Αλέκο Καφούνη: σαντούρι και τη Γιάννα Μαϊστρέλλη: βιολί, παρουσιάζοντας μουσικές του Αιγαίου (ζεϊμπέκικα των μικρασιατικών παραλίων, μυτιληνιούς σκοπούς και αστικά σμυρναίικα του μεσοπολέμου). Η δεύτερη συναυλία ήταν σόλο-ρεσιτάλ με γενική θεματική την εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον 19ο αιώνα. Μετά από μια σύντομη εισήγηση επί του θέματος στα τουρκικά, παρουσίασα μια σειρά από έργα Σμυρνιών εκκλησιαστικών συνθετών. Η Σμύρνη δεν αποτελεί ένα τυχαίο σταθμό στην πορεία μου, καθώς τα γενικότερα μουσικά και μουσικολογικά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται με αυτή. Άλλωστε, και το πρώτο μου βιβλίο (Εκδόσεις “Τόπος” 2015) σχετίζεται με τη μουσική της Σμύρνης, η οποία πάντοτε αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης στην πορεία μου».

 
Ο Νίκος Ανδρίκος παρουσίασε τον δίσκο του την περασμένη Πέμπτη στο «Μουσικό Καφενείο»

 

Μιλήστε μας λίγο για τους πολυσυζητημένους «Motivasyon» και την πορεία τους.

«Οι Motivasyon ιδρύθηκαν στη Μυτιλήνη το 2008 και αποτελούν κυρίως μια ιδέα παρά ένα κλειστό-παγιωμένο όσον αφορά στα μέλη και στο περιεχόμενό του σχήμα. Έτσι, από τους Motivasyon έχει περάσει μια μεγάλη ομάδα μουσικών με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και αντιλήψεις για τη μουσική. Το σχήμα μέσα σ’ αυτά τα χρόνια δεν δραστηριοποιείται μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και στην Τουρκία».

 

Μετά από πόσα χρόνια αποχωρείτε από το νησί. Τι κρατάτε από τη Λέσβο και τι ειδικότερα από την Αγιάσο;

«Μετεγκαθίσταμαι στην Αθήνα από τέλος του μήνα μετά από επτά χρόνια στη Λέσβο λόγω της εκλογής μου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Δεν αισθάνομαι όμως να την εγκαταλείπω, καθώς στο πλαίσιο του δυνατού θα επιδιώξω να συνεχίσουμε μέρος των δράσεών μας εδώ, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας πολύ δυναμικός πόλος ανθρώπων που ασχολούνται με την ανατολική μουσική, καθώς και ένα αντίστοιχο εξαιρετικό κοινό. Αυτό που θα με συντροφεύει από δω και πέρα στην πορεία μου είναι η αγάπη του κόσμου της Μυτιλήνης, η αφοσίωση των μαθητών του ΚΕΣΑΜ (Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής στην Αγιάσο), καθώς και η πεποίθηση πως το εν λόγω μουσικό είδος μπορεί να απευθυνθεί στον σύγχρονο άνθρωπο με τρόπο άμεσο και βιωματικό».

 

Για πληροφορίες σε σχέση με το δίσκο:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6938015967

Κεντρική διάθεση: Αθήνα: Music corner Πανεπιστημίου 56

Μυτιλήνη: Book and Art Κομνηνάκη 5

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey